Kalauz szülőknek: hogyan érd el, hogy egészségesen egyen a gyereked?

Hiába mondjuk, hogy finnyás a gyerek, az, hogy milyen modellt lát otthon, mivel találkozik az asztalnál, és mennyi lehetősége van mozogni rajtunk múlik. Az Amerikai Pszichológiai Társaság összeszedte, mit tehetünk azért, hogy a gyerek rendesen mozogjon és táplálkozzon.

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy a gyerekek egészséges fejlődéséhez, ahhoz, hogy mind észbeli képességekben, mind erőben kijöjjön belőlük mindaz, ami csírájában bennük van, a megfelelő táplálkozás és az elegendő mozgás elengedhetetlen. És sajnos hiába gondolja a gyerekek többsége, hogy a megfelelő táplálkozás a túrórudi-ropi-kakaóscsiga háromszögben valósul meg, ez nem teljesen így van.

Ha szülő vagy, és nincs olyan mázlid, hogy egy zöldséget, gyümölcsöt kifejezetten szerető gyereked van, vagy nincs birtokodban a gyerekeket megfelelő ételekre rászoktató titkos csodafegyver – akkor biztos tapasztaltad, hogy milyen játszmák, kínlódások, eztnemeszemmeg-ek és demégkétkanállalegyél -ek végtelenített sora a gyerekek etetése. A mozgásban default beállításból jobban teljesítenének, csak ott a mai életmód, a kevés mozgás, sok autózás és képernyő-bámulás „rontja el” őket, mire iskolába mennek.

shutterstock 71947774

Nem véletlen tehát, hogy az Amerikai Pszichológiai Társaság kitalálta az ABCDE programot, mellyel abban nyújtanak segítséget a szülőknek és pedagógusoknak, hogy hogyan alakítsanak ki a gyerekekben életreszólón helyes szokásokat, automatizmusokat a táplálkozás és az elegendő mozgás viszonylatában. Az ABCDE rövidítés (Acting Boldly to Change Diet and Exercise for kids), ami nagyjából annyit tesz, hogy cselekedj bátran a gyerekek étkezési szokásai és mozgásuk megváltoztatásáért. Mert nagy gondok vannak ezen a téren. Pedig a mentális és a fizikai jól-léthez és teljesítőképességhez is szükséges az egészséges és elegendő táplálkozás, illetve a mozgás.

Azok a gyerekek, akik rendszeresen mozognak és jól táplálkoznak jobban teljesítenek az iskolában, jobb érzéseik vannak saját magukkal és képességeikkel kapcsolatban, több az önbizalmuk, egész egyszerűen jobban érzik magukat. A stressz is jobban viselik, és az érzelmeiket is jobban kezelik. Láttál már éhes kisgyereket hisztériázni? Akkor tudod, miről beszélek. A lányom egy-két éves korában elég jól szórakoztunk azon, ahogy a bevitt kaja egy az egyben hangulatszabályozóként működött nála. Nagy duzzogva leült az asztalhoz vacsorázni, és minden falattal egyre jobb kedve lett, a vacsora felétől pedig már fennhangon szónokolt és mutogatott hozzá, mint valami felhergelt prédikátor. Ez az ő esetében azért volt elég vicces, mert nem tudott még beszélni, így semmi értelme nem volt annak, amit mondott, de a lelkesedés vitathatatlan volt. Nos az étel érzelmekre hatása később is így van, csak már nem ennyire látványos.

A gyerekek és felnőttek helyes táplálkozását csomó helyről fenyegeti veszély. A gyerekeknek szóló ételreklámok általában egészségtelen cukrozott ételekről szólnak. Más hirdetésekben a nők túl sűrűn vannak olyan szerepben, hogy elégedetlenek a súlyukkal, külsejükkel, testükkel. Túltengenek a feldolgozott élelmiszerek, és többnyire olcsóbban is lehet hozzájuk jutni. Még az iskolákban is inkább egészségtelen, mint egészséges ennivalókat lehet kapni, mondjuk a büfében. És hát azt is tegyük hozzá, hogy a gyerekek maguktól is inkább az édes, cukros, jól feldolgozott ennivalók iránt vonzódnak.

A szülőknek nagy a felelősségük a helyes táplálkozás és mozgási szokások kialakításában, és tulajdonképpen odafigyeléssel, tudatossággal rászoktathatják a gyerekeiket az egészségesebb életmódra.

A szülők szerepmodellek

A gyerekek, még ha nem is látszik rajtuk, nagyon is odafigyelnek arra, hogy milyen viselkedést látnak a szüleiktől, és kifejezetten érzékenyek az étkezési és mozgási szokásokra. Így tehát a szülők, ha arra vágynak, hogy a gyerekük egészségesen étkezzen és mozogjon, akkor kezdjenek ebbe bele ők maguk is. Semmi sem fogja jobban rászorítani a gyerekeket a salátafogyasztásra és a sportolásra, mint ha látják, hogy apa és anya is ezt teszik. Érdemes elvinni a gyerekeket sportversenyekre, amik igazán jó bulik, és engedni, hogy ott biciklizzenek a futó Apu mellett. Úgy válik életük részéve a mozgás, hogy a szüleikének is az.

A szülők kapuőrök

A gyerekek egy bizonyos életkoráig a szülők a kizárólagos felelősei annak, hogy milyen ételek vannak jelen egy háztartásban. Rajtuk múlik, hogy legyen elegendő zöldség, gyümölcs, fehérje, teljes kiőrlésű gabona otthon. Arra is szinte teljes körű ráhatásuk van, hogy a gyerekük mennyit mozog, és milyenek a média-fogyasztási szokásai, vagyis mennyit mereszti a kis hátsóját a tévé előtt és milyen reklámok, üzenetek jutnak el hozzá.

A szülők az ízlés meghatározói

Talán mindenkinek vannak emlékei igazi, finom, otthoni ízekről. Nincs még egy olyan jó húsleves, mint amit a nagyanyám főzött. Egész kicsi gyerekkorban alakulnak ki, hogy milyen ízeket szeret az ember, és ezek a preferenciák sokszor életünk végéig elkísérnek. Egyes kutatások szerint már az anyatejjel kezdődik: a tej íze függ az anya táplálkozásától, és másféleképp édes, mint mondjuk a cukortartalmú tápszerek. Másrészt a szülők az evés aktusát magát is vonzóvá tehetik. Ha a család rendszeresen együtt eszik és ez egy beszélgetős, tényleg együttlevős, örömteli esemény, akkor az is az egészségesebb táplálkozást szolgálja.

A szülők prókátorok is

Ha a környezete nem megfelelő, mondjuk nincs egy park vagy egy játszótér, ahol mozogni lehetne, akkor fel lehet lépni annak érdekében, hogy legyen. Ha az óvodában, iskolában nem megfelelő ételeket adnak a gyerekeknek, akkor lehet jelezni, hogy mik lennének az igények. Ha a pedagógusok nem adnak elég lehetőséget a mozgásra a kicsiknek, akkor szintén lehet szólni. Persze nem könnyű érdekérvényesítésbe keveredni ilyen autoritásokkal , mint iskolaigazgató, meg önkormányzat – de ahogy az amerikai pszichológusok mondják, a gyereknek joga van hozzá, hogy egészségesen éljen, a szülőnek meg kötelessége ezért harcolni.

shutterstock 37625632

Erre figyelj az étkezésnél

Tegyünk egészséges, teljes értékű ételeket az asztalra: zöldség, gyümölcs, sovány húsok, hal, teljes kiőrlésű gabona. Csökkentsük az üres kalóriák bevitelét mint amilyenek például a túlcukrozott gyorséttermi kaják. Vannak más dolgok is, az ételek minőségén kívül, például az, hogy védjük az étkezések idejét. Legyen nagyjából mindig ugyanakkor, egy közös családi program az evés. Ha megvannak a talán nem teljesen reform-étel családi kedvencek, akkor törekedjen az ember arra, hogy legalább az egyes összetevőit helyettesítse egészségesebbekkel. Például olívaolaj zsír helyet. A gyerekek legyenek részesei az ételkészítésnek a megvásárlástól a tálalásig. Jót tesz a helyes étkezési elképzelések kialakulásának, ha tudják, hogy hogyan és miből készül az étel.

A mozgással kapcsolatban ezeket az alapszabályokat tartsd be

Legalább napi hatvan perc aktív mozgás. Lehet ez folyamatos séta, vagy rohangászós játék az udvaron, vagy foci is, de egy gyerek minden napjába jusson egy óra mozgás. Ha erőteljesebb noszogatás kell a mozgás iránti vágy felkeltéséhez, akkor érdemes lehet külön figyelni arra, hogy valami jutalom kapcsolódjon a mozgáshoz. Meg lehet venni egy-egy vágyott sportcuccot, vagy sűrűbben eljárni klassz sporteseményekre.

Napi egy-két óránál több tévé, vagy számítógép ne legyen. Viszont legyen sok közös mozgás. Mehettek együtt kirándulni, de már a hétköznapi közös mozgások is sokat számítanak: ha lehet, ne autóval, hanem gyalog közlekedjetek. Vagy biciklivel, rollerrel bármivel. Illetve be lehet vonni a gyerekeket a házi, ház körüli munkákba is.

Ezeket ajánlják az ABCDE programban. Talán egyik sem újdonság, de ha az ember szülőként odafigyel erre a néhány alapszabályra, akkor sokat tesz azért, hogy a gyereke egészséges és jól teljesítő gyerek majd később felnőtt legyen.

Oszd meg másokkal is!
Mustra