Semmi értelme a léböjtkúrának

Az izmoknak és a vércukorszintnek sem tesz jót a léböjt, a táplálkozási zavarokkal rendelkezők számára pedig kifejezetten kockázatos lehet ezzel próbálkozni.

A méregtelenítésre ott vannak a vesék és a máj, semmi szükség tehát a léböjt kúrára – írja a Business Insider. Az 1940-es években kitalált, citromos-csilis-juharszirupos vízből, meg egy kevés lefekvés előtt elfogyasztott hashajtóból álló eredeti „Master Cleanse” kúrához hasonlóan tulajdonképpen a divatos, zöldség és gyümölcs alapú turmixozás sem egy tudományosan megalapozott módszer, bizonyos szempontból pedig akár még káros is lehet. 

Eltűnik a rost

Az ünnepek fékevesztett zabálása után különösen népszerű léböjtkúrákkal és gyümölcspréseléssel kapcsolatban felmerülő egyik probléma az, hogy a folyékony halmazállapotúvá varázsolt gyümölcs- és zöldségfélék elvesztik a rosttartalmuk javát. A cukortartalmuk viszont nem tűnik el, ami azt eredményezi, hogy a rost hiánya miatt szinte állandóan éhes „méregtelenítők” vércukorszintje egész nap hullámvasutazni fog, ami bizony jelentősen megviseli a szervezetet. Ráadásul a fehérjék hiánya egy idő után az izmok leépülését fogja eredményezni.

shutterstock 735769963

A táplálkozási zavarok melegágya

A pszichológusok és a táplálkozási szakértők szerint ráadásul az is gyakran előfordul, hogy a léböjt kúrák miatt visszatérnek vagy rosszabbodni kezdenek a táplálkozási zavarokkal küzdők problémái. Sok esetben a tisztítókúrák hatására alakulnak ki a tünetek ,Debbie Westerling egy New York-i, táplálkozási zavarokkal foglalkozó klinika vezetője szerint pedig az intézete által kezelt betegek fel e megpróbálkozott már a préseléssel.

Ráadásul fölösleges is

A méregtelenítést célzó tisztítókúrák ráadásul többnyire fölöslegesek is, a vesék és a máj amúgy is kiszűrik a szervezetbe kerülő méreganyagok nagy részét. A tisztítókúrákkal kapcsolatos tanulmányokat átnyálazó Dr. Ramit Mishori szerint tulajdonképpen csak abban az esetben van szüksége segítségre a szervezetnek, ha az előbb említett szervek valamiért nem tudják megfelelően ellátni a feladatukat. Ja, és még egy érv, amit a cikkben felhoznak azoknak, akiknek a pénztárcájuk a legfontosabb, böjtölni baromi drága.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek