Hosszúhétvége Észak-Olaszországban: mit tud Grado és könyéke?

Most már tényleg csodálatos az idő, ami meghozza az ember kedvét a hosszúhétvégékhez, utazásokhoz. Most egy háromnapos autós kirrucanást ajánlunk Olaszország északi partjainak közelébe, ahol a városnézés és a tenger mellett ejtőzés remekül keverhető egymással!

Hihetetlen, de Budapesttől alig 6-7 órányi autózásra olyan olasz lidók várnak, melyeknél jobbat nem is kívánhatunk: tavasszal azonban a víz még túl hideg a fürdőzéshez, ezért a tengerparti Grado megtekintésén kívül ajánlunk még látnivalót, nehogy unalomba fulladjon a hosszúhétvége! Napra lebontva osztjuk meg veled programajánlatainkat, de hogy mit hozol ki egy 3 napos útból és hogyan kevered a programokat, az már rajtad múlik!

Első nap: egy kis városnézés és outlet

A nem túl hosszú autózást érdemes még reggel kezdeni, hogy maradjon időnk Olaszországban: fél nap tökéletesen elég lesz Grado környékének bejárására, tehát ha reggel 6-kor indulunk, déltől már Palmanovában kávézhatunk.

Palmanova egy 16. században alapított, ritkaságnak számító,csillagalakú erődváros, amit 1593-ban alapítottak. A maga korában fényűzőnek számító ingatlankínálat ellenére a polgári lakosok nagyon sokáig nem akartak beköltözni a városba. 1622-ben Velence arra kényszerült, hogy elítélt bűnözőknek kegyelmet és ingyen lakóhelyet ígérjen, azzal a feltétellel, hogy végleg itt telepednek le. A mesterségesen betelepített város erőltetett benépesítése bizonyos fokig ma is érezteti hatását.

Több száz éve mérnöki pontossággal tervezték meg a kilencszögű, helyenként 40 méter vastag városfallal körülvett települést, amelybe három kapun lehetett (s lehet ma is) csak bejutni, és valamennyi utcája a központi térre fut be. Érdemes megnézni a hatszögletű központi téren elhelyezkedő, 17. században épült katedrálist és inni a tövében egy jó kávét! Ha szeret vásárolni, a Palmanova Outletet is tudjuk ajánlani, ahol Parndorfhoz hasonló választékot várhat, például van jó kis Gucci bolt is.

Ha innen tovább autózunk dél felé, hamar Gradóba jutunk, amely Észak-Olaszország keleti csücskében, a szépségű Trieszti öbölben, az Adriai tenger partján fekszik, pont rálátni a szlovén Piranra és Trieszt is nagyon közel van. Gradót "kis Velenceként" is emlegetik, hisz kapásból egy lagúnán átszelve, hídon kell megközelíteni.  Érdemes itt szállást foglalni, egyrészt, mert közel van a tenger, másrészt, mert tele van hotelekkel és jó kajáldákkal. Tehát azt ajánlom, az estét már Gradóban töltsétek, ahol gyerekjáték lesz egy jó kocsmát vagy éttermet találni, és hotelből is rengeteg van, melyek ráadásul nincsenek is túlfoglalva előszezonban.

Második nap: Grado és Aquilea

Ha szép az idő, reggeli után az első utunk rögtön Barbana szigetére vezethet, ahová menetrend szerinti turistahajóval juthatunk el, mely a belváros melletti első nagy hídtól indul. Barbana úszó szigete egy aprócska kis sziget, mely romantikus templomával, levendulás kertjeivel és zöld mezőivel ejti rabul az idelátogatókat. A szigeten kis kávézó és étterem is található, jó időben a zöld mezőkről a lábunkat a tengerbe lógatni külön élmény, ugyanakkor a templom és a kis kápolna is fantasztikus hangulatú.

