Mit is jelent a menstruációs vérünk színe?

Attól még, hogy minden hónapban megjön, még nem feltétlenül tudjuk, mire kell számítani. A változó tényezők között szerepel például a menstruációs váladék mennyisége és színe is. Nem kell megijedni attól, ha nem élénk piros, de azért jó, ha odafigyelünk. A Refinery29 és a Bustle össze is szedte, hogy melyik árnyalat mit jelent.

Ha a vérünk...

Barnás

A barnás, szinte feketés árnyalat elsőre riasztónak tűnhet, de nem kell megijedni. A menzesz a legtöbb nőnél gyenge vérzéssel kezdődik, és mivel a vér így lassabban ürülhet ki a szervezetünkből, addigra bebarnul. És tudta, hogy a menstruáció üteme is eltérhet? Van, akinél gyorsan lökődik le a méhnyálkahártya, van, akinél lassaban. Náluk fordulhat elő, hogy "hátramarad" egy kis nyálkahártya, és a következő menstruációkor ez távozik először, és ez felelős a sötétebb színért.

barna

Világos piros

Ha beindul a vérzés, akkor a menstruációs váladék színe világos pirosra vált, hiszen a vérnek nincs ideje bebarnulni. És nyugalom, az is természetes, ha a barnás és a világos piros árnyalat váltogatja egymást, de vannak, akiknek nagyon stabil ütemben távoznak a szervezetéből méhnyálkahártya-szövettörmelék és vér, annak végig ilyen árnyalatú maradhat.

élénk piros

Vörös

Ezzel az árnyalattal reggelenként, és menzesz közepén, illetve végén találkozhatunk, és főként azoknak lehet ismerős, akiknek hosszabb a menstruációja, vagyis lassabb ütemben távozik a menstruációs váladék.  Abban az esetben, ha ez az erős és sötét folyás hosszabb ideig elhúzódik, érdemes szakemberhez fordulni, mert könnyen lehet, hogy cisztás fibrózisa van. A cisztás fibrózis egy örökletes genetikai betegség, amelynek lényege, hogy génkárosodás miatt a klorid ion és a víz a mirigyekbe nem vagy alig jut át, így a képződött váladék besűrűsödik, ezáltal a szervezetből nem tud rendesen kiürülni, mintegy dugót képez.

vörös

Más színű

A normális színe a menstruáláskor távozó vérnek általában a piros és a barna színskálán mozognak: de ha narancssárgás, illetve szürkét árnyalatot tapasztalunk, akkor érdemes elmenni a nőgyógyászunkhoz, hiszen betegségre, például valamilyen fertőzésre is utalhatnak, főleg, ha olyan tünetekkel jár mint az alhasi fájdalom vagy viszketés, de a szürkés szín vetélést is jelezhet.

más színű
Oszd meg másokkal is!
Mustra