Megvan a tünet, ami évekkel előre jelezheti a Parkinson-kórt

Egy új kutatás eredményei az eddiginél mélyebb kapcsolatot sejtetnek a REM magatartászavar és a 10-15 évvel annak megjelenése után kialakuló neurológiai betegségek között.

Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy az akaratlan mozgások és felkiáltások kísérte REM magatartászavar (RBD) együttjárást mutat bizonyos később kialakuló betegségekkel, a rendellenesség jelenléte esetén az alvás szakértő Dr. Carlos Schenck szerint csak az a kérdés, mennyi idő múlva jelentkeznek a betegségek tünetei. A REM magatartászavar és az olyan betegségek, mint a Parkinson-kór vagy a demencia összefüggéseiről a Science alert írt

A REM magatartászavar

Az alvás álmokkal összefüggésbe hozható fázisa, a REM, azaz a gyors szemmozgás szakasza alatt a légzéshez nélkülözhetetlen izomcsoportok és a szem kivételével a legtöbb izomzat tónusa jelentősen csökken, a végtagok képtelenek a mozgásra, így az álmok nem okoznak akaratlan mozgást. A REM magatartászavarban szenvedők esetében ugyanakkor megszűnik ez a mozgásképtelenség, az ő álmaikat heves kar-és lábmozdulatok, hangos kiáltások, és az ezekből a mozdulatokból adódó esetleges sérülések kísérik. Az RBD leginkább az idősebb férfiakat fenyegeti, az érintettek nemének aránya 9:1 a férfiak „javára”.

shutterstock 229267837

Az első fázis?

A Torontói Egyetem idegkutatója, John Peever az agytörzsre koncentrálva azonosította, és egerek esetében sikeresen kontrollálni is képes volt azokat a sejteket, amelyek a REM fázis fenntartásáért felelősek. Ennek köszönhetően Peever és csapata meg tudta vizsgálni a sejtcsoport működését az RBD betegek esetében, és arra a következtetésre jutott, hogy az ő esetükben ezek a sejtek sérültek, ez pedig a betegségek kiváltó oka, kezdeti szakasza, és nem csak velejárója lehet, ahogy azt eddig gondolták. Peeverék tanulmányát nemrég mutatták csak be, és még nem bírálták felül, de azzal eddig is tisztában voltak a kutatók, hogy az RBD az eddig ismert legmegbízhatóbb előjele a Parkinson-kórnak, nem lenne meglepő tehát, ha mélyebb összefüggésekre is ráakadnának a tudósok.

Sajnos a számok elég magasak

Az RBD és a későbbi komolyabb neurológiai megbetegedések riasztóan nagyarányú együttes előfordulását számos korábbi tanulmány igazolja. Egy 2013-as vizsgálat az RBD-vel rendelkező betegek 80,8 %-nál állapította meg a Parkinson-kór vagy a demencia jelenlétét, míg egy másik vizsgálat esetében 82% volt az RBD megjelenése után 10 éven belül valamilyen neurológia betegségben szenvedők aránya, de néhány esetben ez az arány akár a 95%-ot is elérheti. A Peeverék által publikált új tanulmány segítségével minden bizonnyal közelebb kerültünk a betegségek kialakulásért felelős rendellenességek megértéséhez, és talán egy esetleges gyógymódhoz is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek