D-vitaminból is megárt a sok

Egy friss kutatás arra a tendenciára hívja fel a figyelmet, ami az amerikai lakosság 3,2%-ánál már most a D-vitaminnak a szükségesnél nagyobb arányú beviteléhez vezetett.

Egyelőre persze nem ez a fő probléma

Magyarországon nagyjából a lakosság kétharmada, illetve egyes becslések szerint körülbelül 90%-a szenved D-vitamin hiányban a tél végére. A D-vitamin hiány csontritkulást eredményezhet, és ha kiváltó oka nem is, számos más betegségnek lehet a velejárója is. Mivel azonban egyre többen szednek D-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítőket a világon, egyre többen vannak azok is, akik túlzásba viszik a dolgot. Az Egyesült Államok lakosságának például 30-40% D-vitamin hiányos, 3.2%-a viszont épp hogy túl sok D-vitamint vitamint fogyaszt. A túlzásba vitt D-vitaminfogyasztás veszélyeiről a Popular Science írt. 

shutterstock 528917953

Azért ne ess túlzásba

A 3.2% persze nem tűnik soknak, 2007 környékén ugyanakkor csupán az ottani lakosság 0.2%-át érintette a probléma. Ebben az esetben mindez azért okozhat gondokat, mert a D-vitamin nem vízben oldódó, és így többlet esetén a vizelettel viszonylag gyorsan távozó anyag, hanem egy zsírban oldódó, és így túladagolás következtében a zsírszövetekben és a májban felhalmozódó vitamin.

A fogyasztása azért ajánlott, mert segít a szervezetnek a kalcium hatékony feldolgozásában, és így hozzájárul például a megfelelő szilárdságú csontrendszer kialakításához. Ugyanakkor éppen ezért veszélyes a hosszan tartó túladagolás is: az erek és szövetek elmeszesedéséhez, illetve vesekövek kialakulásához vezethet. A túladagolás emellett hányingert, hányást, izomgyengeséget, és általános gyengeséget is kiválthat.

Egy friss kutatás szerint minderre már a napi D-vitamin bevitel biztonságos felső határa, azaz 4000 NE fölött sor kerülhet. Ez persze jóval nagyobb mértékű vitaminbevitel, mint az ajánlott 600 NE, de ha valaki a kelleténél több kapszulái szed, sok D-vitaminban gazdag ételt fogyaszt (tojás, lazac, sajt stb) és emellett sok időt tölt a napon is, közel sem lehetetlen a „jóból is megárt a sok” csapdájába kerülni. Persze abban szinte mindenki egyetért, hogy még ebben az esetben sem érdemes napi 30 percnél többett a napon tölteni, nyaranta a megfelelő táplálkozás mellett azonban ennyi is elég lehet ahhoz, hogy elegendő D-vitaminhoz juttassuk a szervezetünket. Mindenesetre a napi 1000 NE-nél nagyobb arányú bevitele semmiképp nem ajánlott a D-vitaminnak. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra