Kétnaponta koplalás vs. kalóriaszámlálás. Melyikkel lehet többet fogyni?

Fogyókúrázni nem egyszerű, ráadásul a módszerek hatékonysága is elétrő lehet. Amerikai kutatók most megnézték, vajon a kalóriaszámlálás vagy a rendszeres koplalás jön be jobban.

Az időszakos koplalás váltott napos verzióját, és egy mezei, napiszintű kalória számolással operáló diétát hasonlítottak össze kutatók, hogy teszteljék, melyik módszer az eredményesebb, ha valaki fogyni szeretne. A Science of Us összefoglalta az eredményeket.

Az időszakos koplalás az Illinoisi Egyetem kutatásában kipróbált verziója az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő váltott napos változat volt, aminek lényege az, hogy a diétázók minden második nap böjtölnek, 2 böjt között viszont zabálnak, ahogy a csövön kifér. (Lehet, hogy a diétát propagáló guruk és életvezetési tanácsadók nem így definiálnák a módszert.) A kutatók 100 elhízott urat és hölgyet toboroztak össze, akiket aztán véletlenszerűen 3 különböző csoportba, egy megszokott módon táplálkozó, egy kalória számláló, és egy minden másnap koplaló kategóriába soroltak.

shutterstock 112822822

A felmérés első hónapjában mindenki a megszokott módon táplálkozott, aztán kezdődött csak a tánc, a felkészülési időszakot ugyanis 6 hónap szigorú diéta követte. Ahogy az várható volt, ezt bizony nem sikerült minden versenyzőnek abszolválnia, csupán a diétázók 69%-a bírta a megpróbáltatásokat. A diétázó csoportok közül az időszakosan koplalók minden második nap a normál kalóriabevitelük 25%-val gazdálkodhattak, míg a böjtnapok között 125%-ot kellett teljesíteniük. A kalóriaszámlálók ezzel szemben minden nap a megszokott koszt 75%-át vitték be.

És az eredmények: a minden másnap koplalók átlagosan testsúlyuk 6%-ától szabadultak meg, míg a kalóriaszámlálók 5.3%-ot produkáltak. A másnaposok tehát kicsit jobban teljesítettek, ugyanakkor többen voltak közöttük, akik feladták a versenyt: a csoport 38%-a kapitulált idő előtt, a kalóriások 29%-ával szemben. A többieknek sem volt egyszerű, a koplalók fele mondta azt, hogy nehezére esett betartani az előírásokat. Hasonló eredményeket produkált tehát a két módszer, a kutatás egyik vezetőjének Krista Varadynak szavait idézve: „Az embereknek egyszerűen rá kell jönniük, melyik diéta felel meg nekik jobban.” Nahát. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra