Repjegyet vettem, de elgépeltem a nevem! Mit csináljak?

Ne pánikolj, és ne hívd az emelt díjas telefonos ügyfélszolgálatot, van ingyenes megoldás.

Az olykor röhejesen olcsó fapados légitársaságok hirtelen nagyon drágává tudnak válni, ha valamilyen külön szolgáltatást is igénybe akarsz venni. Úgyhogy teljesen érthető, ha bepánikolsz, amikor meglátod a visszaigazoló e-mailben, hogy Szabó Zsuzsanna helyett véletlenül Szab Zsuszanna lettél a beszállókártyán. Ahelyett, hogy kétségbeesetten tárcsáznád az emelt díjas számon a légitársaság ügyfélszolgálatát, és kifizetnéd telefonszámlában még egyszer a repjegyed árát, higgadj le, nincs semmi veszve.

A Ryanairnél, a Wizz Airnél és az Easyjetnél is ingyenesen ki tudod javítani a hibát, ha viszont teljes nevet akarsz cserélni a jegyen, megeshet, hogy egy új jegy megvásárlásával jobban jársz. Kivéve, ha azért akarsz nevet módosítani a repjegyen, mert idő közben férjhez mentél. Mert ez esetben megint csak ingyenes az átírás. Na, de haladjunk szépen sorban.

Egy-két karakter még belefér

Egy véletlenül elgépelt név miatt már csak azért sem kell összeomlani, mert ha hinni lehet az Egek ura blognak, "a reptéri szabályok szerint a beszállókártyán található, és az igazolványban szereplő név egy-két karakterrel eltérhet, ezért még senkit nem fognak ledobni egyetlen járatról sem". De nyilván megkönnyíti az ember életét út közben, ha helyes adatok szerepelnek a beszállókártyáján. Például nem kell hosszasan bizonygatnia, hogy ő az, csak nem annyira koncentrált, amikor megadta a nevét foglaláskor.

shutterstock 454820800

Ezért megnéztem a három legnépszerűbb, Budapestről induló fapadosnál mennyibe kerül adatot módosítani akkor, ha véletlenül elírtunk valamit, és akkor, ha átadnánk valakinek a repjegyünket, és ezért a teljes nevét át kéne írni.

Wizz Air: három karaktert és az utas nemét ingyen átírhatod

A Wizz Air 2017 április elején vezette be az ingyenes névmódosítást. Ne örülj, nem a névcserét, azért továbbra is sok pénzt kell fizetned, ha átvennéd a barátnőd repjegyét amikor ő nem tud elutazni. Az utas nemét, és az elgépelt nevet három karakterig viszont ingyenesen meg lehet változtatni a légitársaság honlapján.

Friss házasoknak jó tudni, hogy a leánykori névre lefoglalt, de idő közben megváltozott nevet is ingyenesen lehet változtatni, de ehhez az új okmányok és a házassági anyakönyvi kivonat bemutatása szükséges. A változtatási igényt itt kell bejelenteni, viszont itt lehet, hogy csak 30 nappal később válaszolnak. Ha sürgős, sajnos fel kell hívni a méregdrága telefonos ügyfélszolgálatot, szóval ingyenes már biztosan nem lesz a csere.

Ha nem is gépelted el a neved, és nem is házasodtál meg, egyszerűen csak átadnád másnak a repjegyedet, a névmódosítás díja járatonként és utasonként 45 euróba kerül. Egy retúrjegynél tehát már 90 eurónál tartunk, ami kb. 28 ezer forint. Van, amikor még ez a ráfizetés is megéri, de előfordulhat, hogy érdemesebb bukni az előző jegyet, és venni egy újat.

Ryanair: 24 órán belül javítják ingyenesen az apróbb hibákat

A Ryanair honlapjának információi szerint, ha a foglalástól számítva 24 órán belül észreveszed, hogy helyesírási hiba van a nevedben, vagy tévesen adtad meg a dátumot, esetleg az útvonalat, ingyenesen kijavíthatod a légitársaság honlapján.

Szóval igen, még az sem gáz, ha május 10. helyett 11-et adtál meg, Párizs helyett pedig Prágába vettél jegyet. Ha van, az árkülönbözetet ki kell fizetned, ha pedig olcsóbb lenne az új jegy, akkor nem adják vissza a ráfizetésedet. De legalább plusz pénzt nem kérnek érte. De fontos, hogy ez csak 24 órán belül lehetséges!

A teljes név megváltoztatásának díja náluk sem olcsó: a légitársaság honlapján foglalt jegyek esetén ez 110 euróba (37 400 forintba) kerül, a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül, vagy reptéren vásárolt jegyeket pedig 160 euróért (54 400 forintért) lehet átírni egy másik utasra.

shutterstock 548902405

Easyjet: az elütéseket ingyen javítják

Az Easyjetnél a kisebb elütéseket (pl. Erszébetetet írsz Erzsébet helyett, Balogot Balogh helyett stb.) ingyenesen lehet módosítani, akárcsak a megszólítást.

A teljes név módosításának díjai náluk a leghúzósabbak. Indulás előtt több mint 60 nappal a teljes névmódosítás online vásárolt jegyek esetén utasonként és irányonként 6300 forintba, telefonos ügyfélszolgálaton vásárolt jegyek esetén 7500 forintba kerül. Ha indulás előtt 60 nappal, vagy még kevesebb időn belül szeretnénk másra átírni a jegyet, akkor utasonként és irányonként vagy 18 900 forintot (online jegy) vagy 20 500 forintot (telefonos jegy) kell fizetni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek