A házimunka nem kasztrálja a férfit

Kevesebb a szex, ha a férfi házimunkát végez. Legalábbis, ha főz, mos, vasal, takarít, mosogat, vagy bevásárol. Egy nagyszabású amerikai kutatás eredményei szerint ezek ugyanis azok a feladatok, melyek csökkentik a szexuális együttlétek számát, de a szexuális elégedettséget is. Szerelni persze szabad. Sőt, kimondottan érdemes, hiszen a ház körüli munkák, az autószerelés, de még a csekkek befizetése is olyan feladatok, melyek a több szex felé hatnak. Ha tehát kielégítő szexuális életet akar az ember, felejtse el az egyenlősdit - mondják a számok, de a kutatók, sőt egyes terapeuták is a hagyományos nemi szerepek fontosságára mutatnak rá. Minél jobban megélik tehát a felek a klasszikus értelemben vett férfiasságot/nőiességet egy kapcsolatban, minél polarizáltabb ilyen szempontból a viszony, annál intenzívebb a szexuális feszültség is közöttük. Nem mindegy azonban, hogyan és miben élik ezt meg.

shutterstock 246874894

Ki segít kinek?

A női nyomásnak fejet hajtva mosogató férfi persze a kasztráció netovábbja, annál már tényleg csak az rosszabb, ha leminősítik a házkörüli munkáját. Főleg, ha nyilvánosan: tudsz-e egy jó vízszerelőt, nagyon kéne, mert a pasim megcsinálta a csapot tegnap, de... És akkor ott marad a szégyen, hogy ehhez pedig egy férfinak értenie kéne. Vagy a mosogatásnál, hogy ez női munka, mégis nekem kell csinálni. Ugyanígy, gyakran olvasni a férfiak által végzett házimunkáról, hogy ő segít otthon. Kinek? A férfiasság - és a szexuális vágy - elvesztése éppen onnan indul, hogy a mosogatás a nő dolga, amiben a férfi segít, a villanykörtét becsavarni meg a férfié, amihez értenie illik.

Egy újabb kutatás eredményei szerint ugyanis éppen az a kulcstényező, hogy egy kapcsolatban kinek a dolga az elvégzett munka. Azoknál a pároknál ugyanis, ahol a férfi partnerek igazságosnak érezték az otthoni feladatok megosztását, gyakoribb volt a szex, és mindkét partner elégedettebb is volt vele. Eszerint pedig a férfi által végzett mosogatás csakis akkor rombolja a szexuális életet, ha közben a mosogatást a nő dolgának tekinti. Ahol azonban egyenrangú partnerként kezelik egymást a felek, még takarítani sem egy szexgyilkos dolog.

Az elmúlt hét során önöket is megkérdeztük minderről, kérdőívünket 3436 nő és 892 férfi olvasónk töltötte ki, összesen így 4328 fő adatait elemezhettük. Minden kitöltőnknek köszönjük a válaszokat, lássuk az eredményeket!

Megoszlanak a terhek, de van azért hova fejlődni

Az otthoni munkamegosztás kérdésében csak az együtt lakó, kapcsolatban élő kitöltők adatait vettük figyelembe. Legegyenlőtlenebbül egyértelműen a vasalás terhei oszlanak meg, ezt követi a mosás, illetve a főzés. A bevásárlásban, a mosogatásban és a takarításban valamivel kiegyensúlyozottabb a helyzet, azonban így is nagyon ritkának számít, hogy egy bizonyos feladatot döntően, vagy kizárólagosan a férfi partner végezzen.

Az egyes házimunka-típusok megoszlása gyakoriságuk szerint
Az egyes házimunka-típusok megoszlása gyakoriságuk szerint

 

A szexuális elégedettség és az otthoni munkamegosztás férfi kitöltőink válaszai alapján semmilyen összefüggést nem mutat. Női válaszadóink körében viszont azok a legelégedettebbek, akiknek a párkapcsolatában egyenlően oszlanak meg a feladatok. Kevésbé jó a szex ott, ahol a nőnek minden feladatot magának kell elvégeznie, de azoknál se jobb a helyzet, akiknek a partnerük csinálja a munka nagy részét. Kivétel ez alól a mosás, ami  jó eséllyel annak köszönhető, hogy igen kevés olyan női kitöltőnk akadt, akiknek partnere egyedül mos. Ők viszont szemmel láthatóan nagyon elégedettek a szexszel. Az egyes házimunkákon túl persze előfordulhat az is, hogy valamelyik tevékenységet csak az egyik fél csinál, míg párja egyedül felvállal egy másik teendőt. Ezt figyelembe véve elemzésünkben összesítve is kiszámoltuk a munka eloszlását, ami ugyancsak megerősíti a fenti összefüggéseket.

Az egyes házimunka-típusok megoszlása a szexuális élettel való elégedettség függvényében
Az egyes házimunka-típusok megoszlása a szexuális élettel való elégedettség függvényében

A férfimunka

Az otthoni javításokat elemezve azonban úgy tűnik, női kitöltőink számára mégiscsak fontos, hogy ezeket javarészt a férfi végezze. A szexuális elégedettség átlagait figyelembe véve azok tűntek a legelégedettebbnek, akiknek a kapcsolatában a férfi szerel. A legrosszabb felállás pedig az, ha a nő végzi a javítási munkát, de a pasi odamegy és ő is segít azért valamit benne. 

Az otthoni javítások megoszlása a szexuális élettel való elégedettség átlagértékének függvényében
Az otthoni javítások megoszlása a szexuális élettel való elégedettség átlagértékének függvényében
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek