9 tényező, aminek kulcsszerepe van a demencia megelőzésében

A rendszeres testmozgás, az oktatás, és az aktív társas élet is sokat segíthet például, és bár genetikai tényezők is befolyással vannak a tünetegyüttes kialakulására, bizonyos rossz szokások és betegségek megelőzésével jelentősen csökkenthető a kockázat.

Az időskori pszichiátriai zavarokkal foglalkozó és a University College Londonon tanító Gill Livingston szerint legalább 9 olyan tényező ismert jelenleg, amelyek segíthetnek a többnyire a 60 felettieket érintő, a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlásával járó, leggyakrabban az Alzheimer-kór által kiváltott állapot megelőzésében és kordában tartásában. A Conversationben megjelent cikk alapjául szolgáló tanulmány szerint a demenciás eseteknek nagyjából a harmada megelőzhető, éppen ezért kulcsfontosságú lenne az egyre inkább elöregedő társadalmak számára, hogy odafigyeljenek a Livingstonék által listázott kockázati tényezőkre. 

shutterstock 402621205

A kilenc tényező

Mindez nem csak az idősekre vonatkozik, a tanulmány számtalan olyan életmódot érintő szokást részletez, amelyek hatással lehetnek a demencia kialakulására, de már gyerekkorban, vagy életkortól függetlenül hasznosnak bizonyulhatnak. Ezek közé a tényezők közé tartozik a gyerekkori oktatás, a testmozgás, az aktív társas élet, a dohányzás, a hallásvesztés, a depresszió, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az elhízottság is. Az első három faktor természetesen olyasmi, ami bátorítandó, és életkortól függetlenül az ajánlott kategóriában kap helyet, a többi betegség viszont mind olyasmi, amit nem árt kordában tartani, és amennyire lehet visszaszorítani, ha valaki szeretné elkerülni az emlékezetzavarral járó betegség kialakulását.

Jelenleg 45 millió embert érint

Jelenleg egyébként világszerte 45 millió ember él együtt a szindrómával, ez a szám azonban 2050-re akár a 115 milliót is elérheti. Az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Svédországban és Hollandiában már csökkenőben van ugyan a demenciától szenvedők aránya az öregek között, de mivel ezek a társadalmak is egyre inkább elöregszenek, az érintettek száma ezekben az országokban is növekedett. A világ többi országában viszont az érinettek aránya is növekszik, a jelenlegi, évente nagyjából 818 milliárd dollárt kitevő költségek, és természetesen a tünetegyüttes okozta mérhetetlen szenvedés csökkentésének érdekében nem ártana tehát, ha sokkal több embert sikerülne informálni a lehetséges kockázati tényezőkkel kapcsolatban. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra