Egy 62 éves nőnek szó szerint összetörte a szívét a kutyája halála

Joanie Simpson szíve egyszerűen nem bírta elviselni a kilenc éves terrier elvesztése jelentette megpróbáltatásokat.

A 62 évest Joanie Simpsonnak más is nyomta persze a lelkét: az egyik fiára hátműtét várt épp, a veje elvesztette az állását és még egy macerás ingatlanügy is nyomasztotta. Az utolsó csepp a pohárban azonban Meha, a 9 éves yorkshire terrier halála volt. A kutya ugyanis saját bevallása szerint is inkább családtagnak, Joanie lányának számított már, az elvesztésével járó traumát pedig egyszerűen nem bírta az akkor 61 éves nő szíve. Az azóta hivatalosan is az összetört szív-szindrómának tulajdonított, a szívroham tüneteihez hasonló következményekkel járó esetről a Washington Post írt. 

A Joanieval történtek egyébként egy szaklapban, a New England Journal of Medicineben, egy esettanulmány formájában is megjelentek, a kardiológusok szerint „kristálytiszta” artériák ugyanis egyáltalán nem úgy néztek ki, ahogy arra a helikopterrel kórházba szállított hölgy esetében számítani lehetett.

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!

Joanie nem sokkal a régóta betegeskedő terrier halála után lett rosszul. A mellkasi és hátfájdalmakra panaszkodó idős hölgyet Houstonba szállították, ahol egy klasszikus szívroham ellátására készültek az orvosok. Joanie artériái azonban mind tiszták voltak, az orvosok pedig arra jutottak a beteg kivizsgálása után, hogy az először 1991-ben leírt, takotsubo- vagy összetört szív-szindróma néven ismer jelenség áll a háttérben. A jelenséget egy-egy traumatikus, a stressz-hormonok szintjének hirtelen megemelkedésével járó esemény idézi elő, és a szívrohamhoz hasonló tüneteket okoz. Bekövetkezhet egy rokon vagy szeretett személy elvesztése, egy hirtelen és nagyfokú fizikai megerőltetéssel járó esemény (pl. autóbaleset), vagy akár egy különösen traumatikus szakítás után is.

Összességében nem meglepő tehát a dolog, a rossz párkapcsolatban élőkhöz hasonlóan a régóta beteg kisállatokat gondozó gazdákat is rengeteg stressz éri ugyanis, ez pedig bizonyos esetekben szemlátomást oda vezethet, hogy a szó szoros értelmében megszakad valakinek a szíve. A saját bevallása szerint is sokáig „vigasztalhatatlan” Joanie ennek ellenére biztos benne, hogy lesz még kutyája. „Szívszorító és traumatikus élmény.” – így Joanie. „De annyi szeretetet és örömet kaphatunk tőlük, hogy még így is megéri a dolog.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek