Ezért rossz, ha nem mész el pisilni, amikor kell

Hosszú távon a húgyúti záróizom kilazulását és inkontinenciát is okozhat, ha valaki rendszeresen elodázza a vécézést.

A vizelési inger és a vizeletkiválasztást lehetővé tevő apparátus működését egy váratlanul aranyosan pisilő animált emberkével szemléltető TED-Ed rajzfilmből kiderül, miért nem érdemes halasztgatni a vécézést.

A rendszer

A vizeletelvezető rendszert a medencében üldögélő, izmos falú és ovális kis tömlő, azaz a húgyhólyag mellett a vesék, a vesemedencét a húgyhólyaggal összekötő húgyvezetékek, a húgyúti záróizmok és a húgycső alkotják. A vesék által folyamatosan gyártott vizelet a nyálkahártyával bélelt, izmos falú csöveken, a húgyvezetékeken át csorog a húgyhólyagba. A viszonylag nagyméretű térfogatnövekedésre képes, a kiválasztott vizelet hatására lufiként felfúvódó húgyhólyag belső záróizma a megtelt hólyag összehúzódásáért felelős izmok hatására automatikusan megnyílik, a vizelet pedig megtölti a húgycsövet. A külső húgyúti záróizom ezen a ponton természetesen útját állja még a vizeletnek, ezt a zsilipet ugyanis szerencsére a vízelvezető rendszer tulajdonosa kontrollálja.

A vizelési inger

A hólyag falára nehezedő nyomást érzékelő receptorok jelei által megindított folyamat során a gerincoszlop keresztcsonti részéből érkező reflexek visszajutnak a húgyhólyaghoz és összehúzódásra késztetik a hólyagot, ami a belső záróizom megnyílásával is együtt jár. Amennyiben mindez nem a legjobbkor történik, a külső záróizom kontrolálásával egy ideig természetesen elodázható az ürítés. A hólyag receptorai már 150-200 milliliternyi vizelet jelenléte esetén jelzik a hólyag tulajdonosának, hogy valami készülődik odalent, de csak 400-500 ml esetén válik igazán sürgetővé a vizelési inger. A rendszer nagyjából 1 liternyi vizelet befogadását teszi lehetővé, ezután akár ki is repedhet.

Ül!

Az áradásnak gátat szabó külső záróizom azonban túlerőltethető és meggyengíthető azzal, ha valaki túl sokat vár, túl nagy erővel préseli ki magából a vizeletet vagy a nyilvános vécék radioaktív ülőkéitől való félelmében félig állva próbál túlesni a dolgon. Ez pedig a fájós húgyhólyagok és a szokatlanul erős ingerek mellett akár inkontinenciához is vezethet. 

És hogy mi a helyzet a nagyvécézéssel? Arról alább olvashatsz érdekességeket. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek