5 gyanús jel, ami mellrákra utalhat

A mellrák a leggyakoribb rosszindulatú daganat a nőknél és a daganatos halálokok közül a második helyen áll. Összeszedtük, hogy a csomón túl milyen gyanús jelek utalhatnak még mellrákra.

A legtöbb nő tisztában van azzal, hogy a mellben vagy a hónalj alatti területen kitapintható csomó a mellrák legismertebb és legkönnyebben észrevehető tünete. Nem véletlenül tanácsolják az orvosok, hogy lehetőleg minél sűrűbben ellenőrizzük ezeknek a testrészeknek az állapotát, hiszen ha időben észlelünk egy gyanús elváltozást, akkor nagyobb az esélye a gyógyulásnak is. A mellrák ugyanis a leggyakoribb rosszindulatú daganat a nőknél és a daganatos halálokok közül a második helyen áll. De nem a csomó a betegség egyetlen, vagy legelső jele.

Mellrákra utalhat például, ha a mellbimbó „befelé fordul,” vagy ha a bőr kifekélyesedik. A brit Nemzeti Rákkutató Intézet 2016-os konferenciáján kiderült, hogy hatból egy nő, akinél végül mellrákot diagnosztizálnak, először nem csomóról, hanem más tünetekről számol be. Mivel a kevésbé gyakori jeleknek nem szentelünk akkora figyelmet, mint egy csomónak, a kutatók azt feltételezik, hogy az atípusos tünetek késleltethetik a diagnózis felállítását. Az orvosok pedig nem győzik hangsúlyozni, hogy minél korábban fény derül a betegségre, annál nagyobb az esélye a gyógyulásnak. Persze a mell csomósodásának teljesen normális, illetve veszélytelen okai is lehetnek, vagyis nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, de azért nem árt az elővigyázatosság sem.

shutterstock 112416380

Egy új tanulmányban az emlőrákkal diagnosztizált nők 83 százaléka először egy gyanús csomóra lett figyelmes, de a szakértők szerint más szokatlan jelek is utalhatnak arra, hogy baj van. „A vizsgálati eredmények is alátámasztják, hogy a figyelemfelkeltő kampányokban érdemes lenne a mellrák egyéb tüneteit is részletesebben jellemezni” – írják a tanulmány szerzői. „Bármilyen gyanús elváltozás esetén érdemes mielőbb orvoshoz fordulni” - figyelmeztet Joseph Weber klinikai onkológus, mellspecialista, aki a Women's Health magazinban osztott meg néhány, szintén gyakori intő jelet, amit nem szabadna félvállról vennünk.

Hámló bőr és ekcémaszerű elváltozások

A durva, kemény tapintású, foltokban megvastagodott bőrfelület, valamint kisebb gödrök megjelenése is gyanút kelthet. A narancshéjra emlékeztető bőrelváltozás oka, hogy egyes daganattípusok kifejlődése során az emlő alsóbb rétegeiből a bőr felszíne felé haladó csatornák eldugulnak – magyarázza a szakember.

Duzzanat

Előfordul, hogy a bőr mélyebb rétegeiben nő egy csomó, amit kitapintani is alig vagy egyáltalán nem lehet, mivel azonban megváltoztatja a mell formáját vagy méretét, észrevehető a változás. A legújabb vizsgálatban résztvevők nők hat százalékánál ráadásul ez a tünet fájdalommal is járt.

A mellbimbó behúzódása

Néhány esetben a daganat bőrrel történő összekapaszkodása behúzódásokat okoz, így az emlőbimbót is befelé fordítja és helyzetét úgy rögzíti. Ennek következtében szintén megváltozik a mell alakja – mondja Weber. Az említett tanulmányban az alanyok hét százaléka számolt be a mellbimbó elváltozásáról.

shutterstock 147197246

Bimbóváladék

Egy másik lehetséges rendellenesség a bimbóváladék (nem anyatej), ami a legtöbb esetben ugyan szerencsére nem rákos megbetegedésre utal, nagyon fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljunk vele, ha a váladékozás a bimbók érintése vagy szorítása nélkül történik. „Különösen akkor, ha véres a váladék és csak az egyik mellnél tapasztalható” – figyelmeztet Weber.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek