Az orvosok szerint így előzd meg, hogy beteg légy

Orvosok házi praktikái a fejfájástól a premenstruációs szindrómáig mindenre.

Neked is biztosan megvannak a személyes rituáléid az egészséged megőrzésére vagy a betegségek kezelésére. Ezek egy részét szüleinktől, nagyszüleinktől tanuljuk (megfázásra forró tea, fülfájásra meleg só, stb.), másokban saját tapasztalataink alapján bízunk. Nos, ilyen praktikákat az orvosok is használnak (otthon, amikor éppen nem orvosok), az amerikai Fitness Magazine pedig össze is gyűjtött néhányat azoktól, akiknek talán a legkönnyebben hiszünk ez ügyben.

#1 - Fejfájás esetén két dolgot szoktam inni – mondja Jennifer Ashton, aki szülész-nőgyógyász szakorvosként könyvei és médiaszereplései révén vált ismertté Amerikában. Egyrészt kávét, ami köztudottan jót tesz ilyenkor, másrészt pedig vizet, hiszen a fejfájások egy jelentős részét éppen a kiszáradás okozza. Ha viszont egy óra alatt sem történik javulás, jöhet az ibuprofen.

shutterstock 271867040

#2 - Ha érzem, hogy valószínűleg beteg leszek, azon nyomban megyek, és alszom jó kilenc órát –hangsúlyozza Hilda Hutcherson, a Columbia Egyetem orvosi karának professzora. Jól működik az is, hogy hanyatt fekszem a földön úgy, hogy a lábaimat kinyújtva feltámasztom a falra, és mélyeket lélegzek úgy öt percen keresztül. Ez a gyakorlat remekül oldja a stresszt, ami máskülönben csúnyán legyengíti az immunrendszert.

#3 - Travis Stork oxiológus, a The Doctors című amerikai tévésorozat egyik házigazdája a rendszeres masszázsra esküszik. Naponta ugyan nem jut rá ideje, edzései után azonban minden alkalommal átgyúrja magát egy szivacsos masszázshenger segítségével. Ő elsősorban a testtartásban is fontos szerepet játszó farizmokat dolgozza át, de a test minden izmának jót tehet egy ilyen pár perces kezelés – különösen azoknál, akik egyébként is gyakran tapasztalnak valamilyen mozgásszervi fájdalmat.

A masszázs jót tesz
A masszázs jót tesz

#4 - Vedd komolyan a szabadidőt! – tanácsolja Robynne Chutkan, a Georgetowni Egyetemi Klinika adjunktusa. Chutkan úgy szervezi az életet, hogy csak hétfőtől csütörtökig dolgozik, a pénteki napját pedig a számára kellemes elfoglaltságokkal tölti. Ebben a majd’ teljes napnyi énidőben meditál, masszázsra jár, jógázik vagy éppen a könyvesboltokban böngészi a kínálatot, egyszóval: feltöltődik. „Elég sok egészségügyi problémát látok, ami a túl sok munka és a túl kevés szabadidő miatt alakul ki. Arra próbálom biztatni a betegeimet, hogy igyekezzenek megtalálni az egyensúlyt az életükben, legyen minden napnak egy olyan (akár csak kis) része, amikor valami élvezetes dolgot csinálnak” – foglalja össze a kiégés (burnout) megelőzését az orvos.

#5 - Nem kell különösebben sok ahhoz, hogy az étkezések egészségesek legyenek. Margaret McKenzie clevelandi sebész rém egyszerű, kínai kelből, cikóriából, edamameből és répából álló salátája gyömbéres szójaöntettel tartalmazza azt a vitamin-, antioxidáns- és fehérjemennyiséget, amire szüksége van, ráadásul jól is lakik tőle.

A saláta egészséges
A saláta egészséges

#6 - Sanjay Gupta atlantai idegsebész a mindennapokban is arra törekszik, hogy minél gyakrabban lehetősége legyen meditálni. Próbáld csendes helyen, zene nélkül, természetes fényben csinálni – tanácsolja. Ő személy szerint általában egy szóra fókuszál ilyenkor, amit úgy érdemes kiválasztani, hogy az ne keltsen különösebben erős érzelmeket. Ha rendszeresen sikerül időt találni rá, hogy lecsendesítsd az elméd, a mindennapok stresszét is könnyebben viseled majd.

#7 - Az okostelefonok korában könnyen találhatsz olyan applikációkat, melyek az agyadat is segítenek karban tartani. A Kaliforniai Egyetem pszichiátriaprofesszora, Gary Small ezek közül a Scrabble-t és a Words with Friends-et preferálja, mivel nemcsak a nyelvi és matematikai készségeket tornáztatják meg, de térbeli műveleteket is igényelnek.

#8 - Az egészség megőrzése szempontjából igen fontos a rendszeres testmozgás. A rendszeres testmozgás szempontjából viszont igen fontos, hogy meg is történjen, hogy meglegyen a kellő ihlet és motiváció a sportolásra. Így van ezzel Mark Moyad, a Michigani Egyetem tanszékvezetője is, aki úgy tartja magában a lelket, hogy minél rendszeresebben váltogatja edzőpartnereit. Az egyik nap spinningedzésre megy a feleségével, máskor a barátjával kocog egyet, így folyamatosan friss impulzusokból táplálkozhat.

Edzéskor motiválhatnak a társak is
Edzéskor motiválhatnak a társak is

#9 - Egy marék diót rágcsál el naponta akár többször Mehmet Oz, aki amellett, hogy orvos, a The Dr. Oz Show című tévés produkció házigazdája is. A dió nem csupán az éhség kiváló ellenszere (sőt rágcsálnivalónak is mennyivel jobb, mint mondjuk a csipsz vagy a popcorn), de zsírsavaival a szív védelméhez is hozzájárul. Ne tévesszen meg a magas kalóriatartalom se: a kutatások szerint ennek egy részét ugyanis nem hasznosítja a szervezet – állítja Oz.

#10 - Jól teszed, ha minden évben szorgalmasan elmész anyajegyvizsgálatra, ha azonban tényleg mindent meg szeretnél tenni a bőrrák ellen, a fodrászoddal is érdemes jóban lenned – mondja Mona Gohara, a Yale Egyetem bőrgyógyászprofesszora. Rákos elváltozás ugyanis bármely más bőrfelülethez hasonlóan a fejbőrön is simán kialakulhat, ezt azonban sokkal nehezebben vesszük észre. Kérjük meg ezért a fodrászunkat, hogy nézzen utána, talál-e vérző, hegesedő vagy be nem gyógyuló sebet a fejbőrünkön – tanácsolja az orvos.

A fejbőr elváltozásairól érdemes megkérdezni a fodrászunkat
A fejbőr elváltozásairól érdemes megkérdezni a fodrászunkat

#11 - A reggeli a nap legfontosabb étkezése – vallja David Katz, a Yale-Griffin Prevenciós Kutatóközpont alapító igazgatója. Ő ezért kétszer is reggelizik, pontosabban az egy reggelijét két részre osztja: a felét edzés előtt, a másik felét utána fogyasztja el. Ez a módszer segít jobban belőni az adagokat, és jó alapot jelent a többi étkezéshez is – érvel Katz.

#12 - Amikor nagyon rátör az édesség utáni sóvárgás, James Beckerman, portlandi kardiológus egy kis félédes csokival vigasztalódik. A csoki – ami egyébként a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is csökkenti – mint bármilyen más nyalánkság, nem helyettesíthető hatékonyan olyan dolgokkal, amiket nem szeretünk. Beckerman szerint ezért simán ehetsz belőle egy keveset egészen addig, míg az étkezésed 90 százaléka egyébként egészséges.

Egy kis csoki nem árthat
Egy kis csoki nem árthat

#13 - Jennifer Ashton szülész-nőgyógyász nemcsak a fejfájásra, de a premenstruációs szindrómára is tud jó megoldást. „Rettenetes görcseim vannak olyankor, és a legutolsó dolog, amit csinálni szeretnék, az a mozgás, mégis ezerszer jobban érzem magam, miután edzettem egyet” – emeli ki. A személyes PMS-receptje egyébként 45 perc laza kocogás, de a tünetek más kardióedzéssel is csökkenthetők.

Oszd meg másokkal is!
Mustra