Hat tipp a gyors elalváshoz

A gyors elalvásért egész nap tenni tudsz. A testi-lelki jólléten túl néhány egyszerű trükk is segíthet az ágyban forgolódóknak.

Az egyértelműen álomgyilkos anyagokon túl, amilyen például a koffein, az alvászavaroknak különféle lelki okai, illetve az életmódot érintő akadályai is lehetnek. A gyors elalvásért ezért nem is csak este, de egész nap lehet tenni. Amin este kattogsz, az ugyanis jobbára nappal történik. Álomtündér-csalogatás pszichológiai módszerekkel, egyszerű lájfhekkekkel, biológiai tényekkel.  

Légy proaktív!

Az alvás helyetti álmatlan forgolódás egyik leggyakoribb okai a különféle aggodalmak. Lehet ez munkahelyi stressz, kapcsolati konfliktus, vagy a gyerekekkel kapcsolatos nyugtalanság, ha lefekvés után is ezen pörög az agyad, abból nem lesz kipihent ébredés. Hogy ez ne így legyen, azért viszont sokat tehetsz napközben. Ha törekszel a konfliktusok megoldására, a helyzetek tisztázására, utánanézel, utánakérdezel azoknak az információknak, amik hiányoznak a nyugalmadhoz, jó úton haladsz, hogy elkerült az ezeken való rágódást esténként.

shutterstock 165043844

Írj össze mindent, ami aggaszt!

Bizonytalanság persze mindig lesz az életben, aki pedig ezt rosszul viseli, jobban jár, ha aggodalmait leírja egy papírra. Két okból is. Egyrészt ettől könnyebben rendezhetők a dolgok, elkerülhető a gondolatoknak az a bizonyos cikázása az ember fejében, vagyis nem jut eszébe épp az elalvás pillanatában az a bizonyos még valami. Másrészt nyugtató hatása van annak is, ha a feljegyzett feladatok, valamint a hozzájuk kapcsolódó teendők, ötletek ott vannak valahol készen. Másnap kipihenten újra fel lehet venni a fonalat, nem fog semmi elfelejtődni addigra. A módszernek egyébként tudományos alapja is van, ebben az amerikai kutatásban legalábbis nagyon bejött a résztvevőknek.

Hűtsd le magad!

Az esti forgolódás persze arra is jó, hogy hamarabb megmelegedjen a párna, akkor pedig ki kell tudni mondani: minden odaveszett. A hideg párnát nem véletlenül tartják nagy becsben oly sokan, az ember teste ugyanis magától is lehűl, mikor az alvásra készül. A hűvös környezet pedig segítheti ezt a folyamatot. Hasonlóan kedvező hatás érhető el azzal is, ha kidugod a lábad a takaró alól, a tested így nagyobb hatékonysággal tudja leadni a hőt, hogy ideális körülményeket hozzon létre az alváshoz.

Ne forgolódj!

Az alvásszakértők is gyakran hangsúlyozzák, hogy lehetőség szerint minél kevesebb időt töltsünk ébren az ágyban. A szex persze nem számít ide, a forgolódás azonban annál inkább. Főleg, ha még az órát is figyeled, és bizonyos rendszerességgel megállapítod, hogy milyen későre jár, milyen borzasztóan kialvatlan leszel így másnap. Ha tehát így áll a dolog, érdemesebb valamilyen nyugodt tevékenységbe fogni (például olvasni), amíg el nem álmosodsz. Nagyon fontos, hogy ez a tevékenység nyugtató legyen. Az esti testmozgás, edzés ugyanis legtöbbször az ellenkező hatást váltja ki.

Szagolj levendulát!

A sötét, csöndes hely talán alap. Érdemes továbbá odafigyelni az ágynemű anyagára, tapintására, minőségére is, hiszen a jól szellőző, kellemes tapintású textil könnyebb álmot ígér. A tudomány szerint igencsak fontos még a szaglás is, jelesül a levendulaillat, melynek pozitív hatását thaiföldi és amerikai kutatási eredmények is igazolják, mind az elalvás, mind az alvás minősége tekintetében.

shutterstock 556909966

Kapcsold ki!

Érdemes tudni, hogy az emberi szervezet maga is előállít egyfajta altatót, a melatonint. Ezt a vegyületet alapból a saját napi ritmusunk szerint termeljük, ezért is segíti az alvást a rendszeresség, ezért is jó ha nagyjából ugyanakkor kelünk és fekszünk. A melatonin termelődését azonban több környezeti tényező is gátolja, az egyik legjelentősebb pedig ezek közül a rövid hullámhosszúságú fény. Vagyis éppen az a típusú világítás, amit a különféle technikai berendezések, tévék, laptopok, okostelefonok, tabletek kibocsátanak. A tévézés, a netezés, a telefonnyomkodás tehát nem tesz jót este. A legjobb, amit ezügyben tehetsz, hogy egy órával lefekvés előtt kikapcsolod az összes ilyen berendezést, és helyette mondjuk olyan dolgokat csinálsz, amiről az előzőekben szó esett. És közben persze termeled a melatonint. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra