7 tipp a boldog öregkorért

Talán mindannyiunk vágya a boldog nyugdíjas évek, a sikeres öregedés. És talán nem csak a sajátunk. Kutatási eredmények alapján szedtük össze a legfontosabbakat, ami az időskori jólléthez kell.

Egy hazai tanulmány szerint időskorukra az emberek két csoportra oszthatók. Vannak, akik aktív életet élnek, rendszeres elfoglaltságokkal, alkotó tevékenységekkel telnek napjaik, nyitottan és érdeklődve állnak az újdonságokhoz. A másik csoportra a pesszimizmus jellemző, nyugdíjas éveiket a túlélés jegyében tengetik. Talán nem túlzás azt állítani, hogy mindannyian az első csoportba szeretnénk majd tartozni, és talán olyanok is sokan vagyunk, akik saját szüleinket, nagyszüleinket, hozzátartozóinkat is segíteni szeretnénk abban, hogy derűs, boldog öregkoruk legyen. Pszichológiai kutatások alapján szedtük pontokba, hogyan vehetők sikeresen a korral járó változások, miben tudunk segíteni a mostani időseknek. 

Ha érdekel a pszichológia...

... és szeretnél többet tudni arról, milyen rejtett folyamatok alakítják párkapcsolatod, akkor neked szól következő előadásunk. Sákovics Diana pszichológus június 19-én a Hatszín Teátrumban beszél arról, hogyan ne rontsuk el a párkapcsolatunkat. Várunk szeretettel, jegyeket itt vásárolhatsz

Te is szeretnél boldog lenni időskorodban?
Te is szeretnél boldog lenni időskorodban?

Egészség, életmód

Minden olyan tevékenység, amely kapcsolatban áll az egészség megőrzésével és fejlesztésével, időskorban különösen nagy hangsúlyt kap. A káros szenvedélyek, amilyen a dohányzás és az alkoholfogyasztás is nemcsak a krónikus betegségek kialakulásában játszanak meghatározó szerepet, de az ember általános közérzetét is rombolják. Ugyanez igaz a helytelen táplálkozásra, és a mozgásszegény életmódra is. Az elhízás megelőzésén túl érdemes odafigyelni az életkorral megváltozó anyagcsere-folyamatokra is, ezek következtében ugyanis olyan fontos tápanyagok hiányozhatnak, melyek az időskori szellemi frissesség megőrzésében is kulcsfontosságúak. Egy amerikai kutatás ennek kapcsán elsősorban a B6- és B12-vitaminok, valamint a folsav jelentőségét hangsúlyozza. Hasonlóképpen, a témát feldolgozó tanulmányok szerint a fizikai aktivitás sem csak a testi egészségre van igen kedvező hatással, de a mentális működésre is.

Krónikus betegségek

Az időskori krónikus betegségekkel, amilyen például a magas vérnyomás, az érelmeszesedés vagy a cukorbetegség, ha jól menedzseli őket az ember, hosszú időn át lehet együtt élni. Mindez adott esetben egy csomó tanulást, új készségek kialakítását, modern eszközök használatát követelheti meg a betegtől. Meg persze asszertivitást az orvossal való konzultációban, hogy minden olyan információhoz hozzájusson, amire szüksége lehet. A krónikus betegségekkel való együttélést így mi is megkönnyíthetjük az idősek számára, például, ha magunk is konzultálunk a kezelőorvossal, vagy segítünk nekik megbarátkozni a modern eszközökkel.  

Társaság

A társaság, a kapcsolódás, a valahová tartozás igénye az egyik legalapvetőbb emberi szükségletünk. Emellett pedig testi egészségünknek is komoly védőfaktora. Annak az embernek, akinek jó társas kapcsolatai vannak az életében, duplájára nőnek az életkilátásai. Vagyis nagyjából olyan mértékben, mintha dohányosként leszokna a cigiről – mondja egy ezzel foglalkozó, 148 kutatás eredményeit összegző tanulmány. A kor előrehaladtával sincs ez másként, fontos tehát, hogy támogassuk ebben idős rokonainkat. Akár családi programról, akár baráti összejövetelről van szó, vagy egyszerűen csak a szomszéddal való beszélgetésről, a társas kapcsolatok idős rokonaink testi és szellemi egészségére egyaránt pozitív hatással vannak.

Érzelmi élet

Érzelmeink, ahogy fiatalabb korban, úgy később is abból származnak, amit mi magunk tapasztalunk egy helyzetben. Mindig fennáll annak a lehetősége, hogy félreértettünk valamit, vagy egyszerűen más dolognak tulajdonítjuk a másik viselkedését, mint ami a valóság. Ilyesmi félreértés idősebb korban könnyebben adódhat akár a látás vagy a hallás romlásából is. Éppen ezért, főként az extrém megnyilvánulások visszaszorítására érdemes törekedni, több türelemmel, és segítő, tisztázó beszélgetésekkel. A hatékony kommunikáció ebben az esetben abban áll, hogy igyekszünk az ő általa tapasztaltakat saját nézőpontunk szerint is korrigálni.

A szellemi frissesség megőrzése

Ahogy az korábbiakban is már többször szóba került, az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás nagyban hozzájárul az időskori mentális teljesítőképesség megőrzéséhez. Ez pedig nagyon fontos eleme az önállóságnak és az általános jóllétnek. Az egészségviselkedésen túl nagy segítséget nyújthatnak még ebben a különféle szellemi tevékenységek. Ilyenek például a rejtvényfejtés, a logikai játékok és az olvasás. Különösen kedvező, ha az idős ember nyitott arra, hogy megtanulja a modern digitális eszközök használatát, hiszen ezek újfajta szellemi aktivitást jelenthetnek, segítségükkel érdeklődési köre is bővülhet.

Dolgoztatni kell az agyat időskorban is
Dolgoztatni kell az agyat időskorban is

Újdonságok

Az érdeklődési kör szélesítése már önmagában is kedvező hatású. Legyen az valamilyen hobbi, teljesebb bevonódás az unokák nevelésébe, vagy más örömteli tevékenység, mind nagyban hozzájárulhat egy új öndefinícióhoz. A munka világából hirtelen kikerülő ember számára, aki részben éppen a munkája alapján határozta meg helyét a világban, nagyon fontos, hogy ezt a kiesést valamilyen értelmes és hasznos dologgal tudja kitölteni. Még jobb, ha olyan tevékenységeket is sikerül találni, amiben az illető teljesen képes feloldódni. Az időskori flow-élmények ugyanis éppolyan kedvező hatással vannak az általános jóllétre, mint bármely más életszakaszban.

Önbizalom

A változásokhoz való alkalmazkodást zökkenőmentesebbé teheti az önismeret és az egészséges önbizalom. A magabiztosabb emberek, akik jól ismerik saját erősségeiket, nyitottabban állnak az új kihívásokhoz. A sikerélmények pedig időskorban is pozitívan hatnak vissza az önbecsülésre. Jó érzés magabiztossá válni egy modern technikai eszköz kezelésében, megelégedéssel tölthet el egy jó hangulatú családi vagy baráti összejövetel. És mint minden életkorban, rengeteget számít az önállóság érzése. Ha idősebb hozzátartozóinkkal éreztetni tudjuk ezeket, megbecsüljük az általuk elért sikereket, egy derűsebb öregkorhoz járulhatunk hozzá.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek