Az Instagram súlyosan károsítja Ön és környezete egészségét

Az különböző közösségi médiás platformok felhasználóit elárasztó őszíntétlen, a valósággal köszönő viszonyban sem lévő tartalmak komoly lelki problémák kialakulásához is hozzájárulhatnak.

A gyakran rosszul vagy előnytelenül megvilágított, filterek nélküli életünk, az úgynevezett „valóság”, és az Instagramon és társain látott retusált, némi segg nagyobbításon, vagy épp csökkentésen átesett képek között ég és föld a különbség. Egy független jótékonysági szervezet által készített felmérés alapján pedig úgy tűnik, a valóság és a közösségi médiákon prezentált álomvilág közötti szakadék komoly lelki problémákat is eredményezhet, írja a Quartz. 

Szorongjunk együtt!

Ilyenek a szorongás, a depresszió, az alváshiány, és a testképpel kapcsolatos problémák is, amik általában a többnyire fiatalokból álló felhasználói réteget érintik. A Royal Society for Public Health által publikált tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a 700 millió felhasználóval rendelkező Instagram okozza a legtöbb gondot. A friss felmérés régebbi vizsgálódások eredményeit kombinálta egy új, 1500 ember megkérdezésével készült kérdőív eredményeivel. A brit kutatók 14-24 éveseket kérdeztek meg az Instagramhoz, a Facebookhoz, a Snapchathez, a YouTubehoz, és a Twitterhez fűződő viszonyukról, rákérdezve pozitív és negatív hatásokra egyaránt.

A YouTube jobban teljesít

A főleg a szorongással, a közösséghez tartozással, az identitással, az alvási szokásokkal és a testképpel kapcsolatos kérdésekre adott válaszok alapján úgy tűnik, hogy csak a YouTube jött ki jól a vizsgálatból. Ez az egyetlen olyan oldal, amivel kapcsolatban pluszos lett a végeredmény, és több volt a bizakodásra okot adó jellemző, mint a rossz. A legkevésbé ártalmastól a leginkább ártalmasig növekvő sorrendbe állított közösségi médiás rangsor pedig így néz ki: Twitter < Facebook < Snapchat < Instagram.

Az Insta főleg a testképpel kapcsolatos aggályok és a szorongás tekintetében teljesített rosszul. A CNN-nek nyilatkozó egyik kutató szerint az a probléma, hogy sokan hasonlítják magukat olyan „tökéletes”, manipulált képekhez, amik egyáltalán nem realisztikusak. A kérdőívet kitöltő egyik válaszoló azt emelte ki, hogy ezek a minden eszközzel, leginkább a különböző filterekkel és egyéb manipulatív technikákkal „tökélyre” törekvő képek azt az érzést keltik a nőkben, hogy az ő külsejük egészen egyszerűen nem üti meg a mércét.

shutterstock 450927418

Pedig csak egy pár márkás cipője van

Ez persze csak egy a számos negatív, a fagyiszínű, photoshoppolt álomvilág által életre keltett irracionális elvárástól. Az önbecsülésre rossz hatással lévő „kimaradok valamiből” érzés szorongást kelt, és hozzájárulhat a depresszió kialakulásához is. A rengeteg teljes munkaidőben trollkodó, szinte kizárólag online aktív felhasználó ócsárló megjegyzései és üzenetei szintén hozzájárulhatnak ezekhez a problémákhoz. És itt van az alváshiány kérdése is: egy szintén viszonylag friss kutatás eredményei ezt mutatják, hogy minden ötödik fiatal felkel valamikor az éjszaka folyamán, hogy megnézze az üzeneteit.

Kövesd inkább Monet-t

Sokan voltak ugyanakkor, akik pozitív dolgokat is kiemeltek a saját közösségi médiás szokásaikkal kapcsolatban. Azt például a megkérdezettek majdnem 70%-a megemlítette, hogy leltek már támogatásra is online, és jó páran kiemelték azt is, hogy a profiljaik lehetőséget biztosítanak számukra a pozitív önkifejezésre, illetve új kapcsolatok keresésére, és a régiek fenntartására is. Ez utóbbi tényezők persze meglehetősen magától értetődőek, nem akarja senki azt mondani, hogy kizárólag rossz hatással vannak az életünkre ezek az oldalak. A problémák abból erednek, hogy sokan hajlamosak elfelejteni, hogy amit Instán vagy Facebookon látnak, azok csak beállított, a valóságból kiragadott pillanatok, amelyek a legtöbb esetben a képeket posztoló emberek életével sincsenek köszönőviszonyban, másokéval kapcsolatban pedig már-már fájdalmasan irrelevánsak. Pedig nézegethetnél festményeket is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra