Egy mozdulattal megfékezhető az influenzajárvány?

Ausztráliában egy szokásosnál súlyosabb influenzajárvány után merült fel, hogy ideje lenne felülvizsgálni a megelőzést célzó felvilágosító kampányok tartalmát.

Új-Dél-Wales, Ausztrália legnépesebb állama az idén a szokásosnál jóval több megbetegedést eredményező influenzajárvány miatt döntött úgy, hogy ideje változtatni az ausztrálok tüsszentési technikáján, ehhez pedig nem mást hívnának segítségül, mint az utóbbi évek legnépszerűbb táncmozdulatát, a „dabet". Az ausztrálok persze kicsit körülményesebben fogalmaznak, és „könyékhajlatba tüsszentésről” beszélnek, de ahogy az a Daily Telegraphnak is feltűnt, a vak is látja, hogy az ausztrál közegészségügyet Cam Newton kedvenc mozdulatával (1:02-nél látható) szándékozzák megreformálni a hatóságok. 

Touchdown után

Az Egyesült Államokban ugyanis szemlátomást nem csak a gólöröm kifejezésére, illetve a luxusautókon üldögélés feldobására használatos a mozdulat. Floridában például részét képezi a járványok megelőzését célzó felvilágosító kampányoknak is, és ha minden jól megy, jövőre már Ausztráliában sem lesz ez másképp. Minderre azért van szükség a hatóságok szerint, mert a papírzsebkendőbe vagy a tenyerükbe tüsszentő emberek rögtön szét is kenik a kezükre felvitt kórokozókat, amikor megérintenek egy ajtót, vagy bármit, amit azután mások is megfoghatnak. Egy gyors kézmosással is megoldható persze a dolog, de még jobb, ha a könyékhajlatot választja valaki, és nem ragasztja a kórokozóit kilincsekre és kapaszkodókra.

Influenza ellen

Új-Dél-Wales fertőző betegségekkel foglalkozó kormányszervének igazgatója, Dr. Vicky Sheppeard sajnos egyetlen rapper vagy sportoló nevét sem említette a felvetésre adott válaszában, de egyetért abban, hogy a használat után rögtön kidobott zsebkendők után valóban a dabbin’ könyékhajlatba tüsszentés a leghatékonyabb megelőzési módszer.

A behajlított végtaggal egyirányba mutató, oldalra kidobott másik kézről egyelőre nem tesznek említést a hivatalos közlemények, de a lényeg egyértelmű: Cam Newton és Post Malone - a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj várományosai - életeket menthetnek! 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek