18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ha nem tetszel magadnak, az kinyírja a szexet

Sokan, sok szempontból elégedetlenek a testükkel. A gyermekkorban kapott alapvető üzenetek, a későbbi visszajelzések és persze a média azok a tényezők, melyek a leginkább befolyásolják, hogy érezzük magunkat a bőrünkben. A test és a testiség pedig kéz a kézben járnak, a szex csak akkor lehet igazán jó, ha magaddal is jóban vagy.

2016-os párkapcsolati felmérésünkben női olvasóink mindössze 8 százaléka volt csak teljesen elégedett a külsejével, a kitöltők több mint fele azonban még közepesen se. Photoshoppolt testű modellek, bikinis filmsztárok és celebek, plasztikai sebészek korát éljük. Tévéműsorok, férfimagazinok, reklámok sulykolják a tökéletes test ideálját, óriáscégek adják el szolgáltatásaikat, termékeiket, hogy elérhesd az eszményi alakot. Push-up melltartókat, zsírégető kapszulákat és speciális diétákat, sebészeti beavatkozásokat. Mindenkit persze változó mértékben befolyásol ez a közeg, az azonban biztos, hogy folyamatosan ez vesz minket körbe, ahogy az is, hogy tíz nőből kilencnek akad valamilyen problémája a testével

shutterstock 461109832

A testkép alakulása

A környezet visszajelzése az egyik legfontosabb olyan tényező, mely az évek során saját magunkról alkotott képünket formálja. Szüleinktől már egészen kisgyermekkorunktól kapunk a külsőnkre vonatkozó üzeneteket, és bizony, nem mindegy, hogy a kis dundi vagy a vékonyka lányka valaki otthon. És nyilván az se segít, ha a kislányt fiamnak szólítják. Azután jön az ovi, az iskola, a kortárs csoportok, ahonnan még több különböző visszajelzés érkezik, sőt sokszor a pedagógusok is állást foglalnak a gyerek kinézetét illetően. Már itt sem mindegy azonban, hogy a gyerek milyen alapokkal érkezik, mit tanult magáról a családban. Ahogy a családunkban alakul ki az is, hogy önértékelésünk mennyire stabil, énhatáraink mennyire átjárhatók. Vagyis hogy énképünk mennyire függ a külső visszajelzésektől, milyen mértékben maradunk például pozitívak, ha negatív megjegyzést tesz ránk valaki. A környezetünk tehát mindig egyfajta tükröt tart nekünk, míg azonban a visszajelzések szórványosan érkeznek, a média folyamatosan ott van, a mai testideál mélyen beépült a gondolkodásunkba.

Testszégyen

Serdülőkorunkban, mikor testünk radikálisan megváltozik, önértékelésünk, énképünk is nagy átalakuláson megy keresztül. Sokaknak kötődik ehhez, vagy akár egy későbbi időszakhoz valamilyen jól megfogható, szinte ma is élő sérelem a testükkel kapcsolatban. Egy megjegyzés, egy tekintet, egy olyan megalázó jelenet, melynek érzelmi lenyomata később hosszú időn át elevenen él bennük. Ha csak eszünkbe jut, újra átélünk mindent, tisztán jönnek a képek, a hangok, érezzük, ahogy évekkel később is újra elvörösödünk, összeszorul a gyomrunk. A szégyen az az érzelem, ami a leginkább képes tartósítani egy emléket, ez az emlék pedig hosszú távon keserítheti meg az életünket. Ha pedig a szégyen a testünkre vonatkozik, még érzékenyebbé válunk minden ezzel kapcsolatos visszajelzésre, összehasonlításra, tükörre. Ha pedig nem vagyunk jól a testünkkel, a szex sem az igazi.

Szexuális zavarok előfordulási aránya a külsővel való elégedettség függvényében (%)
Szexuális zavarok előfordulási aránya a külsővel való elégedettség függvényében (%)

Csináljuk sötétben

Nehéz pozitívan megélni a testiséget, ha a testünkkel sem vagyunk jóban. A negatív testképet, a külső megjelenéssel kapcsolatos szorongást sztereotipikusan a nőknek tulajdonítjuk. Tavalyi kérőívünkben ezzel szemben jelentős különbség nem mutatkozott a nemek között, férfi kitöltőink átlagosan épp csak egy hajszállal voltak elégedettebbek külső megjelenésükkel. Az együttlétek minősége nőknél azonban erősebben összefügg azzal, mennyire elégedettek a testükkel. Különösen ami a szexuális problémákat illeti. Ahogy a diagramon is látszik, azok a nők, akik kevésbé vannak jóban a külsejükkel, sokkal kevésbé vágynak a szexre, nehezebben jönnek izgalmi állapotba, és orgazmusban is ritkábban van részük. A vágyzavar a testükkel nagyon elégedetlen nők több mint felét, az orgazmusproblémák több mint 40 százalékukat érintették. Jellemzőbb viszont a szex közbeni fájdalom, és egy amerikai kutatásból azt is tudjuk, hogy a testükkel elégedetlenebb nők gyakrabban tapasztalják azt is, hogy az együttlét során gondolataik kizökkentik őket a helyzet varázsából. 

Ahhoz, hogy testünkkel kapcsolatos megélésünk pozitívabb legyen, sokat tehetnek hozzá az egészségesebb alakot közvetítő médiakampányok, segíthet, ha partnerünktől pozitív visszajelzéseket kapunk, kapcsolatunkban megéljük az oldottsághoz szükséges biztonságot. Saját sérüléseinket azonban nekünk, magunknak kell gyógyítanunk, önismereti munkával, tudatosságunk fejlesztésével. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek