Gagyi szuvenírek helyett: így emlékezz a nyaralásra

Hagyd a szálláson a mobilodat, esténként írj útinaplót, gyűjts szép kavicsokat vagy vásárolj helyi kézművesektől: mindegyik többet ér, mint megvenni a harminckettedik hűtőmágnest.

Annyira szeretnél emlékezni a nyaralás minden mozzanatára, hogy megállás nélkül csak fotózol és videózol? Az utolsó napokban pedig elkap a gépszíj, és összevásárolsz mindenféle műanyag hülyeséget a sétálóutcán? Nagy valószínűséggel végül a több ezer képet és a több napos hosszúságú videókat senki nem nézi meg, az összevásárolt szuvenírek pedig egy dobozban porosodnak majd. Emlékeid pedig leginkább arról lesznek, hogyan fotóztál, és hány üzletet jártál végig. Mutatom mit tehetsz azért, hogy idén ez másképp legyen.

Hagyd a szálláson a mobilodat és légy jelen!

"Életem leglátványosabb napjára elfelejtettem kamerát vinni magammal. Ugandában voltam, épp beugrottam a kishajóba, amivel egy egész napos nílusi szafarira indultunk, amikor rájöttem, hogy a töltőn hagytam az iPhone-omat" – kezd bele sztorijába a Psychology Today bloggere.

A nő a hajóúton krokodilokat, vízilovakat, elefántokat, gorillát és oroszlánt is látott, de végül egyáltalán nem bánta meg, hogy nem a telefonja kijelzőjén keresztül nézte végig őket. "A helyzet arra kényszerített, hogy tényleg megfigyeljem mi történik körülöttem, anélkül, hogy a telefonom bezavart volna a képbe. Azt vettem észre, hogy később, amikor az emberek az utazásomról kérdeztek, ezt a napot tudtam a legrészletesebben felidézni" – írja.

shutterstock 473577241

Több vizsgálat eredménye is alátámasztja a nő tapasztalatait, vagyis, hogy azokra a dolgokra, amiket lefotóztunk, kevésbé emlékszünk, mint amiket csak egyszerűen jól megnéztünk. A dolog logikája pofonegyszerű: ha lehet a technikai vívmányaira támaszkodni, akkor az agyunk lustálkodni kezd. Ha ott az okostelefonunk ami rögzíti a történéseket, minek figyelnénk oda tiszta erőnkből? Aki tehát az iPhone-jába bújik a családi nyaralás alatt, és minden pillanatot le akar fotózni, az sokkal kevesebbre fog belőle emlékezni, mint aki egyszerűen csak jól érezte magát.

Írj – naplót, blogot, képeslapot!

Ha mégis szeretnéd valahogyan rögzíteni az emlékeidet, és az összes apró részletet, sokkal jobb megoldás, ha folyamatos fotózás helyett esténként tollat (vagy telefont) ragadsz, és leírod magadnak (vagy ha olyan típus vagy, akkor akár egy blogba, a nagyközönségnek) mit láttál, mi jutott eszedbe nap közben. Így sokkal jobban elraktározódnak az emlékek – legalábbis, a Hello beautiful bloggere szerint. De aranyos ötlet képeslapot küldeni saját magunknak a nyaralásról – ez a Buzzfeed tippje. Így a szuveníren sem kell tovább gondolkodnod.

shutterstock 405422182

Találj valamit, ami az útra emlékeztet!

Ha egy képeslapnál több tárgyi emlékre vágysz, gyűjts természetes emlékeket. Ahelyett, hogy a megvennéd az újabb röhejesen ronda hűtőmágnest, inkább keress egy szép tobozt, néhány kagylót, különleges színű tengerparti homokot, vagy érdekes formájú kavicsokat. Akár pofás lakásdísz is lehet belőle, ha befőttesüvegbe teszed a zsákmányt, pl. így. (Fontos! Mindig nézz utána mit lehet kivinni az országból, nehogy a reptéren lekapcsoljanak csempészetért.)

shutterstock 173944925

Ha mindenképp vásárolnál: legyen egyedi (és hasznos)

A világ minden pontján tök egyforma, giccses kínai tömegcuccokat áruló szuvenírboltok helyett próbálj helyi kézművesektől vásárolni. Én leginkább ruhákat és kiegészítőket szeretek venni. De lehet egy szép használati tárgy is, bármi, ami a mindennapokban tényleg jól jön. Ha előveszed, klassz lesz visszagondolni, honnan van. Mert attól, hogy nincs rájuk írva nagy betűkkel az adott város neve, még emlékszik az ember hol vette őket.

Tipp: Ez például egy tök jó kézműves bolt Barcelonában, dekorcuccoktól a táskákon és cipőkön át a kézzel festett gyerekjátékokig van itt minden:

Oszd meg másokkal is!
Mustra