Most akkor náthás vagy, vagy influenzás?

Ügyes trükk volt, de nem, igazából nem vagy influenzás. Ha viszont tényleg érdekel, mi történik veled, és nem csak csalni akarsz, ez a táblázat segíthet eldönteni, mi a bajod.

Sokan vannak, akik évente legalább egyszer kihasználják az influenzaszezon biztosította aduászt, és lemondanak egy-egy kellemetlennek ígérkező találkozót vagy akár egy egész hét munkát azzal, hogy mozdulni sem tudnak az influenzájuk miatt. Igazából mindannyian tudjuk, kik ők, az orvosoknak pedig szintén megvannak a maguk váratlan, de bombabiztos eszközeik a lógósok azonosítására.

Fel tudsz állni?

Az Iflscience össze is gyűjtött néhány kifejezetten vicces és garantáltan működőképes algoritmust… vagyis inkább találós kérdést. Ezekkel persze inkább csak magukat szórakoztatják az orvosok. Az egyik vicces kedvű doki például a következő kapcsolási táblával oldaná meg a problémát: „Úgy érzed magad, mint akit elütött egy vonat? Nem? Akkor nem vagy influenzás. Tényleg elütött egy vonat? Nem? Akkor valóban influenzás vagy.”

De vannak olyanok is akikről az a legenda járja, hogy a következő kérdéssel kezdik a rendelést az influenzaszezon alatt: „Álljon fel mindenki, aki azért van itt, mert úgy érzi influenzás. Rendben, maguk hazamehetnek.”

Ez viszont tényleg segíthet

Ahogy ezek a példák is mutatják, bizony jelentős a különbség a nátha és az influenza tünetei között, az utóbbi ugyanis egy tényleg komoly betegség, ami akár emberéleteket is követelhet, míg egy sima nátha általában néhány nap pihenéssel is megoldható. Az Amerikai Járványügyi Központ szerencsére egy valóban hasznos táblázattal is előállt, ami a betegségekre jellemző tünetek összefoglalásával tényleg segíthet eldönteni, mi is a bajod valójában. Íme:

Tünetek Influenza Megfázás
A tünetek megjelenése Hirtelen Fokozatos
Láz Általános Ritka
Fájdalom Gyakori Minimális
Megfagysz Elég gyakori Ritka
Fáradtság Gyakori Ritka
Tüsszögés Megesik Általános
Eldugult orr Megesik Általános
Gyulladt torok Megesik Általános
Köhögés Gyakori Enyhe
Fejfájás Gyakori Ritka
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek