Kilenc évet kapott a "lúgos orvos", de az ítélet még nem jogerős

Ítéletet hirdetett a másodfokú bíróság a "lúgos orvosként" elhíresült férfi ügyében: B. Krisztiánt 9 év börtönbüntetést kapott, az orvosi hivatásától örökre eltiltották, és legkorábban hat év múlva szabadulhat. Az ítélet nem jogerős, B. Krisztián továbbra is szabadon védekezhet.

Annak, aki nem ismerné az ügyet

  • B. Krisztián volt az a férfi, aki Renner Erikát 2013 márciusában a saját otthonában megtámadta, elkábította, levetkőztette, megkötözte kezét-lábát, maró lúggal leöntötte a nemi szervét és az egész altestét, majd magára hagyta.

  • A férfi 4 hónapot ült előzetesben, aztán a Fővárosi Főügyészség 2014 augusztusában elegendő bizonyíték hiányában megszüntette a nyomozást a gyanúsítottal szemben. A közvélemény értetlenül állt az eset előtt, és többen azt pedzegették, hogy a döntés nem lehet véletlen. A gyanúsított ugyanis a Nemzet Orvosa, Mikola István unokaöccse.
  • Első fokon maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást okozó testi sértés, valamint kifosztás miatt ítélték el. Az orvos négy évet kapott, és akár öt év múlva újra praktizálhatott volna, ha Renner és ügyvédje nem ragaszkodik a súlyosabb ítélethez.
  • A novemberben megtartott másodfokú tárgyaláson Renner ügyét elnapolták, és új bírónak, Máziné Szepesi Erzsébetnek adták át az ügyet.
  • Márciusban, a másodfokú tárgyaláson a vádhatóságnak azt kellett volna bizonyítania, hogy a sértett, Renner Erika életveszélyben volt, és nem B. Krisztiánon múlt, hogy nem halt bele a sérüléseibe. A vádlott orvosként tökéletesen átlátta a veszélyeket és pontosan tudta, hogy áldozata akár meg is halhat, de ebbe belenyugodott.

  • Dr. Gál András szerint az ügyészség részéről a fentiek bizonyítása nem történt meg, sőt egyetlen kérdést sem intéztek a szakértőkhöz.

Dr. Nyulasi Tiborfotó: Nem tehetsz róla, tehetsz ellene
Dr. Nyulasi Tibor
fotó: Nem tehetsz róla, tehetsz ellene

Az utolsó tárgyalást megelőzően előkerült egy bizonyos Dr. Nyulasi Tibor, akinek szakértő véleményét ma, új, okirati bizonyítékként kezelte a bíróság. Róla A Nyugai Fény úgy ír róla, összefüggésbe hozható Mikola Bálinttal. Az ismeretséget az oldal arra alapozza, hogy a Nyulasi doktor is a tagja Pharma Kupa – Doktor Regatta néven futó vitorlásversenynek (ő a Pharma Kupa alapítja), amelynek szintén aktív résztvevője Mikola Bálint, Mikola István testvére. A Díványnak Dr. Nyulasi azt írta, ő személyesen nem ismeri Mikola Bálintot.

Mérő Vera a tárgyalás szünetében elmondta a Díványnak, hogy a mai nap folyamán előkerültek a Renner Erika sérülését dokumentáló fotók. Mérő szerint fontos, de leginkább érthetetlen momentuma volt a tárgyalásnak, amikor a bíró az mondta, hogy ugyan a szakértők megnézhetik a képeket, de szerinte azoknak nincs jelentősége. Dr. Molnár Miklós és Dr. Zacher Gábor nem értett ezzel egyet és kérték, hadd nézzék meg a képeket. Ezután Dr. Zacher úgy fogalmazott:

"Ezt minden érintettnek látnia kell, a képek olyan borzalmasak, hogy az még orvosi szemmel is ijesztő. "

Dr. Gál, Renner ügyvédje azzal zárta a beszédét, hogy Renner élete javarészt a szerencsén és múlott, hiszen B. Krisztián a támadás után nem csak magára hagyta az elbódított, és lúggal leöntött nőt, hanem rá is zárta a lakás ajtót. Hogy aztán Renner lakásán négy órával (!) később megjelentek a barátai, és még a zárt ajtó sem állította meg őket, azt feltételezi, hogy volt okuk aggodalomra.

Ahogy az index is megírta, az ítélet továbbra sem jogerős, mert a halmazatban szereplő újabb bűncselekmények (a kifosztás kivételével) a Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletében még nem szerepeltek, így azok ellen is biztosítani kell a jogorvoslatot. B. Krisztián bejelentette, hogy a Kúriánál megfellebbezik az ítéletet. A férfi továbbra is szabadlábon védekezhet, nem helyezték előzetes letartóztatásba.

Oszd meg másokkal is!
Mustra