Pszichológushoz járni az elemi mentálhigiéné része

Mikor van szükségünk pszichológusra? Mikor jó egy pszichológus? Mi történik a pszichológusnál? Interjú dr. Lisznyai Sándor klinikai és tanácsadó szakpszichológussal.

Miért éri meg pszichológushoz fordulni? Hogy érdemes pszichológust választani? Ezek a kérdések gyakran felmerülnek itt, a Dívány pszichológia rovatában. Bár az internetnek köszönhetően egyre több információnk van arról, mi az ördög az a pszichológia, és mit várhatunk pontosan egy pszichológustól, homályos részletek bőven akadnak. Az elmúlt két évtized ugyanis még édeskevés volt ahhoz, hogy a pszichológia beágyazódjon a mindennapjainkba. Pedig nagyon sokat segítene az életünkön. Különösen, ha szeretnénk érteni azt, ami velünk és a környezetünkben történik, ha boldog és kölcsönösen jó emberei kapcsolatokra vágyunk, és szeretnénk jól érezni magunkat a bőrünkben.  

Dr. Lisznyai Sándor klinikai és tanácsadó szakpszichológussal beszélgettem. 

Ha érdekel, mit tehetsz meg magadért...

... a sikeres változásért, és miben lehet segítségedre egy pszichológus, gyere el március 31-én a MOM Kulturális Központba pszichológiai rendezvénysorozatunk következő állomására, és hallgasd meg dr. Lisznyai Sándor előadását. Jegyeket itt vásárolhatsz. További rendezvényeinkről pedig mindent megtudhatsz, ha feliratkozol hírlevelünkre.

Ha lelki problémákkal szembesülünk az életünkben feltétlenül szükségünk van pszichológusra? Mit tudunk tenni magunkért, és mikor érdemes felkeresni egy szakembert? 

Vannak bizonyos lelki feladatok: veszteségfeldolgozás, traumafeldolgozás, megküzdés a krízissel, pánikzavarok stb., amelyek megoldása egyedül nagyon nehezen menne, és még a legtradicionálisabb esetben - lásd veszteségfeldolgozás - nem igazán érvényesek a kulturális minták. Azaz lehet, hogy fel lehet dolgozni veszteségeket egyedül is, de az esetek többségében (érvényes ez magukra a pszichológusokra is) az ehhez szükséges tudás és készségek nem állnak rendelkezésre. 

A pszichológusokkal szemben számos ellenérvet hallottam már. "Minek mondjam el a bajomat egy idegennek, ha a barátaimmal is megbeszélhetem?" "Honnan tudhatná a pszichológus, hogy mi a megoldás a problémámra, ha nem is ismer?" "Csak a gyengéknek van szüksége pszichológusra. Az ember maga is meg tudja oldani a baját." Mit gondolsz ezekről? 

Ezek az előítéletek azért múlóban vannak, pszichológushoz járni nem kevésbé indokolt mint nőgyógyászhoz vagy fogorvoshoz, az elemi mentálhigiéné része. Tulajdonképpen azt kellene szégyellnünk, ha nem voltunk az elmúlt évben:)

Mikor jó nekünk egy pszichológus? Melyek azok a szempontok, amiket érdemes átgondolni, amikor elkezdünk valakihez járni? 

Néhány életfeladathoz (lásd a fenti felsorolást) egyszerűen kreatív megoldásokra van szükség. Ha valaki nagyon megbántott, megalázott minket, állhatunk bosszút - de jobb lenne valamilyen kreatív megoldást találni. Ha nem bírjuk tovább munkahelyünkön, pályánkon, találhatunk valamilyen menekülőútvonalat, B tervet, de itt is jobb lenne valamilyen kreatív megoldás. Ezek néha maguktól jönnek, de néha érdemes együtt felturbózni ezt a kreativitást egy szakemberrel. Általában is igaz, hogy a jó pszichológus egyfajta kreatív erőt teremt. 
shutterstock 237587092

Azt látom, hogy számos téves elképzelés él az emberek fejében arról, mi történik egy pszichológusnál. Sokan úgy gondolják, hogy olyan ez, mintha orvoshoz mennének. Felkeresem a pszichológust, elmondom mi a bajom, megmondja mitől gyógyulok meg. Ehhez képest mi történik valójában? 

Ez sokkal inkább a kivétel. Az esetek 90 százalékában nem ez a modell érvényes, még egy pszichoterápiás mélységű beavatkozás is inkább egy közös, partnerségen alapuló munkafolyamat. Csak az esetek nagyon kis részében érvényes ez a betegségmodell, az is szinte kizárólag zárt intézményes keretek között. A magánpszichológus mindig egy partneri alapon működő tanácsadó. 

Sokszor megrettennek attól az emberek, hogy valaki pszichológus. "Biztos belelát a fejembe." "Biztos elemez." Mit gondolsz erről? Tényleg máshogy működik az emberi kapcsolatokban az, aki gyakorolja a szakmát? 

A pszichológus a kliens igényeihez igazítja visszajelzéseit. Divat ma a "konfrontatív terápia" de ez egy hibás elképzelés, a pszichológus nagyon ritkán "döbbent meg" egy "kemény visszajelzéssel", sőt, sok esetben ha van is ilyen a tarsolyában, szakmailag indokolatlan vagy etikátlan ilyesmivel élnie. Vannak bizonyos minimum keretek amelyekkel a pszichológus megtiszteli a klienst. Ezekről szó lesz az előadáson is. 
Oszd meg másokkal is!
Mustra