Régóta tervezgeted? Felejtsd el!

Vagy írd le, add tovább. A meg nem valósított ötleteink szó szerint nehezítik az életünket.

A lomtalanítás nem csak a fölöslegesnél fölöslegesebb tárgyak esetében hozhat megkönnyebbülést, a fejben tárolt, félkész, kreatív terveinknek sem árthat, ha időről időre leltározzuk és kicsit megtizedeljük őket. Annál is inkább, mert a mentális terhet jelentő érzelmek és gondolatok sok esetben valós, fizikai értelemben vett nehezékként is jelen vannak az életükben. Ha például neheztelünk valakire, vagy titkolunk valamit, nem tudunk olyan magasra ugrani, mint a megbocsátóbb társaink, és még a távolságokat is máshogy becsüljük fel ilyenkor. Nick Douglas, a Lifehacker szerzője egyfajta saját magunkkal szemben felhalmozott tartozásként írja le az ilyen soha meg nem valósuló ötletek feltorlódását.

MOST

És hogy mit lehet kezdeni a mindenhova magunkkal hurcolt ötletkezdeményekkel? A legkézenfekvőbb megoldás az, ha azonnal papírra vetjük őket. Douglas szerint jó ötlet a lehető legvelősebb formában megvalósítani az adott ötletcsonkot, így aztán néhány nap múlva egy talán nem tökéletes, de valóban létező, kézzelfogható könyv/festmény kezdeményt szemrevételezhetünk, és eldönthetjük vajon érdemes-e kitartanunk a projekt mellett. David Lynch is valahogy így gondolkozik, bár ő drámaibban fogalmaz, szerinte igazi tragédia nem leírni és így potenciálisan veszni hagyni egy ötletet.

shutterstock 293187194

Használd fel egy másik sztoriban

Gyakran tesz így a T. rexes képregényeiről ismert Ryan North is. Ha egy ötlet megvalósítása elsőre túl hosszadalmasnak tűnik neki, inkább a képregények T. rexére bízza és leegyszerűsíti azokat. Ha pedig egy-egy ötlete még ezután is foglalkoztatja, még mindig van esély az elképzelés kifejtésére. Így történt ez a szintén dinoszauruszos panelekben napvilágot látott, de idővel önálló életre kelt, bárki halálának okát megjósolni képes gép esetében is. Ryan egyébként, nem mástól, mint Kurt Vonneguttól merítette az ötletet, akinek számos regényében feltűnik egy fiktív karakter, a Vonnegut barátja, Theodore Sturgeon ihlette, többnyire sikertelen sci-fiket író Kilgore Trout, akinek jó pár fiktív könyvéről olvashatunk a regényekben.

Add tovább

Amennyiben mégsem találod egy vázlatosabb elképzelés helyét, akár tovább is adhatsz rajta. Csak írd ki valahova, Facebookra/Instagramra/papírfecnire, és ereszd szélnek azt a régóta a fejedben porosodó tervet, hátha hasznát veszi még valaki. Ha pedig még erre sem találod méltónak a szívedhez nőtt piszkozatokat, valószínűleg tényleg nincs értelme, hogy foglalkozz még velük: shift – del.

Mustra