Halálos fertőzéseket is okozhat az agysérülések és a belek furcsa kapcsolata

A traumás agysérülések hatására jelentős változások mennek végbe a bélrendszerben, ez pedig megemeli bizonyos fertőzések kockázatát is.

A traumás agysérülések és a vastagbélben végbemenő változások egymást felerősítő folyamatait egyelőre csak egereken figyelték meg az amerikai kutatók, akik szerint az agysérülések kezelését is forradalmasíthatják a kísérletek eredményei – írja a Science Alert.

A stroke és a Parkinson-kór kialakulásával is összefüggő bélrendszeri folyamatok és a traumás agysérülések kapcsolata akár halálos kimenetelű fertőzések formájában is alakot ölthet a kutatók szerint. Az agysérülések következtében könnyebben áthatolnak a vastagbél falán bizonyos baktériumok, amelyek a véráramba kerülve tovább ronthatnak a megsérült agykéreg környékén létrejövő gyulladásokon és akár vérmérgezéshez is vezethetnek. Mindez magyarázattal szolgálhat arra is, miért sokkal gyakoribb a traumás agysérülések túlélői körében, hogy valamilyen emésztőrendszeri rendellenesség viszi el őket, sok esetben évekkel a sérülések elszenvedése után.

shutterstock 195100124

Az először az egereket ért agykárosodás után egy nappal, majd 28 nappal később végrehajtott mintavételek során arra lettek figyelmesek a kutatók, hogy az agysérülések bekövetkezte után egy hónappal vett mintákon már egyértelmű változások figyelhetők meg az egerek vastagbelén.

Az elvastagodó nyálkahártya és simaizom mellett az is nyilvánvalóvá vált a tesztek során, hogy a belek fala könnyebben átenged ilyenkor bizonyos folyadékokat, amelyek így a véráramba is jóval könnyebben bekerülnek. Mindezt egy az egerekben megtalálható mikroba segítségével is letesztelték a kutatók. A megfertőzött egerek esetében pedig valóban tovább súlyosbodott az agysérülés helyén létrejött gyulladás, és az agy más részeiben is jelentős változások mentek végbe.

Igazi ördögi körről van tehát szó: az agysérülések hatására áthatolhatóbbá válik a bélfal, a vérbe kerülő baktériumok pedig tovább súlyosbítják az agyat ért sérüléseket. Az továbbra sem egyértelmű egyébként, pontosan mi okozza ezt az öngerjesztő folyamatot, bár könnyen lehet, hogy az agyban és a bélrendszerben is megtalálható gliasejtek felelősek a jelenségért.

Oszd meg másokkal is!
Mustra