Bőven van rá esély, hogy téged is a hozzáadott cukor öl majd meg

Egy friss kutatás a cukorfogyasztás szív- és érrendszerre gyakorolt hatásait elemezte. Súlyos számokat találtak.

Egy kutatás szerint nagyjából 40 százalékkal növeli a halálos kimenetelű szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ha valaki a napi kalóriabevitelének 8 százaléka helyett legalább a 17 százalékát hozzáadott cukorból oldja meg. A hozzáadott cukor fogyasztásával összefüggésbe hozható egészségügyi problémákról a Huffington Post írt.

JAMA Internal Medicineben publikált tanulmány szerint a napi kalóriabevitelük 8 százalékát hozzáadott cukorból megoldó amerikaiakhoz képest a duplájára növekszik a halálos kimenetelű szív- és érrendszeri betegségek kockázata, ha valaki háromszor annyi cukrot is bevisz egy nap alatt. Amennyiben bízhatunk a kutatókban, ezek a számok már a résztvevők étrendjének és életmódjának egyéb sajátosságainak figyelembe vételével jöttek ki. A dohányzás, az elhízás, az alkoholfogyasztás és a magas vérnyomás jelentette rizikófaktorok sem torzították el tehát a kutatás meglehetősen nyugtalanító eredményeit.

shutterstock 144235945

A cukorbetegség kockázatát is növeli

A legtöbben a tonnányi cukrot tartalmazó üdítőkkel viszik egyébként be a napi adagjukat. A kutatók szerint az üdítőkkel, gyümölcslevekkel, sportitalokkal, teákkal és kávéval a szervezetbe juttatott fehér halál teszi ki az amerikaik által felzabált hozzáadott cukor több mint 37 százalékát. Emellett persze az első látásra jóval ártatlanabbnak tűnő paradicsomszószok és joghurtok is gyakran tartalmaznak gigantikus mennyiségű cukrot, igazán nem nehéz tehát átlépni a kardiológusok által ajánlott 5-7.5 százalékos napi limitet. Az egyes kutatások szerint  a kokainnál is addiktívabb cukor egyébként a a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is jelentősen növeli.

Mexikó bekeményít

Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a meghízott és cukorbeteg mexikóiak számának növekedése mögött a túlzásba vitt cukorfogyasztás lehet, Mexikó a cukorral édesített üdítők megadóztatásával, az édességek tévés reklámjainak betiltásával és az iskolák cukormentesítésével reagált. A különadót bevezető többi országban is javult egyébként a helyzet, könnyen lehet, hogy máshol is hasonlóan katonás lépésekre lesz tehát szükség a hozzáadott cukor okozta egészségügyi problémák megoldásához.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek