Vérvizsgálat, ami akár 13-féle ráktípus kimutatására is alkalmas lehet

Hamarosan elkezdődnek a klinikai vizsgálatok, három éven belül pedig akár használható is lehet az új teszt.

A tokiói kutatók által kifejlesztett módszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatok már augusztusban megkezdődhetnek, három éven belül pedig akár a kórházak is használni kezdhetik a tesztet. Ez persze a legoptimistább előrejelzés, számos előre nem látott körülmény késleltetheti még a kutatást - írja az Iflscience. 

A kutatók régóta dolgoznak már amúgy hasonló, nem-kódoló mikro-RNS molekulák kimutatására képes teszteken, de eddig csak olyan vizsgálat létezett, amely csupán néhány rákos megbetegedés jelenlétét volt képes észlelni, olyan nem, ami egyetlen vérvizsgálat segítségével 13 különféle ráktípust is képes azonosítani. A vizsgálat egyébként a rákos sejtek a normál sejtektől eltérő, a véráramban is megtalálható mikro-RNS molekuláit azonosítja, az alapján lesz meghatározható, érint-e valakit a rákos megbetegedések a gyomrot, a mellet, a májat, a tüdőt, vagy épp a csontokat megtámadó fajtája.

shutterstock 559672780

A kutatás első fázisában 40.000 rákos beteg lefagyasztott vérmintáját elemezték a kutatók, és 95 százalékos pontossággal képesek voltak megállapítani a rákos megbetegedések jelenlétét és hogy milyen stádiumban volt a betegség. Mivel azonban könnyen lehet, hogy a lefagyasztott vérmintákban megváltozhattak valamennyire a mikro-RNS molekulák, a kutatás következő fázisa során már friss mintákon fogják tesztelni a módszert a japán kutatók.

Ha valóban sikeresnek bizonyul a vizsgálat, elkerülhető lehet, hogy a test különböző részeit érintő rákos megbetegedések észlelését célzó számos vizsgálat mindegyikén átessen egy-egy beteg, a jövőben rengeteg szenvedést és időt megspórolhatnak tehát az orvosok, gyorsabbá és hatékonyabbá téve így a rákos betegek kezelését.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek