Kerüld el a sértődést a karácsonyi családi bulikon

A karácsony elvileg a szeretetről szól és arról, hogy végre együtt a család. Pont ez az együttlét sodor elénk néha olyan szituációkat, amik veszélyeztetik a karácsonyi békét és szeretetet.

Milyen jó is, mikor karácsonykor együtt az egész család, roskadozik az asztal a sok étel alatt, nem kell dolgozni, és végre lehet a rég nem látott rokonokkal is találkozni, meg beszélgetni. Sok családnál pedig pontosan ekkor fordul át a szeretetet ünnepe a hatalmas összeveszések ünnepébe. Ahhoz, hogy idén ne legyen katasztrófa a karácsonyi családjárás, összeállítottunk egy kis kvízt, melyben a szerkesztőségben összegyűjtött legrémesebb kérdésekre és kijelentésekre próbáljuk megtalálni a  a legmegfelelőbb választ egy pszichológus segítségével. 

Az örökérvényű trükk persze az, ha a kínos téma felvetése után inkább elkérjük valamelyik süti receptjét, hogy ezzel azonnal el is tereljük a figyelmet, ám ezt sajnos nem lehet a végletekig folytatni, így marad a másik fél megértése és a diplomatikus válasz megkeresése. 

shutterstock 532792303

De miért kötözködünk ahelyett, hogy örülnénk egymásnak?

Minden konfliktusnál érdemes meglátni, hogy a kötözködő fél valamilyen negatív érzését fejezi ki, csak éppen kerülőúton. Ritkán tanuljuk meg az életünk során, hogy őszintén szembenézzünk azzal, hogy mi nem stimmel a mi saját életünkben, ezért a csesztetés egy szelep, ahol kieresztjük a feszültséget.

A negatív érzések abból fakadnak, hogy valamilyen igényünk, szükségletünk nem elégül ki, például az intimitásigény, az hogy közel érzed magad valakihez, aki mindenestül elfogad téged. Akkor jársz el jól, bármilyen okkal kötnek is beléd, ha felismered, hogy a felhozott dolog nem a te problémád, hanem a másik keserűsége. Ha képes vagy magadról leválasztani a hallottakat, akkor a következő lépés, hogy értő figyelemmel, empátiával reagálj arra, amit mondtak. Az empátia lényege, hogy együttérzel, és ki is mondod, milyen érzést detektáltál a másikon. Igazi mester pedig akkor vagy, ha az érzés mögötti sérült igényt és szükségletet is felismered és megfogalmazod. Nehéz lehet ez a perspektívaváltás, ha úgy érzed, már húsz éve csesztet a rokonság némely tagja, de gondolj arra, volt ő is erős fiatal lány, vagy srác, ő is vágyott - sőt még mindig vágyik azokra az alapvető dolgokra, amire te is, és nem biztos, hogy elérte őket. Ennek a szellemében, ha úgy válaszolsz, amiből látszik, hogy megérted őt, veszekedés, sértődés helyett igazi karácsonyi csodát tehetsz valakivel.

Persze mindezt csak akkor, ha számít neked a másik. Ha közömbös, vagy utálod, akkor engedd el a füled mellett, vagy veszekedj kedved szerint.

Ha pedig végképp nem tudod, mit is válaszolj a kérdésekre, akkor gyakorold egy kicsit a békefenntartó válaszokat a kvízünkkel, vagy írd meg, neked mik voltak idén azok a kérdések, amik miatt idén sértődés lett a karácsonyi ünnepi ajándék. 

Még mindig egyedül élsz? Mikor házasodsz már meg? Mikor jön a gyerek?

Miért nem költözöl haza külföldről / a fővárosból?

Mivel foglalkozol? Miért nem keresel egy rendes állást? Már megint munkát váltottál négy éven belül?

Rosszul neveled a gyereked, bezzeg a mi időnkben ilyenért kapott egy maflást, mégis normális felnőtt lett belőle / két hónaposan már adtunk neki almát és sütőtököt stb, aztán mégsem lett semmi baja.

Igaz, hogy megbeszéltük, hogy nem veszünk egymásnak semmit, de én ezt megláttam, és nem bírtam ellenállni...

Egyél még, ne sérts meg! Nem igaz, hogy több nem fér beléd! Három napig alig aludtam, mert csak sütöttem és főztem!

Elegem van, hogy én csinálok mindent, mindenki más meg jól érzi magát. Csak főzök, mosok takarítok, erről szól nekem az ünnep. Nem, ne segíts, most már megcsinálom én!

Nem rossz ez a süti így elsőre, majd lesz jobb is.

Jól áll ez a ruha, most hogy így felszedtél magadra néhány pluszkilót.

Kivettem neked a húst a te leveses tányérodból, azt mondtad vegetáriánus vagy

Idén is egyedül karácsonyozol? Jajj szegény.

Ezt a ruhát ugye nem hordod az utcán és a munkahelyeden?

Ugyan, amikor én fiatal voltam, azt sem tudtuk, hogy létezik olyan, hogy laktóz- meg gluténérzékenység. Csak egy szeletet egyél belőle, az még nem árthat.

Ezek a menekült migránsok... Soros idehozza őket, nagyon aggódom miatta.

Manapság már mindenki szexuális zaklatással vádol mindenkit. Jóravaló emberek életét teszik tönkre olyanok, akikről eddig azt sem tudtam, hogy léteznek.

Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.
Oszd meg másokkal is!
Mustra