7 jel, hogy veszélyes párkapcsolatban élsz

Ezek a találó kifejezések segíthetnek abban, hogy felismerjük, ha csak kihasznál minket a partnerünk, vagy hogy túlélőként értelmezhessük a tapasztalatainkat.

Többször megírtuk, mennyire nem egyszerű egy nárcisztikussal az élet, vagy egy olyan kapcsolatban létezni, ahol az egyik fél állandó bántalmazásnak van kitéve - anélkül, hogy erről tudna. A manipuláció és a burkolt verbális agresszió áldozata nem érti, mitől érzi magát olyan magányosnak a társa mellett. Ahogy azt sem, miért van az, hogy bármit mond, azzal csak feldühíti a partnerét. Egy-egy pszichológiai fogalom vagy jelenség tisztázása azonban sokat segíthet egy veszélyes kapcsolat felismerésében és saját lelkiállapotunk megértésében. A Business Insider össze is gyűjtött ezek közül néhányat.

Megjegyzés: A szociopata és a nárcisztikus személy kifejezés szabadon felcserélhető az alábbi pontokban, mivel a legtöbb esetben bárkire, aki nárcisztikus tendenciákkal jellemezhető - beleértve a szociopatákat is -, igazak az állítások.

Ugyanakkor azt is érdemes hozzátenni, hogy nem minden esetben aljas szándékok állnak az adott viselkedés hátterében, hiszen az is lehet, hogy a partner azért nem tud bizonyos helyzeteket megfelelően kezelni, mert még gyakorlatlan a párkapcsolatokban. Az viszont már gyanakvásra ad okot, ha a mézes-mázos viselkedés és az agresszív megnyilvánulások gyakran váltják egymást. 

1. Love bombing (kb. bombázás szerelemmel)

Gyanús jel, amikor már néhány héttel az első találkozás után olyan mondatok hangzanak el a kapcsolatban, mint a “mi egymásnak lettünk teremtve”, “te annyira más vagy, mint a többiek”, “te vagy a mindenem, a lelki társam”, “legyél a feleségem”, vagy éppen drága ajándékokkal halmoznak el, esetleg azonnal nyaralni visznek minket. Ezek mind nagyon kedves gesztusnak tűnnek, de valójában nem azok. Sanszosabb, hogy a másik tudatosan arra használja mindezt, hogy a bűvkörébe vonjon, bizalmat, kötődést építsen, elismerést, tiszteletet, imádatot váltson ki belőlünk. Mindezt azért, hogy utána könynebben érvényesíthesse saját akaratát. Vagyis miközben azt hangoztatja, hogy mennyire fontosak vagyunk számukra, valójában kihasznál minket.

Ha valaki úgy érzi, túl gyors a tempó egy új kapcsolatban és már-már kényelmetlenné válik a másik túlzott szeretete, akkor könnyen lehet, hogy nem őszinte érzelmekről, hanem valamilyen hátsó szándékról van szó - írja Dr. Steven Stosyn a Psychology Today oldalán.

shutterstock 515518549

2. A ragadozó

Ahogy egy ragadozó kiszemel egy nála gyengébb állatot, majd lecsap rá, úgy csap le a narcisztikus vagy a szociopata ember is áldozataira: “Alaposan felméri, hogy ki az az alacsony önbecsülésű, labilis személy, akit könnyedén csapdába ejthet és álcázott kedvességgel elvarázsolhat” - fogalmaz Sylvia Horvath pszichoterapeuta a Psych Centralon. Ugyanakkor a szakértő szerint a nárcisztikus személy kiemelt gondoskodása, a család, a barátok vagy a karrier iránti szenvedélye miatt hajlamosak vagyunk elhinni, hogy szándékai őszinték - és csak azután “fordul ellenünk”, hogy megbizonyosodott róla, bedőltünk neki. Az is gyakori, hogy a bántalmazó már régebb óta ismeri áldozatát, vagy hogy a közösségi oldalakon kémkedik utána, hogy kiderítse, megfelel-e az igényeinek.

3. Önsajnáltatás

The Sociopath Next Door (Szociopata a szomszédom) című könyvében Dr. Martha Stout azt írja, nem az a gyanús, ha az első benyomásunk félelemérzést vagy ellenszenvet vált ki; a burkolt manipulációnak ugyanis sokkal megbízhatóbb jele, ha a másik fél nagyon igyekszik elnyerni a szimpátiánkat. “Ha azon kapjuk magunkat, hogy gyakran pitizünk egy olyan embernek, aki folyton csak megbánt minket, miközben a szimpátiánkért kampányol, akkor szinte száz százalék az esélye, hogy egy szociopatával van dolgunk. Azzal próbálják kiváltani a partner törődését és megértését, hogy gyakran felemlegetik, mennyire rosszul bántak velük korábban. Persze nem feltétlenül hazudnak, de azért nem árt tisztában lenni azzal, hogy mit, mikor és hogyan mondanak. Egy nárcisztikus ugyanis jól tudja, hogyan kell egy empatikus partnerre hatni: ha személyes információkat oszt meg, azzal azt érezteti a másikkal, hogy kötődik hozzá. Valójában azonban csak a közelség illúzióját akarja kelteni, amit aztán majd a partnere ellen fordíthat.

4. Gázláng jelenség

A mentális erőszaktevésnek erről a típusáról pszichológusszakértőnk nemrég részletesen írt. Ez a meggyőzési stratégia az 1944-es Gázláng című filmről kapta a nevét, amiben a férj, aki egy aljas gonosztevő, megpróbálja elhitetni feleségével, hogy megőrült. A “rosszul láttad”, “rosszul gondolod”, “félreértetted”, “te paranoiás vagy”, “te beteg vagy" tipikus megnyilvánulásai a gaslightingnak, amivel a manipulátor próbálja érvényteleníteni a másik valóságérzékeléseit. A cél minden esetben az, hogy az áldozat saját megélésében megrendülve, saját emlékezetében kételkedve végül a bántalmazó fél valóságát fogadja el sajátjának, s a másik így kerüljön hatalmi helyzetbe.

Dr. Stephanie Starkis terapeuta, mediátor szerint a gaslighting fokozatosan történik, ezért is nehéz az áldozatnak időben felismernie azt. Általában csak egy-egy kisebb hazugsággal vagy rosszindulatú megjegyzéssel kezdődik, amiből aztán egyre több és egyre komolyabb vádaskodás lesz. Közben persze a bókok sem maradnak el, ami miatt csak még jobban összezavarodik az áldozat. A nárcisztikusak képesek bődületes hazugságokat állítani a partnerükről - bevonva a családot és a barátokat is a játszmába -, és annyira hajthatatlanok, hogy idővel maga az áldozat is kételkedni kezd saját igazában.

shutterstock 141473581

5. Jekyll és Hyde jelenség

Az egyik pillanatban még kedves és figyelmes, a másikban pedig már vádaskodik és sérteget? Ezek a drámai hangulatváltozások is gyakoriak a nárcisztikus bántalmazók körében. “A manipulatív emberek a család és a barátok társaságában mindig a jó oldalukat mutatják, ha viszont kettesben vannak a partnerükkel, igazi szörnyeteggé válhatnak” - állítja John G. Taylor pszichológus.

A nárcisztikus idővel egyre gyakrabban mutatja meg a kedves, törődő és romantikus Dr. Jekyll mögött rejlő Hyde-ot, aminek a másik hibáztatása, sértegetése, a gaslighting, illetve az érzelmi vagy fizikai intimitás hanyagolása az elsődleges jele. A partner persze hajlamos magát okolni a nárcisztikus viselkedéséért köszönhetően annak, hogy a bántalmazó abban is rutinos, hogy elterelje magáról a figyelmet.

6. Lejáratás és megsemmisítés

Az, aki egyszer a legfontosabb személy volt a nárcisztikus számára, könnyen a "száműzöttek" listájára kerülhet, és azzal szembesülhet, hogy megtagadták tőle a szeretetet, a tiszteletet, vagy hogy a vagyonától is megfosztották. Attól a társtól ugyanis, aki  már nem képes kielégíteni igényeit, a nárcisztikus minél előbb meg akar szabadulni. De ez még nem minden. Donna Anderson, a LoveFraud.com alapítója szerint - aki maga is egy abuzív párkapcsolat túlélője -, a nárcisztikus arra is képes, hogy a szakítás után “lejárató kampányt” indítson ellenünk, és hogy barátainkat vagy családunkat is a saját oldalára állítsa. De a szociopaták is szeretnek a környezetüket mozgósítani, hogy ne nekik kelljen elvégezni a piszkos munkát; az áldozat lejáratását és "megsemmisítését".

7. Hoovering

Függetlenül attól, hogy melyik fél szakította meg a kapcsolatot, a nárcisztikus sokszor megpróbálja visszaszerezni a szelftárgyát; vagyis azt a személyt, aki korábban minden figyelmét ráirányította, aki táplálta nagyzásosságát. Éppen ezért kell résen lennünk és megszüntetnünk vele minden kapcsolatot. Szabaduljunk meg tőle a közösségi hálókon, blokkoljuk a hívásait és lehetőleg kerüljük a közös ismerősöket is - javasolja Sarkis egy másik bejegyzésben.

Ha ugyanis nincs visszajelzés, egy idő után talán eltűnnek az életünkből, mert rájönnek, hogy már nem ők irányítanak. Persze van, hogy időnként újra felbukkannak (ez a hoovering), hogy megbánást színlelve mindenféle bocsánatkérő szöveggel áltassanak minket és visszaszerezzék, amire szükségük van, de nem szabad bedőlni nekik: “Ugyanaz a forgatókönyv ismétlődik újra meg újra, nincs értelme belemenni, hiszen megint csak sírás lenne a vége” - vallja Andersen.

Oszd meg másokkal is!
Mustra