Ha innen visszatérünk a városba, olyan délután 1-2 körül jól fog esni egy finom ebéd. A halpiac melletti Zero Migliát csak ajánlani tudom, 15 euróból olyan tengeri lakomát csaphat az ember, hogy csak na! Gradóban egyébként túl sok látnivaló nincs, de a városka hangulata elragadó, egy szombati ejtőzéshez kiváló. A szűk utcácskákban bandukolva helyi művészek galériáit, autentikus kiskocsmákat, haléttermeket és piciny kézműves boltokat fedezhetünk fel, az óvároson belül csodás római kori templomok betekintést engednek a mozaikok világába, valamint a római kori freskók művészetébe.

A kisvárost több mint kétezer éve lakják, az óváros színes kis épületeit az 5. században építették, miután 452-ben, Velencéhez hasonlóan, a környék lakossága Attila hun király seregei elől Grado lagúnájának kicsiny, rejteket adó szigeteire menekült. Később a longobárdok, majd Friuli pátriárkája miatt is fellendültek az építkezések. 875-ben a kis tengeri települést a velencei hajóhad mentette meg a dalmát kalózok dúlásától. A történelem későbbi csendesebb időszakában Grado közkedvelt, elegáns és klasszikus tengerparti üdülőhellyé nőtte ki magát, főként a 19. századtól indultak meg a településen az ilyen irányú fejlesztések. A tengerparti kikapcsolódást a legalább 20 km hosszú, finom homokos strand segíti, és remek kerékpárutak találhatók nemcsak a településen és a tengerparti szakaszon, de a teljes régión belül.

A közelben, egészen pontosan 6 kilométerre áll Aquileia, melyet az UNESCO az emberiség kulturális és archeológiai örökségének részévé nyilvánított. Ide érdemes átugrani egy fél órára – akár bringával is – és megnézni a történelmi értékeket. Aquileia a római birodalom egyik legfontosabb kikötője és egyik legnagyobb városa volt, a megannyi régészeti emlék, múzeum bizonyítja az egykori nagyváros gazdagságát.

A fő látnivaló a Basilica Patriarcale di Santa Maria Assunta és annak ókeresztény mozaikjai. A ma látható, nagyrészt a teodoriánus alapok fölé emelt épületegyüttest 1031-ben szentelte fel Poppone pátriárka, aki a 73 méter magas harangtornyot is építtette. A bazilikától délre a római piactér, északra lakóházak maradványai találhatók. Ne hagyd ki a kikötőt sem, ahol rakodópartok és raktárépületek romjai tekinthetők meg, de mindenképp érkezz 5 előtt, hogy még biztosan nyitva találd a bazilikát! A templomlátogatás után valószínűleg már csak egy pihentető vacsorához lesz kedved, például érdemes lehet kipróbálni a Tripadvisoron első helyezett Spgahetti House-t. 

Harmadik nap: irány Trieszt!

A hosszú hétvégébe még egy sportos elfoglaltság is beleférhet, például szuper móka lehet egy tengerparti futás, de teniszpályákat is lehet bérelni, illetve a golfturizmus is jelentős a településen. Vitorlást is bérelhet, akinek van hozzá tudása és pénze, de különösebb engedély és igazolvány nélkül lehet kisebb motoros hajókat bérelni a golfklubhoz közeli kikötőben, és ezekkel a halászok kis úszó szigetei közé is elkeveredhetünk.

A hazaútra is 6 órát kell számolni, tehát ha nem akarsz éjfélkor hazaesni, érdemes már kora délután elindulni. Ha pedig már reggel elindulsz Gradóból, bőven van időd inni egy kávét és bolyongani egy kicsit Triesztben vagy Udinében. Triesztet valószínűleg nem kell bemutatnom senkinek, Friuli-Venezia Giulia régió közigazgatási székhelye, virágzó kikötőváros, az Illy kávé szülővárosa! Belvárosa tele van fontos látnivalókkal, túránkat kezdjük a Piazza dell'Unita d'Italián, de egy kikötői séta is egyedülálló élmény. Ha a másik irányba indulunk Gradóból, körülbelül 40 percnyi autózással Udinében találjuk magunkat, melynek csodaszép belvárosa tele van velencei gót és reneszánsz épületekkel: részleteket erre találsz. Egy kellemes ebéd és kávé után pedig könnyebben megy a 6 órás vezetés haza!

Oszd meg másokkal is!
Mustra