Te is megetted a radírt a suliban?

Orthorexia, anorexia athletica, diabulimia, pica, éjszakai evés. Evészavarok, melyek jól mutatják, nem csak az anorexia és a bulimia jelenthet veszélyt a testre és a lélekre.

Az evészavar szót hallva a legtöbb ember valószínűleg az anorexiára, esetleg a bulimiára gondol. Csontsovány, fiatal, fakó tekintetű nőt képzel el, akár egy divatbemutatón a legújabb kollekcióban végigvonuló modellt. Ahogy azonban ezek a kórképek sem elsősorban a konkrét ételről, sokkal inkább annak jelentéséről szólnak, úgy nem is annyira meglepő, hogy az evészavarok palettája jóval szélesebb ennél. Az étkezés jelentése lehet ugyanis a táplálékfelvétel, de lehet az egészség záloga is, amit megeszünk, szimbolizálhat is valami számunkra fontos dolgot (például az újévi lencse a pénzt), de lehet akár hangulatmódosító hatása is, mint mondjuk a bánatnassolásnak. Lehet még családi vagy társas esemény, megjelenhet egy speciális diéta keretei közé szorítva, de testképünk formálásának eszközévé is válhat. Miközben az evés társadalmi beágyazottsága egyre szerteágazóbban jelenik meg, az alábbi - ritkábban diagnosztizált - evészavarok is egyre nagyobb pontként tűnnek fel a palettán. 

 Orthorexia nervosa

Míg az anorexia napjaink karcsúságkultuszát a táplálék mennyiségének minimalizálásával igyekszik megtestesíteni, az orthorexia az egészségkultuszt veszi célba, és a minőség maximalizálására törekszik. A kutatások szerint elsősorban a magasabban képzetteket, az egészségügyben dolgozókat, a nőket, illetve azok családjait érintheti az egészséges táplálkozás ilyen típusú túltolása. Az alap ugyanis általában egy teljesen egészséges étrend, melyet az érintettek egyre szigorúbban kezdenek követni, majd saját - sokkal kevésbé megengedő - szabályokat vezetnek be, végül nem ritkán egy önálló egészséguniverzumot hoznak létre a maguk - és sokszor családjuk - számára. A kemény megszorítások végül konfliktusokhoz, társas elszigetelődéshez vezethetnek, a tápanyagbevitel szűrése pedig komoly hiánybetegségeket, jelentős fogyást idézhet elő. A háttérben leggyakrabban valamilyen szorongásos zavart, fokozott kontrolligényt, magas szintű perfekcionizmust találunk, de jellemző a saját egészségi állapot téves, eltorzult megítélése is.

shutterstock 391848028

Anorexia athletica

A karcsúság-, illetve egészségkultusz mellett napjaink egyik jellemző jelensége a fitneszláz. Strong is the new skinny - mondja az angol, vagyis a fogyókúra helyett ma már úgy tűnik, jobban megéri inkább edzeni. Az anorexia nervosára jellemző sérült testkép, kóros soványság és a test feletti maximális kontroll az anorexia athletica esetében elsősorban a sportteljesítményben mutatkozik meg. A kórkép eleinte csak sportolók körében volt megfigyelhető a klasszikus női sportoló triád (étkezési zavar; amenorrhea; csontritkulás) részeként, ma már azonban amatőr sportolók között is egyre gyakoribb.

Diabulimia

Ez a fajta étkezési zavar I-es típusú cukorbetegeket érinti, elsősorban fiatal nőket. A diabulimia lényege, hogy a betegek annak érdekében, hogy lefogyjanak, nem adják be maguknak az inzulint. A vérükben keringő cukor így nem tud felszívódni, következésképpen raktározódni sem. A tartósan magas vércukorszint azonban súlyos egészségügyi szövődményekkel járhat: vese- és szívelégetelenséget okozhat, és a látást is komolyan roncsolhatja.

Pica

A tápláléknak nem minősülő dolgok rendszeres fogyasztását a pszichológiában picának nevezik. Ez a gyermekkorban viszonylag gyakori viselkedésforma esetenként felnőttkorban is megmarad vagy kialakul. Az óvodás és kisiskolás kori papír-, radír- vagy éppen fogkrémevés eseti jelleggel persze teljesen természetes lehet, a pica mögött meghúzódó tényezőknek azonban még így is érdemes utánajárni.  Az egyik lehetőség az egyszerű tápanyaghiány, amikor az étkezésből nem fedezett nyomelemeket az illető más, nem ritkán némiképp bizarr forrásból igyekszik fedezni. A földevés kapcsán is felmerült ez a lehetőség, ahogy az is, hogy a föld - bár nem emészthető - a gyomrot megtöltve csillapítja az éhséget.

shutterstock 37785190

A kutatók szerint azonban a jelenség egyetlen tudományosan megalapozható magyarázata az, hogy a földevés védelmet nyújt bizonyos paraziták, kórokozók és növényi toxinok ellen. Kevésbé gyakorlatias, sokkal inkább szimbolikus jelentése lehet még a földterület vagy Anyaföld bekebelezésének is, ahol inkább a megevett tárgy jelentése számít - hasonlóan például ahhoz az archaikus szokáshoz, hogy a másik ember agyának elfogyasztásával bölcsességére is szert lehet tenni. A sokféle lehetséges ok mellett a gyakorlatban azonban a pica számtalan mérgezés és fertőzés veszélyét rejti, az emésztőrendszeri problémákról nem is beszélve.

Éjszakai evés szindróma

Nem, ez nem egy Tibi atyás poszt a buliból hazaérkezésről, az éjszakai evők ugyanis napi kalóriabevitelük több mint felét éjjel fogyasztják el, lefekvés után átlagosan 3-4 szer is felébredve álmukból. Az evészavar itt legtöbbször testkép- és alvászavarral is párosul, esetenként falásrohamok formájában jelenik meg, bár a falások gyakorisága és az elfogyasztott táplálék mennyisége általában jócskán elmarad például a bulimia esetén tapasztalhatótól. Az éjszakai evés gyakrabban fordul továbbá elő hangulatzavarokkal élőknél (például depressziósoknál), illetve a fokozottan stresszes életperiódusokban. Az éjjeli étkezés jellemzően magas szénhidráttartalmú ételekből, desszertekből, édességekből álló menüje így az érzelmi megküzdés egyfajta eszközeként értelmezhető.

shutterstock 479541247
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek