18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szexmítoszok, amiket ideje elfelejteni

Az oké, hogy az önkielégítés nem okoz vakságot, számtalan tévhit és mítosz kering azonbn ma is a szexszel kapcsolatban.

Az elmúlt évtizedek szexuálpszichológus úttörőinek hála, ma már talán senki sem fél attól, hogy a maszturbáció gerincsorvadást okoz. Remélhetőleg az is megvan, hogy az orális szex nem véd a nemi úton terjedő betegségek ellen, ahogy ikrei sem annak fognak születni, aki nagyobb mennyiséget ejakulál. Néhány közkeletű mítosz azonban a huszonegyedik században is megél, sőt, egy-két újabb keletű is akad. Összeszedtük a leggyakoribb szexuális tévhiteket.

#1: Ha sok szexuális partnere van egy nőnek, kitágul a hüvelye

Ennek a mítosznak több variációja is létezik, van, amelyik a gyakori szexre, van, amelyik a partner péniszméretére vezeti vissza a hüvelyizomzat megereszkedését és rugalmasságának elvesztését. Merthogy ugye a gyakori behatolás kitágítja. A valóság ezzel szemben az, hogy a hüvelyizom a szexuális aktus során megnyúlik ugyan, azt követően azonban viszonylag gyorsan visszahúzódik az eredeti méretére, ami hosszú távon nem változik. A hüvely izmainak tónusa, a többi izomhoz hasonlóan korral csökken, ez azonban megfelelő gyakorlatokkal hatékonyan csökkenthető. A szexuális szabadosság által besötétedő kisajkak a mítosz egy további változata. Hogy pontosan hogyan módosítják a szexuális szokások a pigmentek számát egy viszonylag kicsi, jól körülhatárolt bőrfelületen, ez az elmélet nem tér ki, így elégedjünk meg annyival, hogy ez még tévhitnek is gyenge.

shutterstock 316339565

#2: A szexuális úton terjedő betegségek fájdalmas tünetekkel járnak

Valójában igen sok ilyen fertőzés hosszú időn át lappang. A chlamydia és az urea plazma férfiakban például gyakran alig okoz tüneteket, a herpesz, egyes HPV törzsek vagy a szifilisz szintén hosszabb időn át tünetmentesek lehetnek. Ha tehát másnapra még nem borított be a szemölcs, az még nem egy valid szűrővizsgálat.

#3: Az előjáték azért kell, hogy a hüvely kellően nedves legyen a behatoláshoz

Ez bizony több sebből is vérzik. Az előjáték különösen fontos az oldódáshoz, az egymásra hangolódáshoz, a közös tér megteremtéséhez. Hosszú távon pedig ahhoz, hogy megismerjük a másik testét, érezzük, hogy mikor milyen érintésre vágyik. Persze ha akarunk intimitást az együttlétbe. Ha nem, akkor viszont ne feledjük, hogy az átlagos hüvely mérete izgalmi állapotban nagyjából akkora, mint egy átlagos, merev pénisz. Izgalmi állapotban. Ami nem pusztán nedvesedéssel, de a méh felhúzódásával is jár, ami mintegy helyet csinál a behatoláshoz. Ez a lubrikációnál valamivel lassabb folyamat ráadásul nem pótolható síkosítóval. És ha a behatolás korábban történik, mint a méh felhúzódása, a fájdalom nem ritkán a következő két-három együttléttől is elveszi a nő kedvét.

#4: Az ananászlétől édes lesz az ondó

Ahogy minden testnedv, úgy az ondó összetétele is nagyban függ a táplálkozástól. Így persze az íze is. Nincs azonban az az ananász, amelyik piña coaladává varázsolná az ondót egy jó fűszeres-fokhagymás masszív húsétel után. Főleg nem fél óra alatt. Az a hack tehát biztosan nem működik, hogy szex előtt a pasi bedob egy jó két deci ananászlevet, ami mindent megváltoztat. Kiegyensúlyozott étrenddel, az alkohol és a dohányzás elhagyásával azonban hosszabb távon valóban változhat az ízvilág, de az általános egészség és állóképesség is.

#5: A nemi erőszakot a nők provokálják

A szexuális abúzussal kapcsolatos tévhiteknek annyi válfaja létezik, hogy angol nyelvben egy ideje már többes számban használják (rape myths). Az egyik leghíresebb, hogy a szexuális támadásokat a nők kihívó öltözködése okozza. Viszont ha megkéselnek az utcán, senki nem kérdezi meg, miért nem volt rajtad páncél. Hát így. Ha tehát nem tudod segíteni az áldozatot, ne is rúgj bele még egyet. Mert ezzel végső soron azt mondod, hogy fontosabb, hogy ne legyenek az utcán erős szexuális ingerek, mint az, hogy a társadalom tagjai képesek legyenek kontrollálni az ösztönkésztetéseiket. A szexuális ingerek erőssége ráadásul igen szorosan függ a kulturális miliőtől. Elég csak arra gondolni, hogy jó száz évvel ezelőtt, a földig érő ruhák korában egy kivillanó boka látványa legalább annyi gerjedelmet váltott ki a férfiakból, mint ma egy minidressz.

shutterstock 503194276

#6: Aki sok pornót néz, az pornófüggő

A pornófüggőség köznapi értelemben mindenkinél mást jelent. Van, aki függőnek bélyegzi a párját, ha megtudja, hogy néha pornót néz. Olyan is akad, aki a rendszeres pornóhasználatot hívja így: sokat nézed, te függő vagy. Nem árt azonban tudni, hogy a függőség legfontosabb ismertetőjegye nem a mennyiség, sokkal inkább a kontroll. Függőnek azt mondjuk, aki nem képes ellenállni egy adott viselkedésnek, jelen esetben a pornónak, nem tud felhagyni vele akkor sem, ha elhatározza, hogy nem nézi többet. És emellett tudjuk azt is, hogy a legtöbb káros hatás messze nem csak a függőket érinti. A függőség kérdése ott dől el, hogy képes-e az illető változtatni, ha észreveszi, hogy káros hatással van rá a pornó.

+1: Minden szexmítoszos cikkben szó van a farokméretről, de sose derül ki semmi konkrét

Mostantól ez sem igaz.

Számít-e a méret? Kérdezd meg a partneredtől! Mekkora az átlagos pénisz? Lógva 9,14 cm, állva 13,12. De milyen vastag? Körbe 9,31 cm lógva, állva 11,66. Honnan tudjuk? Innen. Meg lehet-e növelni egy egyszerű trükkel? Nem. 

Ha érdekel a szexuálpszichológia és a párkapcsolatok pszichológiája, akkor ebbe is érdemes belenézned: 

Hol rontottam el megrendelö doboz cikkoldal
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek