Lehet, hogy túl közel kerültél a főnöködhöz?

Első látásra veszélytelennek tűnik a dolog, de könnyen problémássá válhat, ha valaki túl jóban lesz a főnökével. Íme pár jel, amire oda kell figyelni.

Egy közeli barát jelenléte jelentős mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy jól érezze magát valaki a munkahelyén, a főnökkel való barátkozás viszont nem feltétlenül tartozik a legjobb választások közé, és számos hosszú távon előnytelen és káros eredménnyel járhat. A Huffington Post összefoglalójából kiderül, mik tartoznak a figyelmeztető jelek közé. 

1. A konstruktív kritika hiánya

A pszichológus Kate Snowise szerint problémás lehet például az is, ha már annyira jóban van valaki a főnökével, hogy szinte teljesen ellehetetlenülnek az őszinte és kritikus megjegyzések és beszélgetések. Az alkalmazottjához túl közel kerülő fvezetőnem akarja majd megbántani az újdonsült barátját, ami a beosztottak karrierjét leginkább előmozdítani képes őszinte kritikák megszűnéséhez vezethet.

2. Te vagy a kiskedvenc

A kivételezés is gondokat jelenthet, hiába tűnik ugyanis kifizetődőnek a könnyített munkamenet és a bensőségesebb viszony, mindez a főnök kedvencének kiközösítéséhez vezethet. Ha a többiek úgy érzik, hogy valaki két gyufát sem tett keresztbe azért, hogy szert tegyen a főnökkel való barátkozás szülte előjogaira, nem sok jóra számíthat majd a kollégáitól, nehezebb lesz tehát az együttműködés. Különösen idegesítőek lehetnek a többiek számára az értekezleteket tarkító rövid de beszédes összenézések és a csak az érintettek számára érthető viccek, amelyek a munkamorál és a produktivitás szempontjából is veszélyesek lehetnek.

shutterstock 277755935

3. Csevej vagy megbeszélés?

Szintén intő jel lehet, ha azt tapasztalja valaki, hogy a munkával kapcsolatos kérdések helyett csak trécsel és pletykál a főnökével egy-egy munkahelyi megbeszélés során. Segíthet ez ügyben, ha előre listázza valaki, milyen témákat szeretne érinteni egy-egy beszélgetés során.

4. Állandóan együtt lógtok

Ha kezd kényelmetlen lenni, hogy egyre többször ebédeltek vagy iszogattuk együtt, és ez a munkavégzést is akadályozni kezdi már, jó ötlet lehet lehetőleg diplomatikusan, de minél hamarabb megemlíteni a dolgot.

5. Neki panaszkodsz

Problémákhoz vezethet az is, ha jóbarátként vagy a pszichológusaként kezdi valaki kezelni a főnökét, és olyasmit is megoszt vele, ami hátrányosan érintheti a róla alkotott képét. Például hogy mennyire másnapos épp, vagy hogy mennyire utálja a kollégáit.

6. Sok a flört

Ha egyre többször érzed úgy, hogy a megbeszélések hangulata inkább egy randira emlékeztet, vagy hogy gyakoriak lesznek a kellemetlen és kínos ölelések és becézések, érdemes minél hamarabb orvosolni a problémát, minél inkább elmérgesedik ugyanis a helyzet, annál nagyobb kihívás lesz megoldást találni a dologra. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra