Rákos vagy? Éltél volna ésszel!

Ha odafigyeltél volna magadra, most nem lennél rákos. Ha jártál volna edzeni, ettél volna elég zöldséget, gyümölcsöt, rostot, kerülted volna a vörös húst, a cigit, az alkoholt, most nem lennél beteg. Nem gondoskodtál magadról, itt a büntetés. A rákot tehát csak magadnak köszönheted. Esélyt, hogy felgyógyulj, csak kegyből érdemelsz. 

Ez az, amit a Magyar Rákellenes Liga legújabb videójában üzen. 

Hogy mi ezzel a baj? 

Az, hogy a rákbetegekre hárítja a felelősséget. A kampányfilm üzenete szerint mind magunk felelünk a sorsunkért, azt kapjuk, ami jár. A világ ugyanis egy igazságos hely, ahol a jók elnyerik jutalmukat, a rosszak pedig méltó büntetésüket. Tehát, ha valakivel rossz dolog történik, abból logikusan következik, hogy ő maga volt a rossz. Legalábbis hajlamosak vagyunk ebben hinni. 

Az igazságos világba vetett illúziónkról Melvin Lerner pszichológus már a hetvenes években is írt. Ez az illúzió abban segít, hogy a világot kiszámítható helynek lássuk, ahol teljes mértékben kontroll alatt tarthatjuk az életünket, befolyásolhatjuk a sorsunkat. Egy ilyen világban nincsenek véletlenek, rajtunk kívül eső erők. Egy ilyen világban nem vagyunk kiszolgáltatottak, nem szorongunk, nem kell rettegnünk. Ebben segít az is, ha az áldozatra toljuk a felelősséget. Ha ő a hibás azért, ami vele történt, akkor velünk ilyesmi nem fordulhat elő, akkor mi védettek vagyunk, érinthetetlenek. Pedig nem vagyunk azok.

Mind ki vagyunk szolgáltatva a betegségnek

Mind ki vagyunk szolgáltatva a halálnak. Ezzel nyilván rettenetesen nehéz szembenéznünk. De ha végiggondoljuk az életünket, akkor be kell látnunk: a rossz dolgok néha csak úgy megtörténnek. Ezt persze - épp az önvédő illúzióink nyomán - tagadjuk. Tagadjuk például akkor, ha valakit bántalmaz a partnere, bűncselekmény áldozata lesz vagy megbetegszik. Vannak azonban helyzetek, amikor nem tagadhatjuk le a kiszolgáltatottságunkat. Ilyen a szombaton Veronánál történt tragikus buszbaleset. És ilyen az is, amikor mi magunk vagy szerettünk súlyosan megbetegszik.  

Amikor valami rossz történik a környezetünkben élőkkel azt számos módon kezelhetjük.Hibáztathatjuk a körülményeket, magát az áldozatot, ezzel is védve önmagunkat, a saját biztonságunkba vetett hitünket, vagy megpróbálhatjuk elfogadni a tényt, hogy hiába teszünk meg mindent, a dolgok gyakran nem csak rajtunk múlnak. Ez nemcsak egy illúziótól szabadít meg, de képessé tesz minket a valódi támogatásra is. Amíg ugyanis a beteget hibáztatjuk az érzéketlenné tesz minket, nem segítségnyújtásra, hanem diszkriminációra sarkall, és ezzel további sérüléseket okozzunk. Ha ugyanis az áldozatra hárítjuk betegségének felelősségét, magára hagyjuk, elszigeteljük, és attól fosztjuk meg, amire leginkább szüksége van ebben az állapotban.

Megfosztjuk a társas támogatástól

„Ahhoz, hogy a természetes szomorúság depresszióba forduljon, annyi kell csak, hogy az ember önmagát hibáztassa az életében bekövetkezett katasztrófáért” – mondta Dorothy Rowe pszichológus, aki hisz abban, hogy ha az ember képes abbahagyni az önostorozást a saját sorsáért, akkor sokkal kisebb esélye lesz a depresszióra is.

Ebben kellene támogatnia a betegeket egy rákellenes szervezetnek. Ezt azonban úgy tűnik, még a neten végigsöprő felháborodáshullámból sem értették meg. 

A Magyar Rákellenes Liga nyilatkozata a Facebookon

Tisztelt Érintettek! Az idei kampányfilmünkből eredő félreértések kapcsàn szeretnénk tisztázni a Magyar Ráklellenes Liga üzenetét. Többen, önerőből felfedezett, immáron sikeresen gyógyult személyek támadásnak vélték a reklámunk figyelemfelkeltő tartalmát. Tekintettel arra, hogy ennek az évnek a mottója az egyén és a társadalom felelősségének hangsúlyozása, ezért ennek a reklámnak a célja a magyar társadalom megszólítása. Az idei cél a megelőzésre, az egészséges életmódra való felhívás- hiszen ebben van az egyén felelőssége, a genetikai adottságokon és a környezeten nem tudunk változtatni! Semmiképp nem volt cél a gyógyult betegek támadása! A célközönség a még nem beteg, de helytelen életmód miatt fenyegetett emberek csoportja, akik figyelmét csak erősebb üzenettel lehet elérni! Csak egy adat: Az ingyenes szűrővizsgálatok részvételi aránya 40% körüli, és a panaszt okozó daganatok 70%-a már áttétes! Tegyünk együtt a szűrővizsgálatokon való részvételért! Megértésüket és az Önöktől kapott Második Esélyt köszönjük!

UPDATE: eltűnik a videó!

 Az Index hozta le, hogy a liga legfrissebb, Bittner Nóra által jegyzett közleményében azt írja: „Bocsánatot kérünk mindazoktól, akiket megbántottunk kampányfilmünkkel. Nem szerettünk volna megsérteni senkit, semmiképpen nem volt célunk a gyógyult és jelenleg küzdő betegek támadása. A Magyar Rákellenes Liga 26 éve a daganatos betegekért küzd és ez így lesz a továbbiakban is. A filmet levettük a honlapunkról és a facebook oldalunkról is."

UPDATE 2: lemondott a Magyar Rákellenes Liga elnöke!

Lemondott a Magyar Rákellenes Liga elnöki tisztjéről Bittner Nóra. A volt elnök az Indexnek indokolta döntését.  "A döntésem oka a kialakult negatív sajtó visszhang, amely a Magyar Rákellenes Liga céljaival gyökeresen ellentmondó üzenetet tulajdonít a kampányfilmnek, amelyben az 1%-os adó felajánlására hívjuk fel a lakosság figyelmét. Bár a film készítése nem egyszemélyes döntésemen alapult, elnökként kötelességemnek érzem a kialakult helyzetért vállalni a felelősséget."

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.