18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A legtitkosabb fantáziám? Hogy uraljon, úgy tegyen magáévá!

Az egyik leggyakoribb női szexfantázia az alárendelődés egy domináns félnek. De miről szól ez valójában?

A nők egy jelentős része fantáziál a szexuális erőszak valamilyen formájáról, korábbi tanulmányok szerint úgy 31-57 százalék. Egy nemrégiben publikált kanadai kutatásban pedig azt találták, hogy a megkérdezett nők csaknem kétharmada fantáziál szexuális alárendelődésről, a fél társaság kötözős szexről, minden harmadik válaszadó pedig arról, hogy szexre kényszerítik. Hogy van mégis az, hogy miközben a nemi erőszak az egyik legszörnyűbb bűncselekmény, a szexuális abúzus az egyik legmélyebb trauma, amit valaki elszenvedhet, mégis lehet izgalmas fantázia, és mégis lehet belőle három kötetes bestsellert írni?

shutterstock 298379351
Shutterstock

Az egyik nagy különbség a kontroll, hiszen a fantázia világában mindig az történik, amit az illető akar. A nők erőszakos szexfantáziái ezért leggyakrabban arról szólnak, hogy egy erős, domináns, szenvedélyes és általában vonzó férfi arra kényszeríti őket, amire egyébként is vágynak. Ők pedig megadják magukat ennek a nyers és elsöprő erőnek, hagyják, hogy a férfi hatalmával leuralja őket, és persze rendkívül élvezetes dolgokat tegyen velük.

A nő alárendelődésre vágyik

A korai elméletek szerint ennek legfőbb oka, hogy a nők veleszületetten hajlanak a mazochizmusra és az alárendelődésre. Ez azonban egyrészt viszonylag nehezen magyarázza, hogy az alávetettség motívuma a férfiak több mint felének szexuális vágyképzetei között is megjelenik. Másrészt mindezt a dominanciától független, önálló jelenségként kezeli, holott a valóságban mindkettő csak a másik viszonylatában tud megjelenni. Alárendelt tehát csak akkor van, ha domináns is van, a megadás csak akkor lehetséges, ha van kinek megadni magunkat. Ha tehát mindenképpen veleszületett tényezőkkel akarjuk magyarázni a nők szubmisszív szexfantáziáit, érdemesebb a dominancia oldaláról megközelíteni a dolgot. Míg ugyanis a nők mazochisztikus hajlamait nem sikerült tudományos módszerekkel igazolni, azt biztosan tudjuk, hogy a férfiaknál a dominancia és a szexualitás erősen összekapcsolódik. A kapocs pedig a tesztoszteron nevű hormon.

A magas tesztoszteronszint versengésre, a domináns pozíció megszerzésére sarkall, emellett növeli a libidót, serkenti a szexuális vágyat. Mindez megfordítva is igaz: a státusznövekedés, a dominancia érzete az egekbe tolja a tesztoszteronszintet, csakúgy, mint a szex maga. A férfi szenvedélye és domináns viselkedése így a magas tesztoszteronszint, és egyben a magas státusz jelzései. Archaikus szinten ezek a minőségi génállomány, a nő biztonsága és az utódok túlélésének ígéretei, az emberi agy ősi struktúrái pedig a civilizációtól függetlenül ma is rezonálnak ezekre. Annyi történt csupán, hogy az újabb agyi képletek kialakulásával az ember képessé vált arra, hogy ezeket a hatásokat felülírja. Párválasztásunkban, szexuális vonzalmunkban így ma már más hatások is szerepet kapnak.

A lányregények ígérete

Egy másik elmélet szerint az erőszakos szexfantáziák lényege a vad és nyers férfierő megszelídítésének motívuma. A recept nem bonyolult. Kell hozzá egy mindenki felett álló, senkinek sem engedelmeskedő és saját törvényei szerint élő vad, szenvedélyes és domináns férfi. És kell hozzá egy különleges nő, aki ebben a hatalmas, kezelhetetlen, elsőre gonosznak és félelmetesnek tűnő csúcsragadozóban képes meglátni, amit senki más: a közös jövő és az örök szerelem lehetőségét. Minden, amit a nő később tesz, ennek az ígéretnek a jegyében, és persze saját különlegességében bízva teszi. Minden fájdalom, amit ebben a kapcsolatban megél pont az a fájdalom, amivel más nőket el tudott riasztani, ami miatt mások nem hittek benne, vagyis ami őt magát igazán kivételessé teszi. Minden félelmetes megnyilvánulása emlékezteti rá, hogy mekkora változást tud ő majd az életébe hozni, ha pedig valaki ekkora változást hoz a másik életébe, az a másik biztosan örökké kitart majd mellette. Ismerős? Egy ilyen sztori négy év alatt 125 millió példányban kelt el a közelmúltban. Az ötven árnyalat-trilógia éppen ennek a fantáziának a készterméke.

shutterstock 394350016
Shutterstock

Mindig erősnek kell lenni

Az erőszakról szóló fantáziákban leggyakrabban az aktív férfi - passzív nő felállás jelenik meg, és nem ritka az sem, hogy a nő mintegy szexuális tárgyként van jelen. Akivel úgymond történnek a dolgok. Ennek kapcsán merült fel az elmélet, miszerint a szubmisszív pozíció tulajdonképpen a bűntudattól szabadítja meg a nőket, főleg az olyan társadalmakban, ahol a női szexualitást erősen elnyomják. A kutatások persze - nem különösebben meglepő módon -  azt mutatják, hogy az ilyen társadalmakban a nők eleve kevesebb szexuális fantáziáról számolnak be. Ez persze vagy azért van, mert alkalmazkodnak a fennálló normákhoz, vagy pedig mert egy ilyen társadalom tagjaiként kevésbé bevállalósak, ha szexfantázia-kutatásban kell részt venni. Az elmélet így nem is elsősorban azért fontos, mert különösebben jól magyarázza a jelenséget, hanem mert felhívja a figyelmet a hatalom és a felelősség összefüggésére.

A felelősségnek súlya van, amit el kell valahogy bírni. Ez a súly sokszor egyáltalán nem könnyű, jó lenne néha lerakni egy kicsit. Be lehet ugyanis sokallni attól, hogy mindig erősnek kell lenni, hogy folyamatosan felelős döntéseket kell hozni, hogy egy pillanatra sem lehet hátradőlni. Gyakran pedig a szex lesz az, ahol az életnek ez a rengeteg felelőssége ellenpontozódik (erősen szexualizált kultúránk persze tálcán kínálja a lehetőséget). Nem véletlen az sem, hogy a hétköznapi életben magas pozíciót betöltő vezetők munka után a dominák gyakori vendégei. Mindez pedig nem csak a valóságban, de a szexuális vágyképzetek világában is megjelenhet - férfiaknál és nőknél egyaránt.

Sokan sokféle elméletet gyártottak az erőszakos szexfantáziák magyarázatára, az elgondolások többsége persze még így sem zárja ki egymást. A felsoroltakon túl vannak, akik szerint a fő motívum a nő kívánatossága, szexuális vonzereje, mely olyan erős hatással tud lenni a férfira, hogy az elveszítse a fejét, míg mások szerint a veszély izgalma a legfontosabb szempont. Bárhogy is legyen, abban minden elmélet egyetért, hogy senki nem arra vágyik, hogy ténylegesen megerőszakolják. A vágyak ehelyett olyan dolgokra irányulnak, amilyen egy erős férfi, egy biztos kapcsolat, valami kivételesen erős női vonzerő, valami plusz izgalom a szexben vagy éppen az, hogy ne kelljen folyton erősnek lenni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek