A rágcsa megnyugtat, a nasi megvigasztal

Az édességek, rágcsálnivalók és más finomságok semmivel sem hatékonyabbak az lelki elsősegélynyújtásban, mint bármi más, amit szeretünk vagy örülünk neki. A kutatók szerint inkább csak arról van szó, hogy kulturánkban bizonyos termékeket automatikusan az önsegítés rítusaihoz kapcsolunk. Ezek többnyire sajnos egészségtelen élelmiszerek, amit persze mindenki nagyon is jól tud. Annál jobb.

Az a fél liter fagyi bekuckózva. A nyolcvan deka mogyorókrém. A csoki. Az új recept alapján készült süti. A pizza. A chilis bab. Összefoglalva: mindenfajta étel, amit a tévé előtt terpeszkedve - menjen abban romantikus vígjáték vagy épp sportközvetítés -  eszünk (zabálunk), a szakirodalomban comfort food néven szokás említeni. A comfort alatt elsősorban egyfajta érzelmi kényelmet értünk, a stressz utáni oldódást, a szomorúságba érkező apró boldogságpillanatokat (-falatokat), a sikerek utáni elégedett hanyatt dőlést. 

Megküzdés

Legtöbbünknek viszonylag pontosan megvan az a forgatókönyv is, ami ezekben az érzelmileg túlterhelt állapotokban történik. Van, akinek kialakult rendszere, saját, jól bevált receptje, sőt, hagyománya van az érzelmi megküzdés e formájára, mások szüleiktől, barátaiktól vagy a médiából lesik el a tutit. Egy összehasonlító vizsgálat eredményei szerint ráadásul nem csak nemi, de generációs különbségek is akadnak ebben. A tanulmány alapján ugyanis, ha érzelmi megpróbáltatásnak vannak kitéve, a nők elsősorban a fagyi-süti-csoki vonalon indulnak el, míg a férfiak az étkezésre valamivel jobban hasonlító pizza-burger-steak irányt követik. Hasonló különbségek láthatók a generációk között is, ahol az édességeket inkább a fiatalabbak preferálják. Hogy melyik élelmiszer mennyire egészségtelen, azt azért úgy tűnik,  mindenki jól látja, a kutatás egy érdekes eredménye azonban, hogy a nők ennek ellenére is sokkal nagyobb bűntudattal fogyasztják a sajátjukat, mint a férfiak bármelyiket.

Shutterstock

Kötelező kellékek

Megvan tehát, hogy mesterséges, hogy egészségtelen, hogy hizlal, valamiért mégis ezek a termékek válnak a túl szomorú és a túl boldog esték kötelező kellékeivé. Hogy ez a gyakorlatban is mennyire abszurd, arra egy másik tanulmány mutat rá, ahol a kutatók kísérlettel bizonyították: a comfort food tulajdonképpen egy mítosz. Vagyis a comfort food-ként számon tartott ételek pszichológiai hatása semmiben sem különbözik más finom kajákétól. Sőt, attól sem, ha valami nem ehető dologgal helyettesítjük.

A kísérletben részt vevők különféle negatív érzelmeket (haragot, félelmet, szorongást és szomorúságot) kiváltó filmeket néztek, a kutatók pedig arra voltak kíváncsiak, hogy ezek az érzelmek vajon mennyit változnak, ha a nézők nasihoz, ételhez, illetve ajándékhoz jutnak. Jó hír, hogy a negatív érzelmeket mindhárom változat képes enyhíteni. Érdekes azonban, hogy a comfort food semmivel sem hatékonyabb ebben, mint egy bármilyen másik étel (amit az ember szeret) vagy éppen az, ha kap valamilyen kis ajándékot. Ráadásul az is mindegy, hogy a film előtt vagy a film után kapja azt kézhez.

Mit vársz tőle?

A comfort food érzelmi hatása ezek alapján nem is a konkrét finomságnak, sokkal inkább a felé támasztott saját elvárásainknak tulajdonítható. Egyfajta önbeteljesítő jóslat ez, melyben a sokat látott módszerek (például a romantikus filmen fagyival az ölében zokogó nő vagy a sportközvetítés előtt pörkölttel és sörrel tespedő férfi) egyfajta érzelemkezelési módszerként rögzülnek. Ez alapján joggal feltételezhető az is, hogy nem önmagában az étel, a nasi vagy a sör az, ami a hatást kiváltja, hanem a teljes szeánsz, ételestől, meleg, puha paplanostól, zsebkendőstől, filmestől, pizsamástól. A kaja szerepe csak annyi, hogy éppenséggel az illik bele a képbe. De miért épp ezek?

Vegyél mást!

A kutatások eredménye pedig éppen erre a problémára ad választ. Méghozzá azt, hogy az étel maga elvileg bármelyik ilyen forgatókönyvben, bármelyik szertartásban kicserélhető lenne egy egészségesebbre, a funkcióját úgy is betöltené. De mivel Bridget Jones, sőt, Carrie Bradshaw is így csinálta, a kész forgatókönyvekben általában mégiscsak a csoki, a fagyi és a mogyorókrém szerepelnek. Nem arról van persze szó, hogy az ember a szomorúság és a bánat legmélyén is a kalóriákat számolgassa, és kizárólag kalóriacsökkentett, cukor-, és adalékanyag mentes, bio fagyit majszoljon. Sokkal könnyebben és egyszerűbben kezelhető mindez, ha eleve olyan dolgok vannak otthon, amik szerethetők, szívesen eszed őket, mégsem szedik szét a szervezetedet. Ezzel pedig nem a lelki szenvedések mélypontjain kell foglalkozni, hanem egyébként, a bevásárlások alkalmával érdemes rá figyelmet fordítani.

Te mit eszel, ha szomorú vagy?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek