Ezért nem mindegy, barátkozik-e a gyereked

A kevés, de igazán közeli baráttal rendelkezők kiegyensúlyozottabbak, mint azok, akik inkább a mennyiséget és a népszerűséget részesítik előnyben, ha barátokról van szó – állítja egy friss kutatás.

Egy távolabbi ismerőssel, illetve egy munkatárssal vagy edzőtárssal fenntartott kapcsolat is hasznosnak bizonyulhat egy-egy szituációban, sőt szükség is van minderre ahhoz, hogy valaki hosszútávon is funkcionálni tudjon a hétköznapokban, azok azonban, akik már korán, 15-16 éves korukban megtapasztalták, milyen érzés igazán közel kerülni valakihez, 10 év múlva is hasznát látják majd mindennek – írja a The Cut. 

shutterstock 533952946

A kutatók 169 különböző etnikumú, származású és társadalmi helyzetű fiatal mentális egészségét követték nyomon, 15, 16 és 25 éves korukban megvizsgálva az állapotukat. Az első két alkalommal azt is megkérdezték a gyerekektől a kutatók, ki a legjobb barátjuk, és milyen kapcsolatot ápolnak ezzel a személlyel. Ezek után a legjobb barátként megnevezett tinédzsereket is kikérdezték a kutatók. Később, az immár 25 éves résztvevők interjúi alapján arra a megállapításra jutottak a pszichológusok, hogy azok, akik közelebbi, intimebb kapcsolatokat alakítottak ki 15 évesen, jobban érezték magukat a bőrükben, kevésbé szorongtak és kevesebb depressziós tünetről számoltak be 10 évvel később.

Azok a fiatalok, akik inkább arra törekedtek 15-16 évesen, hogy minél népszerűbbek legyenek és minél több ismerősre tegyenek szert, nagyobb eséllyel küzdöttek a szorongás tüneteivel később, ami egybevág egy másik pszichológus, Tim Kasser megfigyeléseivel. Kasser szintén arra a következtetésre jutott, hogy a mélyebb kapcsolatok kiépítésére való törekvés helyett a népszerűséget előtérbe helyezők összességében kevésbé boldogok és egészségesek, és gyakrabban küzdenek a depresszió tüneteivel is, mint azok, akik kevesebb, de mélyebb baráti kapcsolattal rendelkeznek.

Egy igazán közeli barát értéke ráadásul csak nő az idő előrehaladtával, és még a krónikus betegségek távoltartsában is segítségünkre lehet az öregkorban. Egy 2015-ös kutatás szerint egyébként a legkönnyebben onnan tudhatjuk meg, hogy valóban igazi kincsre leltünk valakiben, hogy tulajdonképpen mindenféle helyzetben - és bármilyen is legyen a hangulatunk – bizalommal fordulunk hozzá, és ugyanúgy alkalmas a barátunk arra, hogy megvigasztaljon minket és segítsen, ha valami baj van, és hogy elszórakozzunk és elnevetgéljünk vele egy könnyed kávézás során. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek