10 gyakran feleslegesen elvégzett egészségügyi beavatkozás

Egy 2252 tanulmányt kielemző amerikai kutatócsoport szerint jó pár olyan diagnosztikus eljárás létezik, amivel a kelleténél gyakrabban élnek az orvosok.

A több, mint 2000 kutatás közül 1224 foglalkozott közvetlenül a túlzásba vitt eljárásokkal és kezelésekkel, külön kiemelve azokat, amelyek sokszor több kárt okoznak, mint amennyit használnak. A tanulmány szerzői ezeknek a kutatásoknak a figyelembevételével választották ki azokat az eljárásokat, amelyeket az USA kórházai szerintük túl sokszor, és sok esetben indokolatlanul végeztek el a betegeken –írja a Science Alert. 

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy ezek az eljárások ne lennének hasznosak, vagy épp nélkülözhetetlenek, érdemes lehet azonban megbeszélni az orvosokkal, hogy minden esetben feltétlenül szükség van-e rájuk.

Nyelőcsövön keresztül végzett szívultrahang vizsgálat 

Az eljárásban során az ultrahangfejet a torkon keresztül a nyelőcsőbe, közvetlenül a szív mögé juttatják az orvosok. Mindez gyakran nyugtatók és érzéstelenítők használatát is szükségessé teszi, ráadásul kellemetlenebb is, mint egy sima EKG, ezért a kutatók szerint csak indokolt esetekben, a jelenleginél ritkábban kéne használni.

Pulmonális CT angiográfia

A képalkotó diagnosztikai eljárást többek között a tüdőembólia diagnosztikájához használják, és bár nem invazív eljárás, a gyakran várólistás procedúra okozta késlekedés alatt komplikációk alakulhatnak ki, és sokszor a sugárterhelésnek is fölöslegesen teszik ki a betegeket.

shutterstock 498450094

CT-k légúti megbetegedések esetében

A most kielemzett kutatások szerint amennyiben nincs veszélyben a beteg élete, az esetek többségében nem nagyon tesznek hozzá a különböző légúti megbetegedésektől szenvedő betegek gyógyulási esélyeihez a CT-k, ráadásul sokszor félrediagnosztizáláshoz vezet a használatuk.

A nyaki erek ultrahangos vizsgálata és stentelés

A koszorúérműtéteket megelőző vizsgálatok az orvosok szerint életeket is menthetnek ugyan, hisz a sztrók kockázatának mérlegelésekor kulcsfontosságúak lehetnek, az esetek túlnyomó többségében - 10-ből 9-szer - olyan tünetmentes páciensek esetében kerültek elvégzésre és vezettek stentek, azaz az ereket tágító implantátumok elhelyezéséhez, akiknél nem is kellett volna, hogy felmerüljön a dolog.

A prosztatarák agresszív kezelése

A prosztata eltávolításhoz vezető diagnosztikai eljárások azért állíttattak pellengérre, mert a potenciális komplikációk ellenére elvégzett műtétek esetében ugyanúgy csupán a betegek 1 százaléka halt bele a prosztatarákba, mint azok esetében, akiknek nem távolították el a prosztatáját. Sokszor fölöslegesek tehát ezek a sebészeti beavatkozások.

Oxigénpalack a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedők számára

Az idevágó kutatások szerint sem a betegek életminőségét, sem a tüdejük működését nem segítette a + oxigén, a szén-dioxid felgyülemlését viszont annál inkább, ami bizony nem jó hír a betegek számára.

Meniszkusz-szakadás miatti műtétek

A térdízületben található C-alakú porcok szakadásának sebészeti eljárásokkal való helyreállítása sokszor nem jár olyan előnyökkel, amelyeket ne lehetne biztosítani nem-invazív eljárásokkal és rehabilitációval.

Klinikai táplálás

Az alultápláltságot orvosló eljárások nem mindig képesek változtatni a kritikus állapotú betegek túlélési esélyein, és a kórházban töltött időre sincsenek befolyással a kutatók szerint, az anyagcserével kapcsolatos komplikációk és a leálló szervek esetében pedig kifejezetten kockázatosak is lehetnek.

Antibiotikumok

Egy 2016-os tanulmány szerint 2010 és 2011 között 1000-ből 506 beteg kapott antibiotikumot, indokoltnak ugyanakkor csak 353 esetben volt nevezhető az antibiotikumhasználat.

shutterstock 229365190

Képalkotó diagnosztika a kardiológiában

Az utóbbi tíz évben megháromszorozódott az ilyen vizsgálatok száma az USA-ban, ami az alacsony kockázatú betegek esetében fölösleges kórházi tartózkodást és bevatkozásokat jelentett.

Oszd meg másokkal is!
Mustra