Ezért szúr az oldala futás közben

Két dolog biztos: kellemetlen érzés, és nemcsak kezdő futók, de versenysportolók is gyakran szenvednek tőle. Arra viszont, hogy mi okozza a futást megkeserítő szúró fájdalmat, számos magyarázat létezik. Vajon elég, ha a légzéstechnikáján vagy a táplálkozási szokásain változtat?

shutterstock 134323511

Rejtélyes fájdalom

Egyes szakértők szerint futás közben a lábak alulról, az ütemes légvétel pedig felülről gyakorol nagy nyomást a rekeszizomra, elzárva ezzel a vér és az oxigén áramlását az izomzatba – nyilatkozta Janet Hamilton, az atlantai Running Strong sportfiziológusa és futóedzője a Women's Health magazinnak. Mások szerint a belső szerveinket, különösen a májat tartó szalagoknak – amik a tüdő alatt és a hasüreg fölött lévő rekeszizomhoz is kapcsolódnak – a futómozgás és a légzés általi rángása és megnyúlása okolható a fájdalomért.

A futók általában minden második vagy negyedik lépésre fújják ki a levegőt, és a legtöbb embernek ilyenkor a bal lába érinti a talajt. Azoknak azonban, akiknek kilégzéskor a jobb lába éri a földet, nagyobb valószínűséggel kezd szúrni az oldala. Ilyenkor a hasüreg jobb oldalán, a rekeszizom alatt elhelyezkedő májat a szokásosnál nagyobb terhelés éri: miközben a máj ereszkedik, a kilégzés miatt a rekeszizom megemelkedik. Feltételezhető, hogy ez az ismétlődő nyúlás okoz görcsöket - olvasható egy újabb teória a SportsMedicine.about.com oldalon. A teljesítményt is befolyásoló kellemetlen tünet nincs összefüggésben a sportolók nemével vagy testtömeg-indexével, azt viszont megfigyelték, hogy az idősebb korosztály körében kevésbé gyakori probléma.

 

Tranziens abdominális fájdalom

Sportolás közben jelentkező, átmeneti hastáji tünet. Hirtelen jelentkezik a bordák alatt és a gyomor fölött, általában jobb oldalon, de éppúgy lehet a bal oldalon is, vagy kiterjedhet nagyobb területre.

 

„Valóban nem bizonyított, hogy pontosan mi áll a szúró fájdalom hátterében, pedig igen gyakori probléma kezdő és profi futók körében is. Okozhatja a megfelelő bemelegítés hiánya, az eszetlen terhelés, a túl gyors tempójú kezdés, a nem megfelelő levegővétel vagy a túl sok folyadék, illetve táplálék fogyasztása edzés előtt" – mondja Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, mesteredző.

„Éppen ezért nagyon fontos, hogy pontosan megismerjük futó önmagunkat. Mivel mindenkinek más és más a kapacitása, ki kell kísérleteznünk, hogy mennyit ehetünk és ihatunk kezdés előtt, mi a számunkra helyes ritmus és légzéstechnika, illetve oda kell figyelnünk arra is, hogy a rendszeres edzés során minőségileg és mennyiségileg is csak fokozatosan terhelhetjük magunkat" – figyelmeztet Monspart Sarolta.

shutterstock 2020293

Hogyan enyhíthető?

Bármi is áll a háttérben, a kiszámíthatatlan alhasi fájdalom könnyen elveheti a kezdő futók kedvét az edzéstől. Egy, a Journal of Science and Medicine in Sport című folyóiratban megjelent tanulmány szerint 14 ezer versenyfutónak 27%-a tapasztalta a szúró fájdalmat az oldalában edzés vagy versenyzés során. Janet Hamilton futóedző a panaszok enyhítésére és megelőzésére egy négy lépésből álló módszert dolgozott ki:

  1. Vegyen vissza a tempóból. A kezdő futók gyakrabban szembesülnek a szúró érzéssel, mivel rögtön túlságosan megerőltető kihívásokat keresnek, az ajánlottnál nagyobb távokat vagy gyorsabb iramban futnak. Pedig időt kellene adni maguknak ahhoz, hogy megalapozzák az erőnlétüket.
  2. Edzés során érdemes a problémás terület erősítésére, az alhasi izmok megdolgoztatására is figyelmet fordítani.
  3. Gyakori kérdés ilyenkor az is, hogy mikor és mit fogyasztottunk edzés előtt. Ha a szervezet még mindig emészt, kevesebb vér jut a rekeszizomhoz, ami szintén alhasi fájdalomhoz vezethet futás közben. Egyes kutatások szerint cukros italok és gyümölcslevek hatására is jelentkezhet a kellemetlen érzés, éppen ezért amikor Janet Hamilton futói a megszokottnál több glükóztartalmú energiaital beviteléről számolnak be, a szakértő vízzel higítja ezeket a termékeket.
  4. A légzéstechnika javítása. Ez a legbonyolultabb – állítja Hamilton –, ugyanis a legtöbb futó hajlamos a szimmetrikus légzést követni: minden egyes be- és kilégzés alatt egyenletesen ugyanannyit lépünk, a be- és kilégzés indításakor pedig mindig ugyanaz a láb érinti a talajt, ami az izmok túlterheléséhez vezethet. Ehelyett érdemes a 3:2 vagy 2:3 légzési mintát gyakorolni: 3-ra belégzés és 2-re kilégzés vagy fordítva. 

Sok múlik a levegővételen

„Kapkodó légzés esetén hamarabb kifulladhatunk, ezért fontos, hogy a levegővétel legyen összhangban a futólépések ritmusával. Ez azt jelenti, hogy azonos lépésszám tartozik a levegő belégzéséhez, és ugyanannyi a kilégzéshez. Lassabb tempó esetén ez lehet 2-2 vagy 3-3 lépés, nagyobb sebességnél akár 4-4 lépés is" – monda Monspart Sarolta, aki szerint a futás közben jelentkező szúró fájdalom gyakran abból adódik, hogy a futó igyekszik nagy mennyiségű levegőt jó hosszan beszívni, majd gyorsan „kiköpi" az elhasznált levegőt, ami nincs összhangban a futólépések ritmusával.

„Lehet, hogy egyes tankönyvek nem ezt írják, de a több mint harminc éves tapasztalatom alapján megfelelő az a ritmus, hogy ugyanannyi ideig, azaz azonos lépésszám alatt vesszük be, majd fújjuk ki a levegőt. De ahogy sok más tényező, ez is egyénfüggő. Mindig vegyük a levegőt az orron és a szájon át is, hiszen hosszútávfutás alatt rengeteg oxigénre van szüksége a szervezetnek. Csak a sprinterek futnak csukott szájjal. A lassabb tempójú és hosszabb távú téli alapozó futások során kiválóan lehet a légzéstechnikát gyakorolni" – fűzi hozzá a mesteredző.

A légzés ritmusa

A futás egy ciklikus mozgás, ami ismétlődő mozdulatsorból (támasztásos fázis, repülő fázis) áll - vagyis a jobb lábat tesszük a bal után és ezt a mozgást segítjük a karok munkájával -, így a légvétel is ritmusossá válik. A légzés ritmusa igazodik a mozgásciklusokhoz: lehet 2/2, azaz két lépésig szív, majd két lépésig kifúj, de ugyanígy lehet 3/3 vagy 4/4. Lassú tempónál jellemzőbb a 3 vagy 4 lépésig tartó beszívás majd ugyanennyi ideig tartó kifújás. A ritmus egyénileg alakul ki: ahogy növeljük a tempót, úgy válik egyre szaporábbá a légzés. A lényeg a mély és ritmusos légzés – írja a Mindent a futásról nőknek blog szerzője, Németh Györgyi. Személyes tapasztalatom szerint, ha valakinek szúr az oldala, a tempó csökkentése mindig segít. Ez is a légzés ritmusának változásával jár és rövid idő múlva megszűnik a kellemetlen érzet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra