Egyre több fiatalt érint a vastagbélrák

Amerikában egyre több huszonévest érint a végbél- és a vastagbélrák, ami a kutatók szerint valószínűleg a fiatalok életmódjával kapcsolatos kockázati tényezőknek tudható be.

Az amerikai fiatalokat érintő jelenségre egy rákos megbetegedésekkel kapcsolatos adatbázisokat elemző tanulmány hívta fel a figyelmet. Az adatok alapján úgy tűnik ugyanis, hogy bár a vastagbélrák és a végbélrák előfordulásának gyakorisága folyamatosan csökken a lakosság körében, és 1975 óta nagyjából 40 százalékkal csökkent a megbetegedések száma, a fiatal, 20-29 éves korosztály esetében 1980 óta évente 3 százalékkal, egyenletesen növekszik ugyanez a szám. Ez azt jelenti, hogy mára az 1890-ben megszokott állapotokig romlott a helyzet – írja a Popular Science. 

shutterstock 443538706

Mindez azért is maradhatott ilyen sokáig rejtve, mert az összességében csökkenő tendenciát mutató megbetegedések elfedték a fiatalokat hátrányosan érintő folyamatokat. A harmadik leggyakoribb ráktípus ráadásul tradicionálisan az idősebb korosztályt érinti inkább, a szűrővizsgálatok éppen ezért jelenleg csak 50 éves kortól ajánlottak. Azzal eddig is tisztában voltak persze a kutatók, hogy egyre több 55 év alatti amerikait diagnosztizáltak az utóbbi időben végbél- vagy vastagbélrákkal, az azonban finoman szólva is riasztó fejlemény, hogy a huszonévesek is ilyen nagy arányban érinti a betegség.

A kutatók szerint a legvalószínűbb magyarázat minderre az egyre több embert érintő elhízás lehet, jó pár az elhízással kapcsolatba hozható tényező van ugyanis, ami bizonyítottan emeli a végbélrák kockázatát. A súlyfölösleg, a feldolgozott húskészítményekben gazdag, de rostokban szegény étrend, és a testmozgás hiánya mind olyasmi, ami emeli a betegség kialakulásának kockázatát, csakúgy, mint a húszas éveikben járó fiatalok körében egyre nagyobb problémát jelentő alkoholfogyasztás. Az is arra utal egyébként, hogy az életmóddal kapcsolatos tényezők okozzák a jelenséget, hogy a vastagbélrák által viszonylag kisebb mértékben érintett japánok esetében jelentősen megnő a betegség kockázata néhány évvel azután, hogy az Egyesült Államokba emigráltak. Ezeken a tényezőkön kívül a humán papillomavírus, azaz az HPV is hozzájárulhat a betegség kialakulásához.

A rákos megbetegedések kiszűrése érdekében valószínűleg elkerülhetetlen lesz, hogy a fiatalabbak is áttessenek időnként egy-egy vastagbéltükrözésen, a kolonoszkópiákkal ugyanis még időben azonosíthatóak azok a sok esetben ártalmatlan végbélpolipok, amelyek később rákos elváltozásokká változhatnak. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.