A tartós életmódváltás 3 szabálya

A fogyókúrák csak rövid távon jelenthetnek megoldást, érdemes arra is gondolni, mi az ami hosszú távon is működőképes lehet.

Lassan járj, tovább érsz

Hiába az izgatottság és eltökéltség, amit egy-egy új, garantáltan hatékony fogyókúra elején érzel, ha a munkatáborok szigorával ellenőrzött zeller fejadagokkal csak azt éred el, hogy egy életre megutálsz 3-4 zöldségfélét, a diéta végén pedig az első utad a jégkrémes pulthoz vezet. Az ilyen szélsőséges szabályokra épülő fogyókúrák csak rövid távon működnek, ráadásul minél többször esik meg valakivel, hogy a „sikeres” böjt után lassan, de biztosan visszatér azokhoz a rossz szokásokhoz, amiktől eredetileg szabadulni akart, annál kevésbé érzi magát képesnek arra, hogy hosszú távon is sikeresen életmódot váltson. A Psychology Today összegyűjtött 3 olyan alapelvet, aminek segítségével tartós, maradandó változást érhetnek el azok, akik végleg belefáradtak a folyamatos fogyókúrázásba. 

Kell a B-terv

Dr. Susan Biali életmód coach szerint ennek ellenére egy rövid, de annál szélsőségesebb diéta is eredményes lehet, ha valaki nem csal a súlyfeleslegtől, hanem az elhízás jelentette egészségügyi kockázatoktól is szabadulna. A trükk az, hogy legyen egy realisztikus, fenntartható tervünk arra, mi történik azután. A rövid távú változásokat sokszor csak jelentős áldozatalok meghozatalával, némi önkínzással és rengeteg fegyelemmel vagyunk képesek elérni. A sokszor rendkívül időigényes, vagy drága, előre meghatározott menüket ugyanakkor képtelenség örökké pontosan és időben előállítani. A dietetikus Biali szerint éppen ezért fontos, hogy betartsunk 3 kulcsfontosságú alapelvet.

shutterstock 183368093

Ne szélsőségekben gondolkozz

Ha valaki hirtelen és szélsőséges változásokat foganatosít a mindennapjaiban, az az esetek többségében a gondosan felépített diéta látványos összeomlásához vezet. Mindez elkerülhetetlen, azt azonban mindenki maga határozza meg, mennyi időt tölt azzal, hogy felváltva szidja és tömi magát, a szigorú diétázás után újabb fajtájára rátalálva a testi és lelki terrornak. Néhány nap zabálás után is vissza lehet térni azokhoz a pozitív dolgokhoz, amik a legújabb incidensig működtek. Nem kell, hogy utáld magad, kezd újra a dolgot, de ezúttal törekedj arra, hogy kevésbé szélsőséges kalóriaszakadékkal nyisd meg a kúrát.

Élvezd, amit csinálsz

Nincs az az egészséges étrend, ami örökké kitart, ha egyszer utálod az ételt, amit a szádba teszel. Ha nem tudsz meglenni a kedvenc burgered nélkül, ne tiltsd el magad tőle, változtass apránként a szokásaidon. Kérj salátát a krumpli helyett, ne egyél hozzá majonézt, vagy spórold ki a sajtot. Nincs értelme salátázni, ha közben végig neonhamburgerek világítanak a lelki szemeid előtt. A cukrokat sincs értelme azonnali hatállyal betiltani. Keress hasonló, egy fokkal egészségesebb alternatívákat. Helyettesítsd a kristálycukrot mézzel, a mézet némi mézzel lecsurgatott dióval, ha pedig elfogy a méz, maradj a diónál.

Csak olyan változtatásokat eszközölj, amikhez tudod is tartani magad

Olyan ételeket válassz, amelyekhez könnyen beszerezhetőek az alapanyagok, és amelyeket mindig lesz időd elkészíteni. Érdemes tesztelni magad egy-egy újabb szokás felvétele előtt. Tedd fel magadnak a következő kérdéseket. Tényleg ízlik ez nekem? Könnyen elkészíthető? Nem fog gondot okozni a rendszeresítése?

Ha ezeket a szabályokat betartjuk, és odafigyelünk arra, mi az, ami működik a mi esetünkben, és mi az, ami nem, sokkal valószínűbb, hogy sikerrel járunk majd. Fontos, hogy őszinték legyünk magunkhoz és realisztikus, hosszú távon is fenntartható célokat tűzzünk ki.

Oszd meg másokkal is!
Mustra