18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Játszd el, hogy elmentél, gyorsabban szabadulsz!

A nők háromnegyede színlelt már orgazmust, de a férfiak negyven százaléka is. Előbbiek azért gyakrabban teszik. Leginkább azért, hogy a partner örüljön, ne törjön össze, vagy ne legyen konfliktus a dologból. Mások ezzel manipulálják párjukat, de olyan is akad, aki megjátszani is élvezi a gyönyört.

Az orgazmus színlelését sztereotipikusan női dolognak tartjuk, és egy amerikai tanulmány eredményei szerint a nők több, mint háromnegyede játszotta már meg életében, a válaszadók több, mint fele pedig kisebb-nagyobb rendszerességgel gyakorolja is. Meglepőbb eredmény, hogy bár a férfiak orgazmusát a legtöbbször magömlés is kíséri, tehát valamivel jobban látható jelei vannak, negyven százalékuk mégis színlelte már életében. Annak, hogy ki miért játssza meg a gyönyört, sokféle oka lehet. Van, aki a partnerének akar jót, akad, aki bizonytalan magában vagy a kapcsolatban, és van olyan is, akinek semmi kedve az egészhez, csak a másik miatt ment bele egyáltalán az együttlétbe. A szerzők ezt is vizsgálták, mi pedig a kitöltők válaszai alapján leggyakoribb okokat szedtük össze.

De jó veled!

A szex az ember egyik legalapvetőbb késztetése, és szinte mindenki vágyik arra is, hogy kompetensnek és magabiztosnak érezhesse magát benne. A partner orgazmusa pedig az egyik legegyértelműbb jelzése annak, hogy jó úton járunk. Nem csoda tehát, hogy színlelni is leginkább azért szokták, hogy legyezgessék vele a másik önbizalmát. Vagy épp azért, hogy megóvják. Amennyire megdobja ugyanis az ember egóját, ha jó szeretőnek érzi magát, legalább olyan lesújtó, azzal szembesülni, hogy a másik fél nem élvezi igazán az együttléteket.

shutterstock 120584338

Te vagy a frigid!

A sérült önbecsülés pedig nem ritkán konfliktusokhoz, aktív- vagy passzív-agresszív viselkedéshez vezet. Előbbire jó példa a vádaskodás, vagyis a másik felé irányuló verbális erőszak. Te vagy a hibás, a frigid, az impotens, a béna. A passzív-agresszív verzió annyiban különbözik ettől, hogy látszólag magát hibáztatja a történtekért. Nem vagyok elég vonzó, nem vagyok elég jó neked, nem kívánsz már. A valódi üzenet azonban az, hogy most azonnal dicsérj meg, mondd el, milyen jó vagyok (lehetőség szerint részletezd is), hogy visszanyerjem a biztonságérzetemet. Nehéz helyzet, ha valamelyik fél orgazmusa úgy tűnik fel, hogy azt a másik létrehozta, ő meg átélte. Ha elélveztél, jó szerető vagyok, ha nem, akkor meg te vagy frigid. Sokan pedig pont az ilyen konfliktusokat kerülendő játsszák meg az orgazmust. Hosszú távon azonban érdemesebb azt tisztázni, kinek mit jelent egyáltalán a jó szex.

Szeretet, hatalom

Hasonlóan gondolkodnak azok is, akik saját (színlelt) orgazmusukkal adni igyekeznek a másiknak. Elfogadást, szeretetet, közelséget. Vagyis általánosabb érzelmeket, éppen ebben különbözik ez a szexuális önbizalom legyezgetésétől. Akik ilyen okokból játsszák meg a gyönyört, nem csak pozitívumokat remélnek, sokszor egyszerűen úgy érzik, hogy az, hogy el tudjanak élvezni az együttlétekkor, egyszerűen szükséges ahhoz, hogy párkapcsolatuk megfelelően működjön. Pontosan tudják, mennyire fontos a másik félnek az ő élvezetük is, ezért igyekeznek megadni neki ezt, vagy legalábbis ennek látszatát. És tudják ezt azok is, akik az orgazmussal manipulálják a másikat. Ők az előzőekkel ellentétben vissza is élnek azzal, mennyire erősen befolyásolja az ő élvezetük partnerük önbecsülését, és egyfajta jutalmazásként használják. Azt pedig a nálunk jóval fejletlenebb állatok is hamar megtanulják, hogy amiért jutalom jár, azt megéri csinálni.

Legyen már vége!

Az udvarias férfiember persze soha nem élvez el hamarabb, mint a párja. Nem illik. A színészkedés ezért sokszor a maratoni hosszúságú, jellegtelen reszelések előli menekülést jelenti, mintegy engedélyként szolgál arra, hogy vége lehessen az együttlétnek, különösen akkor, ha az egyébként sem különösebben élvezetes. Hosszabb távú kapcsolatokban persze mindez valószínűleg könnyen megoldható, ha a felek jól kommunikálnak egymással, más esetben, például ha alkalmi együttlétről van szó, erre nem mindig nyílik reális lehetőség.

Épp jól esett

Vannak persze olyanok is, akik mindenféle tudatos szándék nélkül tesznek úgy, mintha elélveznének. Ők általában arról számolnak be, hogy benne volt a levegőben, hogy elkapta őket a lendület, a pillanat hevében cselekedtek.  És olyanok is akadnak, akik az orgazmusszínlelést izgalmasnak, élvezetesnek, sőt, kielégítőnek találják.

Ez utóbbi eseteket leszámítva az látszik, hogy a megjátszott orgazmusok hátterében a partner élvezete és a saját önbizalom közötti, különösen szoros összefüggés áll. Ez pedig a nagyon mély sérülés és a túlnőtt önbizalom irányába egyaránt elvihet. Hogy versengeni is lehessen benne, megjelent továbbá a szexuális teljesítmény fogalma. Ezt azután előszeretettel kezdték abban mérni, hogy a partnernek hány orgazmusa volt. Az igazi férfi persze jól teljesít, büszke is magára. Nem árt azonban a szexnek azokra a részeire is gondolni, amiket nem darabra mérnek. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek