18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Rossz helyen keressük a nők kielégülését

Miért lehet nehéz a nők számára elérni az orgazmust, képes-e rá mindenki, létezik-e egyáltalán hüvelyi orgazmus? Mit tehet a férfi, hogy partnerének jobb legyen a szex?

Pszichológusként dolgozik, egyetemen tanít, sokat sportol és imádja a napfényt. Vallja, hogy a szexuális elakadások jelentős része nem igényel komolyabb munkát egy szakemberrel, sőt, viszonylag kevés információval oldható és orvosolható. Könyveket ír, előadásokat tart, rádióban és tévében szerepel, hogy ez a tudás minél több emberhez eljuthasson. Dr. Hevesi Krisztinával ezúttal a női szexualitásról beszélgettünk.

Sok nőnek okoz problémát az orgazmus elérése. Mennyi időbe telik, amíg egy nő eléri az orgazmust egy együttlét során?

A nők között óriási egyéni különbségek léteznek az orgazmus eléréséhez szükséges idői viszonyok terén, a biológiai adottságok, neveltetés, érzelmek (például: szorongás, önbizalom, szerelem) és még számos tényező függvényében. Legalább ennyire fontos azonban az alkalmazott technika: például éri-e ingerlés a csiklót, vagy a G-pontot, valamint a nő által megszokott, kondicionált tapasztalatoknak is nagy szerepük van benne. Így akár egy gyerekkortól alkalmazott maszturbációs módszer kizárólagossá válhat: általa nagyon gyorsan elérhető lehet a kielégülés, míg minden más ingerlés háttérbe szorulhat. Kevésbé ismert, de ugyanígy problémát jelent a férfi korai ejakuláció „női alteregója”, a női korai orgazmus, mely a nők meglepően magas, 5-10 százalékát érinti. A szex – jó esetben társasjáték, így leginkább két ember összhangja dönti el, hogy mi számít korainak, vagy későinek. Óriási szórás mellett az átlag hozzávetőlegesen 5-15 perc közöttre tehető, ami persze nem jelenti azt, hogy az ennél valamelyest rövidebb vagy hosszabb idő patológiás lenne.

Milyen pózokban a legkönnyebb elérni a nőknek az orgazmust?

Az örök listavezető pozíció a nők számára, ha ők vannak felül, ezt követi a jó öreg misszionárius póz. Azonban ezt két dolog lerombolhatja: egyrészt - egyik kliensemet idézve - fárasztó lehet, másrészt zavaróak lehetnek azok a szögek, amikor a férfinek alulról a nő „kritikus testtájaira” van rálátása – legyen az a toka, has, cici, amit éppen a nő annak érez, függetlenül attól, hogy ez mennyire reális, illetve a férfi miképp értékeli. Ezért találta ki a tantra kedvenc pózának azt, amikor a nő az ülő férfi ölében ül. így a nő a számára kedvező bevezetési szög, például a g-pont megtalálása mellett a tempót is tudja irányítani, ráadásul a férfinek is marad két szabad keze, amiket hasznos célokra fordíthat - cicik izgatása, illetve a popsi ringását segíteni mondjuk. A férfiak kedvence, a „kutya póz” a nők többségének nem annyira intim, esetleg fáj is, ha a férfi túl nagy lendülettel, mélyen hatol be, ezért kevésbé népszerű.

Dr. Hevesi Krisztina
Dr. Hevesi Krisztina

Hányszor tud egymás után elélvezni egy nő?

Erre sincs pontos statisztikai adat, pláne szabály. Ahogyan a férfiaktól sem várjuk el, hogy „hatlövetűek” legyenek – s ettől még elhisszük, hogy kielégítő volt számukra az együttlét – ugyanígy a nők részéről sem ez a jó szex mértékegysége. Többszörös férfi orgazmus is létezik – de enélkül is klassz dolog a szex…

Miért olyan nehéz annyi nőnek elérni az orgazmust?

Több tényező játszik szerepet ebben, egyik legfontosabb a szocializációnk: míg egy kisfiú bátran játszhat a kukijával, s a társadalom úgy tekint rá, hogy a „fiúk már csak ilyenek” – addig egy kislányt, ha hozzáér a nemi szervéhez, megszégyenítik, kioktatják, hogy „egy jó kislány ilyet nem csinál” – magyarán kialakul a kéztiltás. Erre aztán markánsan rásegít biológiánk: míg a szexuális érettség jeleként a fiúk serdülőként készen kapják a kielégülést, akár akarják, akár nem - lásd nedves álmok, addig a lányokat a menstruációs fájdalmak figyelmeztetik arra, hogy nagylánnyá értek. Továbbá, a nők kielégülését felnőve is rossz helyen keressük: a hüvelyi kontra csiklói orgazmus közti különbségtétel anatómiailag nagyjából azzal egyenértékű, mintha a férfiaktól azt várnánk el, hogy döntsék már el: a pénisz törzse, vagy a makk izgatásával jutnak el a csúcsra. A többségnek a kettő együttes ingerlése okozza a legintenzívebb katarzist.

Honnan tudhatja egy férfi biztosan, hogy a partnerének orgazmusa van?

Onnan, hogy ezt mondja. Ne akarjon detektívet játszani, gyanakodni, nyomozni, lebuktatni – tévedhet, és még a kapcsolatukat is tönkreteszi. Higgye el neki, esetleg kérdezze meg, hogy miképp lehetne számára még jobb.

Mit tehet meg a férfi azért, hogy a partnere elérje az orgazmust?

A nő számára az elsődleges afrodiziákum, hogy ő a vágy tárgya – ezért a legfontosabb, hogy kifejezze, mennyire vonzónak tartja. Ekkor biztonságban érzi magát az együttlétek során, s nem szorong a külseje miatt. A szenvedély „ragadós” – ezért ennek kimutatása szintén jótékonyan hat, segíti a nőt feloldódni, tűzbe jönni. A többi már technikai kérdés, ahol a legfontosabb, hogy fogadja el: minden nő teste egyéni erotikus térképpel rendelkezik, ezért ne hasonítgassa az elődökhöz, s ne erőltesse a korábbi kapcsolataiban bevált, azonban aktuálisan szemmel láthatóan nem működő módszereket. Hangolódjon rá a testére, s figyelje a jelzéseit, esetleg kérje meg, hogy segítsen, és mutassa meg, számára mi a jó. Ami pedig elévülhetetlen szabály: előjáték, utójáték! Ne higgyünk a felnőtt filmeknek…

A statisztikák szerint sok nő színleli az orgazmust. Tényleg így van? 

Igen, sőt a jelenség egyre gyakoribb. Ma a férfiakat a pornófilmek tanítják meg szexelni – ami sajnos igen messze áll a nők számára valóban élvezhető együttlétektől. A nő nem szeretné elveszíteni a férfit – aki pedig meg van győződve arról, hogy a nők élvezik az erőszakos szexet, közben rettenetesen visonganak, sok-sok hüvelyi orgazmusuk van egymás után - lehetőség szerint spriccelve - egyébként pedig folyamatosan vágynak a szexre. A tizenéves serdülő lány ugyanúgy megnézi a felnőtt filmet, s azt látja, hogy ő nem így működik. Mivel ez a felnőtt szex birodalma, ezért úgy érzi, ővele van baj, ami szégyen, titkolandó. Ráadásul a serdülő fiúk is ezt várják el tőle, a kortársak is ilyen történeteket mesélnek. Megtanulja tehát ő is megjátszani, hogy ne hagyják el, ne nevezzék frigidnek, ne szégyenüljön meg. Húszas éveik végén járó férfiak mesélik nekem fennhéjázva, hogy ők milyen fantasztikusak az ágyban: eddig minden barátnőjüknek, minden alkalommal minimum 3-4 vaginális orgazmusa volt – akár naponta többször is. Ühüm…

Minden nő képes a spriccelős orgazmusra? Hogy működik ez a dolog?

Paradox, de még alig tíz éve annak, hogy a női szexuális működést kezdjük megismerni, így például a csikló testen belüli törzsének szerepét a női orgazmusban. Ezért is születhetett évszázadokon keresztül annyi téves elképzelés, például a hüvelyi kontra csiklói orgazmus megkülönböztetés, s övezte a női szexualitást számos misztérium. A női ejakulációt egyelőre még mindig számos homály fedi. Jelen – leginkább konszenzusnak örvendő – tudományos álláspont szerint a G-pont ingerlése eredményezi, ami feltételezhetően a férfi prosztata női megfelelője, amely az orgazmus pillanatában váladékot lövell. A rejtély azonban az, hogy a méretében kicsi G-pont, illetve a környező mirigyek képtelenek több deciliternyi folyadékot kibocsátani, így az alapvető kérdés, hogy ez a mennyiség a méhből pótlódik, vagy esetleg vizelettel egészül ki. Kísérleti úton mindkettőre születtek már megerősítő eredmények. A válasz tehát arra, hogy vajon minden nő képes-e rá: aki a G-pont - pénisszel, kézzel, stb - ingerlése révén el tud jutni a csúcsra, az orgazmus pillanatában valószínűsíthetően pár milliliternyi váladékot spriccel – hasonlóan a férfi prosztatához. S az analógiát tovább folytatva, hozzávetőleg annyi nő érhet el a G-pont stimulálása által orgazmust, mint amennyi férfi képes a prosztata ingerlésével eljutni a csúcsra. A több deciliteres kibocsátás azonban rettenetesen ritka, s nem tudjuk egyelőre az eredetét.

Mennyire igaz az ma, hogy a férfiaknak több szexre van igényük, mint a nőknek?

Általában igaz, bár itt is óriási eltérések vannak az egyes egyének között – továbbá kultúránk ebbe is masszívan beavatkozott. Az eleve meglévő nemi különbséget egyrészt a férfiak magasabb tesztoszteron szintjére alapozzuk, ami az elsődleges szexhormon mindkét nem esetében: a szexuális vágy és az erotikus fantázia biokémiai vegyülete. Másrészt a magasabb maszturbációs gyakoriságra, amit minden kutatás igazol. Igaz, tegyük hozzá, a kislányok „kéztiltás”, ami az autoerotikát náluk lekorlátozza, szintén szocializációs hatás, neveltetés eredménye. Ami továbbá egyértelműen kulturális hatás, az a fizikai együttlét virtuális izgalomra cserélése – magyarán a felnőttfilm nagyon sok libidót elvon a párkapcsolatoktól. Még konkrétabban fogalmazva: ma inkább korjelenség az, hogy a férfinek nincs kedve a „fárasztó” együttléthez este - inkább helyettesíti egy pornófilmmel éjjel - s a nő számára hiányzik a szeretkezés élménye otthon. Bízzunk benne, hogy ebből mielőbb felocsúdunk, különben valóra válik a falanszteri vízió: gépekre, filmekre, androidokra cseréltetnek legintimebb élményeink.

Oszd meg másokkal is!
Mustra