Ez a 7 mértékegység mutatja az egészségi állapotod, nem a testsúlyod

Sokan azt hiszik, hogy a jóllét mértékegysége a testtömeg, pedig érdemes lenne leszállni a mérlegről és elkezdeni más számokban is gondolkodni, amelyekkel valóban felmérhetjük egészségi állapotunkat.

Az egészséges életmódra törekvők közül sokan megszállottan számolgatják a kalóriákat és állandóan ellenőrzik a testsúlyukat, pedig vannak ezeknél fontosabb – és pontosabb – mértékegységek, amik az egészségi állapotunkat jelzik. Az Insider össze is gyűjtött néhányat az úgynevezett biomarkerek közül.

1. Derékbőség

A szakértők szerint fontos, hogy a derékkörméretünket a testmagasságunk fele alatt tartsuk, a londoni City University két évtizedes orvosi kutatáson alapuló tanulmányából ugyanis az derül ki, hogy a 80 százalékot meghaladó derék-testmagasság arány akár 20 évvel is megrövidítheti a várható élettartamot. (A derékbőség a testmagassághoz viszonyított arányával ellentétben a testtömeg-indexnem tesz különbséget a zsír és az izom között.)

Derékbőségünk alapján olyan súlyos egészségügyi kockázatokat is felmérhetnek az orvosok, mint az agyvérzés, a szívbetegségek vagy az alvási apnoe. „A derékbőség a belső szerveinket körülvevő hasi zsír mutatója, és ez sokkal pontosabb előrejelzője az elhízással kapcsolatos betegségeknek, mint a testzsírszázalék” – árulta el az Insidernek dr. Nesochi Okeke-Igbokwe egészségügyi és wellness-szakértő. A fent említett brit tanulmány szerint a gyerekeket már ötéves koruktól mérni kellene, hogy elkerülhessék a felnőttkori elhízás és az ezzel összefüggő betegségek kockázatát.

shutterstock 248712676

2. Napi vízfogyasztás 

Mennyi folyadékra van szüksége a szervezetünknek? Csak akkor kell inni, amikor szomjasak vagyunk? Fontos kérdések ezek, hiszen sokan hajlamosak megfeledkezni a folyadékpótlásról, pedig nemcsak intenzív edzés során vagy nagy melegben kell odafigyelni szervezetünk hidratálására.

„Az csak egy városi legenda, hogy mindenkinek nyolc pohár vizet kell innia naponta, hiszen egy csomó tényezőn; többek között az életkoron, a nemen, az aktivitásszinten és a klímán is múlik, hogy kinek mennyi vizet is kellene fogyasztania. Éppen ezért azt szoktam tanácsolni a klienseimnek, hogy ellenőrizzék a vizeletük színét. A halványsárga vizelet megfelelő hidratáltságra utal, és ez a leglényegesebb ahhoz, hogy a vese képes legyen megfelelően elvégezni vértisztító feladatát, míg a sötétebb szín egy intő jel, hogy több folyadékra van szüksége a szervezetnek” – mondta Malina Linkas Malkani táplálkozási szakértő, a Wholitarian Lifestyle alapítója.

3. Vérnyomás

Az orvosok szerint a vérnyomásunkat is érdemes rendszeresen ellenőrizni, ugyanis „a magas vérnyomás alapvetően az érfalak károsodásához vezet, és ha nem kontrolláljuk azt, súlyos szövődményként ateroszklerózis is kialakulhat” – figyelmeztet dr. Okeke-Igbokwe. Az Amerikai Szív Társaság jelentése szerint ha magasak az értékek, az azt jelenti, hogy az artériákban túl sok az ellenállás. Ha pedig ez az állapot tartósan fennáll, akkor a szívroham és a stroke kockázata is nő, ezért is nagyon fontos, hogy a normál tartományon belül tartsuk a vérnyomásunkat. 

4. Napi zöldségadag

Ha az étrendről van szó, Malkani egyrészt az elfogyasztott gyümölcsök és zöldségek számára, valamint a feldolgozott és a magas glikémiás indexű élelmiszerekre fókuszál, előbbiek ugyanis tápanyagban szegény élelmiszerek, utóbbiak pedig rendesen megemelik a vércukorszintet és ezzel növelik a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. Egy biztos: ahhoz, hogy szervezetünk megkapja a szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat, változatos étrendre van szükség és ebben a természetes színeknek is fontos szerepe van: a narancssárga zöldségek és gyümölcsök például sok béta-karotint, a pirosak likopint, a lilák antioxidáns flavonoidokat, a zöldek pedig klorofillt tartalmaznak és ezek az anyagok mind az egészségünket szolgálják.

Minél több zöldséget és gyümölcsöt eszünk – a keményítőt tartalmazó zöldségeket lehetőleg kerüljük –, annál több hasznos mikrotápanyagot juttatunk a szervezetünkbe. Az ideális mennyiség 4-5 adag egy napi 2000 kalórián élő személy esetében” – fűzte hozzá a szakember.

shutterstock 128967845

5. Koleszterinszint

„Klinikai jelentősége van annak, hogy tudjuk, mi az, hogy és rossz koleszterin, és hogy melyik milyen mértékben van jelen a szervezetünkben. Általánosságban húsz éves koráig mindenkinek legalább ötévente el kellene mennie koleszterinszint-mérésre, hiszen ezek az értékek előrejelezhetik a szívbetegségek kockázatát” – mondta Okeke-Igbokwe, aki szerint ha bármilyen egészségügyi veszély fennáll, akkor ennél gyakrabban is érdemes ellenőrizni a vér koleszterinszintjét.

6. Lépések/fizikai aktivitás

Arról, hogy a testmozgás mennyire és hogyan járul hozzá testi, szellemi és érzelmi jóllétünkhöz, már számtalanszor írtunk. Meg arról is, hogy az aktivitásmérők mennyire klassz motivációs eszközök – még ha a tényleges kalóriaégetést alá- vagy túl is becsülik. A lényeg, hogy olyan mozgásformát válassz, amit élvezettel, nem pedig kényszerből végzel, legyen az gyaloglás, úszás, kerékpározás, tánc, valamilyen csapatsport vagy egy harcművészet gyakorlása.

Jó hír, hogy „a kutatók összefüggést találtak a napi 30 perc testmozgás és a korai halálozás alacsonyabb kockázata között, ezért érdemes arra törekedni, hogy minél több fizikai aktivitást beiktassunk a mindennapjainkba. Az, hogy gyaloglás esetén napi hány lépést érdemes megtenni egészségünk fenntartása érdekében, természetesen függ az intenzitástól is, de az már jó jel, ha sikerül egy kicsit megizzadni közben” – fűzte hozzá a szakértő.

7. Alvással töltött órák száma

shutterstock 450800218

A legtöbb felnőttnek napi 7-9 óra alvásra van szüksége, de persze vannak, akik ennél kevesebbel is beérik, és olyanok is, akik szeretik húzni a lóbőrt. Azonban akiknek sikerül az ideális átlagos alvásmennyiséget teljesíteniük és kipihenten indíthatják minden napjukat, azoknál sokkal kisebb az esélye egyes krónikus betegségek kialakulásának. „Az alvásmegvonás növeli többek között a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szívproblémák kockázatát, ezért nem szabad félvállról venni az alváskutatóktanácsait. Ha jól és eleget alszunk, tovább és egészségesen élhetünk” – összegezte Okeke-Igbokwe.

Ezt a listát nem azért kaptad, hogy még több szám miatt kelljen stresszelned, hanem azért, hogy tudatosabban éld a mindennapjaid, azt ugyanis sajnos sokan elfelejtik, hogy az egészséges életmód a testtudatnál kezdődik. De ha ennyi mégsem lenne elég, számolgathatsz a halál mértékegységével is

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek