Az antidepresszánsok hosszú távon többet ártanak, mint használnak

Kilenc évvel a diagnózis után az antidepresszánsokkal kezelt betegek tünetei voltak a legsúlyosabbak.

A súlyos depresszív zavarral diagnosztizált betegek antidepresszánsokkal való kezelése hosszú távon sok esetben még a kezeletlen betegségnél is rosszabb állapotokat eredményezhet – állítja egy friss kutatás. A diagnózist követő gyógyszeres kezelések esetleges hatásait általában csak 1-2 évig tesztelő kutatásokkal szemben a szeptemberben publikált tanulmány kilenc évvel a diagnózis után vizsgálta meg újra, milyen állapotban vannak a betegek. A kutatás eredményeit a Psy Blog foglalta össze. 

Az persze a tanulmány szerzője, Dr. Jeffrey Vittengl szerint is vitathatatlan, hogy egy krízis esetén, amikor kifejezetten magas az öngyilkosság kockázata, hasznos lehet az antidepresszánsok felírása. Ugyanakkor, amíg nem egyértelmű, pontosan milyen mechanizmusoknak köszönhetők a gyógyszeres kezelés előnyei és hátrányai, érdemes lehet inkább a terápiát választani az antidepresszánsokkal szemben.

shutterstock 264524723

A 15.000 súlyos depresszív zavarral diagnosztizál amerikai depressziós tüneteinek súlyosságát megvizsgáló tanulmány szerzője arra volt kíváncsi, vajon a kezeletlen, a gyógyszerekkel is kezelt, vagy a csak a terápiát választó betegek állapota jobb-e kilenc évvel az eredeti diagnózis után. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy a csak a terápiát választó és a kezeletlen betegek tünetei kevésbé súlyosak, mint az antidepresszánsokkal kezelt betegekéi.

Vittengl szerint mindez az antidepresszánsok hosszú távon káros hatásainak köszönhető, a gyógyszerek szedése ugyanis olyan folyamatokat is beindíthat, amelyek előbb-utóbb az antidepresszánsok hatékonyságának visszaeséséhez, rezisztenciához, paradox, azaz a várt hatással ellentétes eredményekhez és elvonási tünetekhez vezethetnek. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek