Így néz ki egy szívroham

Évente körülbelül hétmillió ember hal meg szívrohamban. A TedEd most egy bájos, ovis-esztétikájú videóban összegyűjtötte az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Mint minden izomnak, a szívnek is szüksége van oxigénre, De mi köze van ennek az infarktushoz? Az erek falára lerakódó plakkok a korral folyamatosan nőnek, és ha mégsérülnek, vérrögök alakulhatnak ki részben vagy teljesen elzárva a vér útját, az akadozó vérellátás miatt pedig a szívizom nem jut elég oxigénhez, a sejtek pedig perceken belül kezdenek elhalni. Röviden ez a szívroham receptje. Megfelelő kezelés nélkül a helyzet súlyosra fordulhat, mert a sérült izom nem tudja majd megfelelően pumpálni a vért, a legrosszabb esetben pedig a beteg azonnal meghal. 

Tünetek

A szívroham leggyakoribb tünete a mellkasi fájdalom, ami kisugározhat a bal karba, valamint a hát, a has, vagy az áll területeire is, de lehet, hogy csak émelygés vagy légszomj formájában jelentkezik. A nők és az idősek esetében esetében nem mindig ilyen egyértelműek a tünetek, nálunk a gyengeség és a fáradtság  az, ami intő jel lehet, Ami igazán meglepő, hogy bizonyos esetekben egy szívroham akár tünetmentes is maradhat. Mivel a cukorbetegség eltompítja a fájdalmat továbbító idegeket, az ilyen sunyi szívroham a cukorbetegséggel élők esetében a leggyakoribb.

Ha valaki szívinfarktust kap, és nem áll rendelkezésre azonnali orvosi segítség, a tünetek rosszabbodását megakadályozhatjuk aszpirin vagy nitroglicerin bevitelével. Ha a beteg eljut a kórházig, a szakemeberek először megmérik a szív elektromos aktivitását, vérvizsgálattal pedig megnézik, milyen komoly az izomsérülés. Ezután megkeresik az elzáródások helyét, majd egy ballon felfújásával újra megnyitják az elzáródott ereket (ez az angioplasztika), és gyakran egy polimerből vagy fémből készült tágító csövecskét, vagyis sztentet is elhelyeznek az elzáródás helyén. Sokszor azonban ez nem elég, ebben az esetben van szükség koszorúérműtétre. A műtét során egy egészséges érdarab beültetésével hidalják át koszorúerek elzáródott szakaszait, visszaállítva ezzel a szív vérellátását.

Megelőzés

A szívinfarktusoknak genetikai okai is lehetnek, ugyanakkor nyilvánvaló az összefüggés az egészségtelen életmóddal is. Ha valaki képes változtatni az életmódján, nagyban javítja az esélyeit. A rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozási szokások, és a súlyfeleslegtől való megszabadulás mind csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Természetesen bizonyos esetekben megelőző gyógyszeres kezelésre is szükség lehet, de a helyes életmód szinte minden esetben csökkenti a rizikófaktort. A különféle edzésformák mellett ajánlott a sok zöldség, hal, csirke és olajos magvak fogyasztása is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra