A D-vitamin-hiány öt jele

A gyakori megfázások, és a fájós izmok és ízületek is lehetnek a D-vitaminhiány jelei.

A becslések szerint Magyarországon a tél vége felé nagyjából a lakosság kétharmadát érintő D-vitaminhiány egy egyszerű teszttel megállapítható ugyan, a legtöbb ember mégsem gondol rá, hogy többek között a tél vége felé egyre gyakoribbá váló levertség és depresszió mögött is az elégtelen D-vitaminbevitel állhat. A Daily Mail szerint ugyanakkor van néhány gyakran ignorált jele a vitaminhiánynak, ami segítheti az öndiagnosztikát

Gyakran megfertőződsz

A hosszú távon a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rák kockázatát is megemelő D-vitamin-hiány a szokásosnál gyakoribb megfázások/fertőzések formájában is jelentkezhet. A veleszületett és a szerzett immunrendszert egyaránt legyengítő vitaminhiány nem csak azt eredményezi, hogy feltűnően sokszor betegszik le valaki, a kisebb megfázások is tovább tartanak ilyenkor a megszokottnál. Ha tehát gyakran lebetegedsz, érdemes lehet ellenőrizni, elég D-vitaminhoz jut-e a szervezeted.

Depresszió

Különösen a telente jelentkező, illetve a tél vége felé erősödő tünetek azok, amelyek segíthetnek a probléma azonosításában. A D-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik ugyanis a hangulatunkat meghatározó neurotranszmitter, a szerotonin szinten tartásában. A szezonális affektív zavar (SAD) néven ismert téli letörtség és a D-vitaminhiány közötti kapcsolatra utalnak egy 2014-es kutatás eredményei is. A D-vitamin előállítását lehetővé tevő UV-sugárzás intenzitásának nyár végi csökkenése és a szezonális affektív zavar tüneteinek jelentkezése között ugyanis pont annyi idő szokott eltelni, amennyi időre szükség van a szervezetnek a napsugarak eltűnése után a D-vitamin előállításához.

shutterstock 338422430

Állandó fáradtság

A D-vitamin a tápanyagok energiává alakításához is nélkülözhetetlen, a vitaminhiány tehát sok esetben oda vezet, hogy hiába eszik valaki annyit, amennyit szokott, a tápanyagok feldolgozása jóval kevésbé lesz hatékony, ami fáradékonyságot okoz. Ezen azonban viszonylag könnyű segíteni, a D-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítőkkel ugyanis gyorsan kijavítható a dolog.

Ízületi fájdalmak, gyenge csontok

A D-vitaminhiány egyúttal a kalcium és a foszfát felszívódást is gátolja, márpedig ezek az anyagok nélkülözhetetlenek az ízületek és az izmok működéséhez, valamint a fogak és a csontok egészséges állapotának fenntartásához. A vitaminhiány a törések kockázatát is emeli, az 50 éveseknél idősebbek esetében pedig a csípő- és a térdízületek fájdalmával jár, ami egészen addig rosszabbodhat, amíg nem pótolja valaki a hiányt.

Izomfájdalom

Az izomfájdalom is utalhat D-vitaminhiányra, a vitamin nélkül ugyanis az esések megelőzésekor is fontos izomösszehúzódás hatékonysága is csökkenni kezd, és az izmok erősítése is sokkal nehezebb feladattá válik. A sajgó izmú és a szokásosnál többet bénázó, eső-kelő embereknek is jó okuk van D-vitaminhiányra gyanakodni. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra