Tényleg jobb hely lenne a világ, ha mindenki vega lenne?

Az mondjuk biztosan segítene, ha kevesebb marhahúst fogyasztanánk, megritkítva ezzel egy kicsit a rengeteg termőterületet elfoglaló tehén hadsereget.

A kérdést, hogy vajon használna vagy ártana-e a környezetnek, amennyiben mindenki a vega életmódot választaná a Popular Science tette fel, és bár rengeteg olyan aspektusa van a zöldség- és gyümölcstermesztésnek is, ami ártalmas a környezetre nézve, a marhahússal kapcsolatban azért segítene, ha csökkenne kicsit a kereslet. 

Metánbányász tehenek

A Harvardon tanító táplálkozási szakértő, Walter Willett szerint a tehenek takarmányának biztosításától a marhahús a fogyasztókhoz való eljuttatásáig terjedő folyamat során termelt üvegházhatású gázok jelentik e tekintetben a legnagyobb problémát. Willett szerint már a tehenek táplálékául szolgáló takarmánynövények termesztése és a tehenek etetése sem egy hatékony folyamat, a tehenek ugyanis kevesebb élelmet állítanak elő, mint amennyit elfogyasztanak, ráadásul eközben rengeteg metánt is előállítanak, ami szintén nem tesz jót a legtöbb előrejelzésnél is nagyobb ütemű globális felmelegedésnek. A tehenek által kifingott napi 100 és 500 liter közé becsült metán egyébként nagyjából harmincszor károsabb ebből a szempontból, mint a szén-dioxid, amiből persze szintén bőven jut a levegőbe, mire elér a tehenekhez a takarmány. A túl sok marhahús fogyasztása ráadásul egészségtelen is, tehát az egészségügyet is megterheli.

Ez amúgy nem jelenti azt a szakértők szerint, hogy teljes mértékben és végleg fel kéne hagyni a tehéntartással, sok olyan földterület is van ugyanis, ami valamilyen oknál fogva alkalmatlan arra, hogy energiahatékony módon növénytermesztésre használják fel őket, az ilyen, csak legelőként felhasználható területeken tehát az állattartás is jóval kevésbé megterhelő a környezet szempontjából.

shutterstock 631739033

A vegák is rombolnak

Ennek ellenére persze a zöldség- és gyümölcsfélék előnyben részesítése is árthat a környezetnek, az egészen más éghajlatokon termő növények berepülése ugyanis szintén nagy mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátásával jár. Éppen ezért a vega étrend is csak akkor igazán környezetbarát, ha valóban a lokálisan megtermelt, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztására koncentrál valaki, nem indítanak tehát minden nap repülőket, vonatokat és kamionokat azért, hogy összeálljon az a heti menü. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra