Esik a spermaszám, kihal az emberiség

Dr. Hagai Levine talán kicsit túldramatizálja a dolgot, amikor a kihalást emlegeti, az adatok alapján azonban úgy tűnik, nem a levegőbe beszél.

A 185 különböző, az 1973-2011-ig terjedő időszak alatt lefolytatott kutatás eredményeit összegző metaanalízis eredményei igencsak aggasztóak a kutatást vezető, járványtannal foglalkozó Dr. Levine szerint. Az egyre csak gyorsuló folyamat ugyanis hosszú távon az emberi reprodukció drasztikus lelassuláshoz vezethet –írja a BBC.

A Jeruzsálemi Héber Egyetemen tanító Levine szerint a közel negyvenéves periódus alatt 52,4 százalékkal csökkent a vizsgált minták koncentrációja, és 59,3 százalékkal esett a spermaszám. A kérdéses minták egyébként Észak-Amerikából, Európából, Ausztráliából és Új-Zélandról származnak, a fejlődő országok dominálta ázsiai, afrikai, és dél-amerikai országok esetében már közel sem ilyen rossz a helyzet. Dr. Levine szerint ugyanakkor a fejlett országokat jelenleg sokkal nagyobb mértékben érintő probléma idővel a fejlődő országokat is elérheti.

shutterstock 464817722

Sokan meglehetősen szkeptikusan fogadták egyébként az eddigi kutatások eredményeit, azonban Dr. Levine-ék szerintük is alaposak voltak a tekintetben, hogy megszabaduljanak a korábbi kutatásokat sújtó visszáságoktól. Megpróbálták kiszűrni például azoknak a kisebb, főleg termékenységgel foglalkozó klinikákat látogató férfiak mintáin alapuló kutatásokat, melyek miatt eddig sok orvos kritikusan nyilatkozott a megfigyelések hitelességével kapcsolatban.

A tanulmány szerzői szerint nem egyértelmű egyébként, pontosan mi okozza a spermaszám drasztikus csökkenését, egyre égetőbb feladat lenne tehát meghatározni, milyen mértékben járulnak hozzá a jelenséghez a környezetünkben egyre nagyobb számban jelenlévő különböző vegyszerek és műanyagok, az elhízás, a stressz, a dohányzás, vagy éppen az étrendünk. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra