Egy egyszerű trükk, ami segíthet megvizsgálni a mellét

Több százezren osztották már meg egy 27 éves brit nő, Hayley Browning történetét, ami azt bizonyítja, hogy az önvizsgálat ugyan nem helyettesíti az orvosi diagnózist, de azért életmentő lehet. Browning pár héttel ezelőtt észrevett egy csomót a mellében, és kiderült, mellrákban szenved és kemoterápiára van szüksége. Nagyon sok helyen azt tanácsolják, hogy a fürdőszobában vagy a tükör előtt állva vizsgáljuk meg a mellünket. Pedig lehet, hogy érdemes fekve megtapogatni, ő ugyanis így vette észre az elváltozást, ami a diagnózishoz vezetett. 

"Egyik nap fekvés közben a mellemen pihentettem a kezemet, és kitapintottam valamit, ami fájt. Egy csomó volt. Nem úgy vizsgáltam meg magam, ahogy a zuhanyzás közben szoktam" - nyilatkozta  Hayley Browning, aki nagyon megijedt, és édesaanyja azonnal be is jelentette egy szakemberhez. 

"Annak reményében osztom meg a trükkömet minél több emberrel, hogy talán valakinek majd megmenteni az életét. A legtöbb honlap szerint zuhanyzás közben érdemes önvizsgálatot végezni, de ha követtem volna ezt a tanácsot, a csomó talán akkorára nőtt volna, hogy már nem tudtak volna rajtam segíteni. Még a sebész sem tudta kitapintani az elváltozást, amikor álltam. Szóval arra szeretnék kérni minden nőt, hogy fekve is vizsgálják meg magukat" - tette hozzá. 

  

"Fontos, hogy a nők ismerjék a mellüket, és hogy azonnal szóljanak az orvosuknak, ha valami szokatlan és maradandó változást tapasztalnak. Nem kell meghatározott rendszerességgel megvizsgálni a melleket, de fontos, hogy tudjuk, hogy milyen a normális állapota. És nemcsak a csomókra kell figyelni, ha megváltozik az alakja vagy a mérete, ha a bőrön kiütések vagy gödröcskék jelennek meg, esetleg a mellbimbóval történik valami, az is jelzésértékű lehet. Nem feltétlenül kell a legrosszabbra gondolni, de fő az elővigyázatosság" - nyilatkozta a Daily Mailnek Dr. Jana Witt, a Cancer Research UK munkatársa.

Oszd meg másokkal is!
Mustra