A legtöbb családban a HPV tabu

Egy friss hazai felmérésből az derül ki, hogy a családok többségénél szóba sem kerül a fertőzés vagy a vírus elleni védőoltás.

Ahol a szex tabu téma, ott nagy eséllyel a nemi úton terjedő betegségekről sem beszélnek. Ezt támasztja alá az MSD Pharma Hungary által készített kisfilm is, melyben 14-15 éves gimnazistákat kérdeztek a HPV-ről és a felvilágosításról. 

Világszerte évente 500 000 fiatal lányt és nőt diagnosztizálnak HPV okozta méhnyakrákkal, és ez az egyik vezető halálok a nők körében. Ugyanakkor még mindig sokan nem tudják, hogy a férfiak sincsenek biztonságban, őket is érinti a HPV.

Mivel a vírus elsősorban nemi úton terjed, a családok többségénél szóba sem kerül a fertőzés vagy a vírus elleni védőoltás. Egy tavaly, a 16-25 év közötti magyar fiatalok körében készült felmérésből legalábbis az derült ki, hogy a magyar családok többségénél nincs meg a kellő bizalom a felvilágosításhoz: a 19 év alattiak fele egyáltalán nem beszél a szüleivel a szexről, sem az első együttlét előtt, sem később.

„Sok szülő még mindig homokba dugja a fejét, ha felvilágosításról van szó, pedig a HPV-ről nehéz beszélni, ha csak méhecskékben és virágokban - vagy abban sem - gondolkozunk. Sajnos legtöbbször az iskolában sem kapják meg a gyerekek azt a tudást, ami a felelős szexuális élet megalapozásához szükséges, és a nemi betegségekkel kapcsolatos prevenció szinte teljes mértékben a szülőkre marad. Ha nem tudjuk, hogyan beszéljünk róla, inkább kérjük szakember segítségét, de tartsuk szem előtt, hogy mi mindentől óvhatjuk meg a gyermekünket” - figyelmeztet Dr. Belső Nóra pszichiáter. 

De nem csak a fiatalok tájékozatlanok

A lakosság ötöde még mindig nem hallott az orális és anális szex útján is fertőző HPV-ről, így az elérhető szűrővizsgálatokról és védőoltásokról sem. 

Bár tízből kilenc szülő úgy nyilatkozott, hogy könnyű megérteni, miért van szükség védőoltásokra, minden ötödik válaszadó szerint nehéz eldönteni, hogy melyik oltást érdemes beadatni. Minden harmadik szülő szeretne többet tudni az ajánlott oltásokról, a fertőző gyermekkori betegségekről és az öröklött problémákról, és ugyanennyien jelezték, hogy nehézséget jelent számukra a médiában található információk hitelességét megítélni, vagy azok alapján döntéseket hozni a család egészsége érdekében.

shutterstock 211350490

„A szülők többsége - saját bevallása szerint - gyermekorvostól vagy védőnőtől kér tanácsot, az a tapasztalatunk, hogy továbbra is rengeteg a téves információ a betegségekkel vagy épp a védőoltásokkal kapcsolatban. A HPV-ről például tízből négyen azt hiszik, hogy kizárólag nőkre veszélyes, pedig a férfiaknál is okozhat nemi szervi szemölcsöt, sőt, rákos elváltozásokat is. Az állami oltóprogramnak köszönhetően az elmúlt években több ezer 12 éves, 7. osztályos általános iskolás kislány kaphatta meg ingyenesen a vírus elleni vakcinát, de fontos hangsúlyozni, hogy a 2-, 4- vagy 9-komponensű HPV-oltás fiúknak és férfiaknak is adható” – magyaráztai Dr. Muzsay Géza, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke.

És te mennyire vagy képben a védőoltásokkal? 

Oszd meg másokkal is!
Mustra